Keldergebruik en bouwpraktijken bij het geitenbedrijf Kelder in Radewijk

Inleiding

In het noordoosten van Nederland, in het dorpje Radewijk gelegen in de gemeente Hardenberg, staat het geitenbedrijf Kelder bekend om hun uitgebreide uitbreiding en moderne bouwpraktijken. De familie Kelder heeft in de loop van de jaren hun bedrijf uitgebreid, waarbij aandacht is besteed aan ruimtelijke oplossingen, technische innovatietools en duurzame praktijken. Deze uitgebreide analyse van de bronnen laat zien dat het gebruik van kelders in het bedrijf zowel functioneel als esthetisch van invloed is, en dat er aandacht is voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Dit artikel bevat een overzicht van de praktijken van de familie Kelder in verband met keldergebruik, bouw, en technische oplossingen, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

Kelder als ruimtelijke uitbreiding

De familie Kelder heeft hun geitenbedrijf uitgebreid met een nieuwe stal, waarin zowel de melkgeiten als jonge geiten in de lengte en breedte zijn vergroot. De bestaande stal is nu 30 bij 80 meter groot, en de familie ziet er naar uit om op termijn tot 1150 melkgeiten te komen. De kelder speelt hierbij een rol in de bouw en het functionele gebruik. De familie heeft ook een nieuwe woning gepland, die in samenwerking met Loohuis Agro Neutraal zal worden gebouwd met het Milk2Heat-systeem, dat warmte uit de melkkoeling gebruikt.

De kelder wordt niet alleen gebruikt als opslagruimte, maar ook voor technische functies. In een aantal van de bronnen wordt gesproken over het gebruik van de kelder voor ventilatie, verwarming, en zelfs voor de opslag van voeding. In de bron [8] wordt uitgelegd dat de familie in aanmerking neemt om warmtepomp en sww in de kelder te plaatsen, om ruimte vrij te maken in de berging op gelijkvloerse niveau. Hierdoor zou de kelder een functionele ruimte worden, die niet alleen technisch nuttig is, maar ook esthetisch overwegingen mag meenemen.

Technische uitvoering en isolatie

Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met de technische uitvoering en de isolatie. In bron [13] wordt uitgelegd dat de familie in aanmerking neemt om de kelder te isoleren en te ventileren, zodat het als bewoonbare oppervlakte kan worden beschouwd. Hierdoor zou het KI (kubus-inhoud) van het gebouw stijgen, wat weer invloed heeft op de bouwvoorschriften. In de bron [14] wordt uitgelegd dat het gebruik van de kelder als werkkelder of opslagruimte niet automatisch leidt tot een bewoonbare oppervlakte, maar dat het pas het geval is als de ruimte wordt geïsoleerd en geventileerd.

De kelder moet dus goed geïsoleerd worden, zodat de temperatuur binnen een comfortabele bereik ligt. In bron [13] wordt uitgelegd dat het idee is om de kelder comfortabel warm te houden, met een temperatuur van minstens 20°C. De temperatuur onder de grond is constant, namelijk 15°C, wat een gunstige uitgangspunt is voor de isolatie. Hierdoor is het mogelijk om de kelder in te richten als een praktijkruimte, waar klanten kunnen worden ontvangen.

Vochtproblemen in kelders

Een van de grootste uitdagingen bij het bouwen van een kelder is het vochtprobleem. In meerdere bronnen wordt gesproken over het vocht in kelders en het risico hierop. In bron [2] wordt uitgelegd dat een vochtige kelder schade kan berokkenen aan de constructie van het gebouw, en dat het vocht kan opstijgen naar de ruimtes boven de kelder. In bron [10] wordt aangevuld met een DIY-stappenplan om keldervocht te bestrijden, waarin wordt aangeraden om eerst de oorzaak van het vochtprobleem te bepalen en daarna de lekken dicht te maken.

In bron [11] wordt gesproken over een kelder met een vochtigheid van 88%, wat een ernstig probleem is. Hier wordt aangeraden om een ontvochtiger te plaatsen en zorg te dragen voor goede ventilatie. In bron [3] wordt uitgelegd dat de kelder moet worden geïsoleerd met Styrodur en dat de vloerplaat langs buiten moet worden geïsoleerd. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het vocht via de vloer naar binnen dringt.

Kelder als ruimte voor technische installaties

De kelder wordt niet alleen gebruikt als opslagruimte, maar ook als ruimte voor technische installaties. In bron [8] wordt uitgelegd dat de familie overwegen om warmtepomp en sww in de kelder te plaatsen, om ruimte vrij te maken in de berging op gelijkvloerse niveau. In bron [13] wordt uitgelegd dat de kelder inrichtbaar is als een praktijkruimte, waarin klanten kunnen worden ontvangen. Hierbij is het belangrijk dat de kelder voldoende geïsoleerd is en goed geventileerd wordt.

In bron [3] wordt uitgelegd dat de kelder wordt gebruikt als praktijkruimte en hobbykamer, en dat de binnenmuren gemaakt zijn van snelbouwmaterialen, zodat ze gips kunnen worden. Dit is belangrijk voor de esthetiek en het functionele gebruik van de ruimte.

Kelder en duurzaamheid

De familie Kelder ziet er naar uit om duurzame praktijken toe te passen in hun bedrijf. In bron [5] wordt uitgelegd dat de woning zal worden verwarmd met het Milk2Heat-systeem van Loohuis Agro Neutraal, wat duurzaamheid garandeert. In bron [9] wordt gesproken over een melkcarrousel, die de melktijd kan reduceren en tegelijkertijd ergonomische voordelen biedt. Hierdoor wordt er ook geïnvesteerd in individuele dierherkenning, zodat het bedrijf beter kan gaan voeden op melkproductie.

De familie Kelder ziet er naar uit om ook de kelder te gebruiken als ruimte voor technische installaties, maar ook als ruimte voor duurzame praktijken, zoals de opwekking van warmte uit de melkkoeling.

Conclusie

De familie Kelder in Radewijk heeft hun bedrijf uitgebreid en werkt aan moderne bouwpraktijken, waarbij de kelder een belangrijke rol speelt. De kelder wordt gebruikt als opslagruimte, technische ruimte, en zelfs als praktijkruimte. Hierbij is aandacht besteed aan technische uitvoering, isolatie en ventilatie, zodat de kelder een functionele en comfortabele ruimte is. Ook wordt er aandacht besteed aan duurzaamheid, zoals het gebruik van het Milk2Heat-systeem en de opwekking van warmte uit de melkkoeling.

Bronnen

  1. Familie Kelder en hun geitenbedrijf
  2. Vochtbestrijding in kelders
  3. Discussie over kelderbouw en isolatie
  4. Geitenmelkerij Kelder in Radewijk
  5. Bouw van een nieuwe 100-stands geiten-buitenmelker
  6. Kelderhoogte en bewoonbare oppervlakte
  7. Bedrijfsontwikkeling van familie Kelder
  8. Warmtepomp in de kelder
  9. Opbezoek bij geitenmelkerij Kelder
  10. Vochtbestrijding in kelders
  11. Kelder met 88% vochtigheid
  12. Bouw van een nieuwe 100-stands geiten-buitenmelker
  13. Kelder isoleren of niet?
  14. Bewoonbare oppervlakte en kelder

Related Posts