Hoogtevereisten voor kelders volgens NEN 2580
Een kelder is niet automatisch geschikt als woonoppervlakte. De hoogte van een kelder bepaalt mede of deze meetelt als gebruiksoppervlakte. Voor een kelder om als woonruimte te worden gerekend, moet deze voldoen aan bepaalde criteria, waaronder een minimale hoogte van 1,5 meter. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste hoogtevereisten voor kelders, inclusief uitzonderingen, en leggen we uit hoe dit werkt volgens de NEN 2580-norm.
Hoogtecriteria voor kelders
Volgens de NEN 2580 is een kelder alleen geschikt als gebruiksoppervlakte als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Minimale hoogte van 1,5 meter: De nettohoogte van de kelder moet minstens 1,5 meter zijn. Dit geldt voor de meeste delen van de kelder. Als een deel van de kelder lager is dan 1,5 meter, telt dat deel niet als gebruiksoppervlakte.
- Toegankelijkheid: Een kelder moet toegankelijk zijn via een vaste trap. Dit betekent dat de trap niet tijdelijk of losse toegang is, maar een vaste constructie moet zijn.
- Gebruik: De kelder moet geschikt zijn als woonruimte. Dit houdt in dat er ventilatie, verwarming en een afwerking moet zijn die voldoet aan de eisen voor een aangename woning.
Uitzonderingen op de hoogtevereisten
Er zijn enkele uitzonderingen op de regels van de NEN 2580, waaronder:
Ruimte onder een trap
Een kelderkast onder een trap telt wél mee in de gebruiksoppervlakte, ook als de hoogte minder dan 1,5 meter is. Dit komt doordat het hier niet gaat om een ruimte onder een dak, maar onder een trapconstructie. Zolang de ruimte onder de trap deel uitmaakt van een functionele ruimte en bereikbaar is, telt deze mee. Dit geldt ook als de hoogte slechts 50 centimeter is.
Kelders met een koekoek
Een kelder met een koekoek (een uitbouw die daglicht toevoegt) telt mee als woonruimte, mits de koekoek minstens 2 meter hoog is en een vloeroppervlakte van 4 m² heeft. Kleinere koekoeken tellen niet mee, net als vensterbanken.
Souterrains
Een souterrain telt mee als gebruiksoppervlakte als het meer dan de helft van de hoogte boven het straatniveau ligt. Voor een kelder geldt het omgekeerde: als meer dan de helft van de kelder onder het straatniveau ligt, dan is het een kelder. Voor een souterrain geldt dat het minstens de helft boven het straatniveau moet liggen.
Minimale hoogte en bouwkundige geschiktheid
De minimale hoogte van 1,5 meter is belangrijk voor de bouwkundige geschiktheid van een kelder. Een kelder moet namelijk geschikt zijn als woonruimte, wat betekent dat er ventilatie, verwarming en voldoende afwerking moet zijn. Een koude, onafgewerkte betonvloer en vocht maken het niet bouwkundig geschikt als woonoppervlakte. Ook als een kelder bijvoorbeeld bedoeld is als fietsenstalling of installatieruimte, dan gaat de term ‘woonoppervlakte’ niet op.
Toegankelijkheid van een kelder
Een kelder moet toegankelijk zijn voor mensen, wat betekent dat er een vaste trap moet zijn. Een kruipruimte of technische uitsparing telt niet als gebruiksoppervlakte. Een ruimte waar je normaal kunt lopen, wordt wel meegenomen. Een vaste trap moet dus zowel binnen als buiten de kelder zijn aangelegd.
Invloed van de hoogte op de gebruiksoppervlakte
De hoogte van een kelder bepaalt mede of deze meetelt als gebruiksoppervlakte. Kelders met een nettohoogte van minder dan 2 meter vallen onder “overige inpandige ruimte”, omdat deze niet geschikt zijn voor normaal gebruik. Kelders met een nettohoogte van 2 meter of meer kunnen wel als gebruiksoppervlakte worden gerekend, mits aan de andere criteria voldaan is.
Aanbevelingen voor het bouwen van een kelder
Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte. De ideale hoogte voor een kelder die als woonruimte wordt gebruikt, is minstens 2,5 meter. Dit zorgt voor ruimte en comfort. Ook moet de kelder goed geïsoleerd zijn om een comfortabel klimaat te garanderen.
Kelders met daglicht
Een kelder met daglicht is aantrekkelijker en kan dus meer waard zijn. De hoeveelheid daglicht heeft invloed op de waarde van de kelder. Des te meer daglichttoegang, des te fijner de ruimte is om als woonruimte te gebruiken. Een kelder met een koekoek die voldoet aan de criteria van minstens 2 meter hoogte en 4 m² oppervlakte telt mee als woonruimte.
Samenvatting
Een kelder is niet automatisch geschikt als gebruiksoppervlakte. De hoogte van de kelder speelt hierbij een belangrijke rol. Volgens de NEN 2580 moet een kelder minstens 1,5 meter hoog zijn om als gebruiksoppervlakte te worden gerekend. Er zijn uitzonderingen, zoals ruimtes onder een trap en kelders met een koekoek. Ook moet een kelder toegankelijk zijn via een vaste trap. De hoogte bepaalt mede of de kelder meetelt als gebruiksoppervlakte. Kelders met een nettohoogte van 2 meter of meer kunnen wel als gebruiksoppervlakte worden gerekend, mits aan de andere criteria voldaan is. Het bouwen van een kelder vereist aandacht voor de hoogte en de isolatie om een comfortabel klimaat te garanderen.
Bronnen
- Bouwinfo - Kelder
- Vkmakelaars - Telt een kelder of souterrain mee als woonoppervlakte?
- Data-kracht - Telt een kelder mee voor de gebruiksoppervlakte?
- Let's Rebuild - Bouw een kelder
- Bouwhelp - Kelder
- Dutchrealtortraining - Kelders meten volgens NEN 2580
- Prefabkelder - Woonhuiskelders
- Bouwinfo - Kelderhoogte
- Bouwinfo - Vanaf wanneer spreken we van bewoonbare oppervlakte?
- Joost de Vree - Bouwlaag
- Bouwinfo - Natte kelder
- Bouwinfo - Kelder isoleren
Related Posts
-
De opbouw en ontwikkeling van poppodium De Kelder in Amersfoort
-
Opmerkingen en betrokkenheid in de bouw: Waarom het belangrijk is om te weten
-
Opmerkingen in de bouw: Wat betekent het voor real estate en renovatie?
-
Jort Kelder en de opmerkingen over corona: Een analyse van discussies en impact
-
Jort Kelder en de impact van zijn openhartigheid op het maatschappelijke debat
-
Oplossingen voor vochtige kelders: technieken, kosten en voorkomen
-
Kelderkoekoek: functionaliteit, installatie en oplossingen voor duurzame ventilatie en lichtinval
-
Opleveren van een kelder: wat betekent het en wat zijn de voordelen?