Kelderbouw in de tuin: beperkingen en maatregelen in Oud-West, Amsterdam

In de afgelopen jaren is de bouwdrift in Amsterdam aanzienlijk toegenomen, met name in de stadsdelen Zuid en West. Dit heeft geleid tot veel klachten van bewoners over overlast, schade aan de leefomgeving en het volbouwen van binnentuinen. In het bijzonder in Oud-West en delen van Westerpark is het uitbouwen van woningen in achtertuinen al langer beperkt, maar de gemeente wil nu ook meer grip krijgen op de bouw van kelders in de tuin. Dit artikel bespreekt de regels, beperkingen en maatregelen die van toepassing zijn op kelderbouw in de tuin in Oud-West, Amsterdam.

Beperkingen op kelderbouw in Oud-West

In het stadsdeel West is het uitbouwen van woningen in achtertuinen al sinds enkele jaren beperkt. In Oud-West en delen van Westerpark mag dit al niet meer zonder vergunning. Het doel van deze regeling is om de functie van binnentuinen te beschermen, die onder andere als waterbuffer kunnen fungeren bij extreme regenbuien en hittegolven. In de context van klimaatverandering is dit van groot belang, aangezien het aantal extremen in de regenval en temperatuur toeneemt.

Volgens het stadsdeel West zijn de binnentuinen van gesloten bouwblokken vanwege hun groene functie belangrijk voor het opnemen van regenwater en het tegengaan van hittestress. In bepaalde delen van West wordt daarom een maximale uitbouw van 2,5 meter vastgelegd. In het tweede kwartaal van dit jaar wordt er een participatiebijeenkomst georganiseerd om de regeling uit te breiden naar meer delen van West.

Kelderbouw en de impact op het grondwater

In de bronnen is duidelijk te zien dat de bouw van kelders in Amsterdam een complexe situatie oplevert. Het is belangrijk om te weten dat in bepaalde gebieden, waaronder Oud-West, de grondwatersituatie zo is dat het aanleggen van een kelder kan leiden tot negatieve effecten. Dit komt doordat het grondwater in bepaalde delen van de stad niet voldoende kan stromen en het aanleggen van een kelder deze doorstroming kan beïnvloeden.

In het bestemmingsplan wordt aangegeven dat kelders in bepaalde gebieden, waaronder de eind 19e-eeuwse schil, de ring 1920-1940 en de Zuidas, vooral een vast doorlaatvermogen moeten teruggenomen worden bij de bouw van een kelder. Dit betekent dat er maatregelen moeten worden genomen om de grondwaterneutraliteit van de kelder te waarborgen.

Technische maatregelen bij kelderbouw

Bij de bouw van een kelder zijn er verschillende technische maatregelen van toepassing. De meest voorkomende is het aanbrengen van damwanden. Deze wanden hebben zowel tijdens de bouw als de gebruiksfase een grond- en waterkerende functie. Ze fungeren als barrièrewerking voor de toestroming van het grondwater naar de bouwkuip. Dit is belangrijk om de effecten van bemalingen te beperken.

Bij de bouw van een kelder is het ook van belang om te letten op het opbarstrisico. In sommige gebieden, zoals in de diepere polders en delen van de middeldiepe polders, is het opbarstrisico beheersbaar, maar in andere gebieden is het risico groot. Dit betekent dat de bouw van een kelder in deze gebieden niet mogelijk is zonder specifieke maatregelen.

Kelderbouw in Oud-West: wel of niet toegestaan?

In Oud-West is de bouw van een kelder in de tuin niet automatisch toegestaan. Het hangt af van de locatie en de grondwatersituatie. In bepaalde delen van Oud-West is kelderbouw mogelijk, maar er gelden meestal opbarstbeheersmaatregelen. In de wijk Waterland is kelderbouw bijvoorbeeld niet toegestaan, behalve in enkele buurten waar het opbarstrisico beheersbaar is.

In het stadsdeel West is het bepalen van de toegankelijkheid van een kelder in de tuin een complex proces. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen, waaronder de bodemopbouw, de inrichting van het watersysteem en de invloed van de bouw van een kelder op het grondwater. De gemeente wil dat kelders in de toekomst alleen nog vergund worden als ze voldoen aan de eisen van grondwaterneutraliteit.

Conclusie

De bouw van een kelder in de tuin in Oud-West, Amsterdam, is onderhevig aan verschillende regels en beperkingen. Het is belangrijk om te beseffen dat de grondwatersituatie in bepaalde delen van de stad zodanig is dat het aanleggen van een kelder negatieve effecten kan hebben. De gemeente wil hierover meer grip krijgen en wil dat kelders in de toekomst alleen nog vergund worden als ze voldoen aan de eisen van grondwaterneutraliteit. Het is daarom raadzaam om vooraf contact op te nemen met de gemeente of een gespecialiseerd bedrijf om te bepalen of een kelder in de tuin wel of niet mogelijk is.

Bronnen

  1. Bouw en Wonen in Amsterdam
  2. Stadsdeel West wil uitbouwen in achtertuinen beperken
  3. Warmtepomp in de kelder
  4. Kelderhoogte: hoe hoog nemen jullie
  5. Grondwater en kelderbouw in Amsterdam
  6. Kelderuitbouw niet allebei wordt dat nieuwe beleid
  7. Kelder waterdicht maken
  8. Kelder met 88% vochtigheid

Related Posts