Waterleidingen en kelderlekkages: oorzaken, opsporing en oplossingen
Een lekkende kelder kan zowel esthetische als structurele problemen veroorzaken. Het kan leiden tot schimmels, afbladderende verf, en zelfs schade aan de constructie van de woning. Een van de meest voorkomende oorzaken van kelderlekkage is een defecte waterleiding. In dit artikel bespreiden we de oorzaken van kelderlekkage door leidingen, hoe je deze kunt opsporen, en welke oplossingen er beschikbaar zijn.
Oorzaken van kelderlekkage via leidingen
Een lekkende kelder kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is een defecte waterleiding. Dit kan ontstaan door ouderdom, slijtage, of schade aan de leidingen. De leidingen kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door grondverzet of verkeerd aangesloten leidingen. Bovendien kunnen er ook problemen zijn met de afvoerbuizen, wat kan leiden tot overstromingen in de kelder.
Een andere oorzaak is een hoge grondwaterstand. Wanneer het grondwaterpeil stijgt, kan dit leiden tot druk op de muren van de kelder. Als deze muren niet sterk genoeg zijn of beschadigingen vertonen, kan het grondwater in de kelder dringen. Dit is vooral het geval in gebieden met een hoge grondwaterstand.
Daarnaast kan ook een slechte afvoer van regenwater bijdrragen aan kelderlekkage. Wanneer het regenwater niet goed wordt afgevoerd, kan het zich ophopen rond de fundering van het huis. Dit vergroot de kans dat het water via scheuren in de muren of vloer de kelder binnenkomt. Ook kan het grondwater via de muren in de kelder terechtkomen, vooral wanneer de keldermuren beschadigd zijn of niet goed bestand zijn tegen vocht of druk.
Opsporen van kelderlekkage via leidingen
Om een kelderlekkage te herkennen, zijn er verschillende tekenen die je kunt opmerken. Denk bijvoorbeeld aan bruine vlekken op de muur, scheuren en barsten in wanden, een laagje water op de vloer, of een muffe geur in de kelder. De daadwerkelijke oorzaak opsporen is echter heel andere koek. Gelukkig weet de lokale lekdetectie specialist precies wat hij moet doen om het lek gericht op te sporen te vinden. Hij gebruikt hierbij de modernste lekdetectie methoden. Daardoor is breken of slopen om het lek te achterhalen niet meer nodig.
Met speciale meetapparatuur wordt de luchtvochtigheid in je kelder en muren gemeten. Op die manier stelt de specialist makkelijk vast of je überhaupt een lekkage hebt en waar het lek zit. Op basis van weerkaatsing van ultrasone trillingen wordt de bron van de lekkage in de kelder gevonden. Water of vocht in muren weerkaatst geluid namelijk op een andere manier. Hierbij maakt de lekkage specialist gebruik van een dunne slang met camera. Met deze camera kom je op lastig te bereiken plekken en breng je eventuele kelder lekkage in kaart. Een infraroodcamera kijkt hierbij dwars door de muren of vloeren heen en neemt eventuele lekkages waar. De keldermuur openbreken of lukraak gaten boren is dus niet meer nodig.
Oplossingen voor kelderlekkage via leidingen
Wanneer er sprake is van een lekkage in de kelder, is het raadzaam om de hoofdkraan dicht te draaien. Op deze manier voorkomt u dat de lekkage verergerd wordt. Naast het dichtdraaien van de hoofdkraan kunt u op zoek gaan naar de bron van de lekkage. Mocht u de bron van een lekkage weten te vinden, dan kunt u deze plek met een vochtige doek afdekken. Een derde stap die u kunt zetten is het maken van foto’s van de lekkage. Deze foto’s maken het eenvoudiger om de kosten voor het herstel van de lekkage te declareren bij uw verzekeraar.
Een andere oplossing is het inschakelen van een professionele lekkagespecialist. Deze specialist kan de oorzaak van de lekkage vinden en deze vervolgens repareren. Bijvoorbeeld, als er sprake is van een kapotte leiding, kan de specialist deze vervangen door een nieuwe. Dit is echter vaak eenvoudiger als de leiding bloot ligt en daardoor goed bereikbaar is.
Als de lekkage echter wordt veroorzaakt door een hoge grondwaterstand, kan dit een groter probleem vormen. In dat geval kan een methode als bekuiking worden toegepast. Daar waar je kelder lekt, hakt de specialist dan eerst oude stukken beton weg, om het vervolgens waterdicht te cementeren. Let op! Om het grondwaterpeil te beteugelen zijn vaak meerdere fixeerlagen nodig. Omdat elke laag ook goed moet drogen, is dit wel een tijdrovende klus, maar toch de beste methode en vaak ook nog de goedkoopste oplossing. Bij deze methode plaatst de lekkage specialist een vochtwerende noppenfolie over je keldermuren of keldervloer om daaroverheen nieuw beton te storten. De folie absorbeert het optrekkende vocht en dat wordt vervolgens via een drainagesysteem afgevoerd naar het riool. De nieuwe wand of vloer blijft daardoor droog en vrij van schimmels.
Preventie van kelderlekkage via leidingen
Om kelderlekkage te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de leidingen in de kelder of de kruipruimte te controleren. Mocht er sprake zijn van slijtage of lichte beschadigingen, dan kan men tijdig voor een oplossing zorgen. Daarnaast is het belangrijk om de afvoer goed in de gaten te houden. Controleer of er verstoppingen zijn in de afvoer van de kelder. Als het water niet goed weg kan stromen, kan het zich ophopen en uiteindelijk leiden tot lekkages.
Bij het opsporen van kelderlekkage is het ook belangrijk om de wanden en vloeren te controleren. Kijk of er scheuren of andere beschadigingen zijn in de muren of vloeren van de kelder. Deze kunnen een bron van lekkage zijn. Ook is het handig om de buitenkant van het huis te controleren op tekenen van waterbeschadiging, zoals vochtige plekken, schimmelvorming of afbladderende verf. Als er problemen zijn met de afwatering rond het huis, kan het water de kelder binnenkomen.
Conclusie
Een lekkende kelder kan verschillende oorzaken hebben, waaronder defecte leidingen, hoge grondwaterstanden, en slechte afvoer. Het opsporen van kelderlekkage is belangrijk om verdere schade te voorkomen. Er zijn verschillende methoden om kelderlekkage op te sporen, waaronder het gebruik van moderne lekdetectietechnieken. Voor het oplossen van kelderlekkage is het vaak nodig om een professionele lekkagespecialist in te schakelen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de leidingen en afvoer in de kelder te controleren om verdere lekkage te voorkomen.
Bronnen
Related Posts
-
Dijkversterkingsontwerp en maatwerk in het kader van de dijkmodule Zuid 1
-
Kelderbouw: Kosten, Voordelen en Aandachtspunten voor Eigenaars
-
Zwemkleding Kopen: Richtlijnen en Tips voor Kwaliteit, Duurzaamheid en Aanpasbaarheid
-
Geschiedenis en huidige toestand van de kelders onder het Zwolse stadhuis
-
Uitgaansplekken in de kelders van Zwolle: een overzicht voor renovateurs en bouwprofessionals
-
Zwevende PVC-vloeren in kelders: voordelen, installatie en toepassing
-
Zweetende kelder: oorzaken, preventie en duurzame oplossingen
-
Zwerver in de kelder: Risico’s, herkenning en beveiliging in woonzaken