Kelder waterdicht maken en duurzaamheid in de bouw

De kelder is een veelgebruikte ruimte in een woning, zowel voor opslag als voor verdere gebruiksmogelijkheden zoals een praktijkruimte of hobbyruimte. Het is echter vaak lastig om de kelder goed te laten functioneren, vooral wanneer het om vocht en waterdichtheid gaat. De kelder moet op een manier worden gebouwd en aangelegd zodat deze duurzaam is en voldoet aan de huidige bouwvoorschriften. Dit artikel bevat een overzicht van de belangrijkste aspecten rond waterdichtheid, isolatie, duurzaamheid en bouwvoorschriften voor kelders, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Waterdichtheid en vochtproblemen in kelders

Een van de grootste uitdagingen bij het bouwen van een kelder is het voorkomen van vocht en waterinfiltratie. Volgens bron [3] is het belangrijk om rekening te houden met de samenstelling van het beton en de mogelijke scheurvorming. Bij het gieten van beton moet er rekening worden gehouden met het koelen van het beton, om te voorkomen dat er krimpspanningen ontstaan die leiden tot scheuren. Deze scheuren kunnen vervolgens leiden tot vochtinfiltratie. In veel gevallen zijn deze scheuren klein en kunnen ze met behulp van injectie worden hersteld. Daarnaast wordt er aangeraden om gebruik te maken van een waterdichtingscoating of een doos-in-doos constructie, waarbij de spouw geventileerd wordt en een dampscherm wordt aangebracht dat niet door waterdruk belast wordt.

In bron [10] wordt uitgelegd hoe je een vochtige kelder kunt bestrijden. Het is belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem te bepalen, bijvoorbeeld via scheuren in de muren of vloer, of door een te hoog grondwaterpeil. Voor een duurzame oplossing wordt aangeraden om de kelder waterdicht te maken met specifieke producten, zoals epoxy of betonbehandelingen. Bijvoorbeeld, in bron [13] wordt de keuze tussen putzuna en epoxy besproken. Putzuna is goedkoper, maar epoxy biedt een betere waterdichting en is geschikt voor gemetselde muren. Ook wordt aangeraden om de kelder in het wit aan te brengen, zodat er gemakkelijk geschilderd kan worden.

Isolatie en koudebruggen in kelders

Bij het inrichten van een kelder als een gebruiksgoed ruimte is het belangrijk om rekening te houden met isolatie en koudebruggen. In bron [9] wordt uitgelegd dat een kelder die wordt gebruikt als praktijkruimte of hobbyruimte moet worden geïsoleerd, zodat het comfortabel warm blijft. Dit kan bijvoorbeeld door de vloer en muren te isoleren met materialen zoals Styrodur. Ook wordt in deze bron aangegeven dat het mogelijk is om de kelder te isoleren en te ventileren, maar dat dit kan leiden tot het worden beschouwd als een bewoonbare oppervlakte, wat het KI-cijfer van het gebouw kan verhogen. Dit betekent dat het belangrijk is om te bepalen of de kelder in het vervolg als bewoonbare ruimte zal worden gebruikt of niet.

In bron [15] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om te bepalen of een kelder als bewoonbare oppervlakte kan worden beschouwd. Dit gebeurt vaak wanneer de kelder wordt geïsoleerd en geventileerd. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de voorschriften voor bewoonbare oppervlakten en de invloed daarvan op het KI-cijfer van het gebouw.

Duurzaamheid en waterdichting in kelders

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van moderne bouw. In bron [3] wordt benadrukt dat het belangrijk is om bij het bouwen van een kelder rekening te houden met duurzaamheid. Bijvoorbeeld, het gebruik van minder wapening kan leiden tot een lagere milieu-impact, mits de waterdichtheid voldoende is. Er wordt aangeraden om de kans op watervoerende scheuren te beperken, bijvoorbeeld door beton-technologische maatregelen te nemen. In geval van scheuren is het herstel eenvoudiger dan wanneer er meer wapening wordt gebruikt. Dit heeft een positieve invloed op de duurzaamheid van het gebouw.

In bron [6] wordt uitgelegd dat er veel problemen zijn met kelders die te maken hebben met overlast door hoge grondwaterstanden. Dit is vooral het geval bij extreem regenval, wat leidt tot problemen met waterinfiltratie. De gevolgen zijn vaak ernstig, zoals schimmelvorming, beschadigd pleisterwerk en emotionele schade. Daarom is het belangrijk om bij het bouwen van een kelder rekening te houden met de mogelijkheid van waterinfiltratie en de benodigde maatregelen om dit te voorkomen.

Bouwvoorschriften en regelgeving voor kelders

Het bouwen van een kelder valt onder de bouwvoorschriften en is afhankelijk van het bestemmingsplan. In bron [2] wordt uitgelegd dat het bouwen van een kelder toegestaan is, mits het bestemmingsplan geen verbod op ondergronds bouwen bevat. Als het bestemmingsplan geen regels bevat over ondergronds bouwen, dan gelden dezelfde regels als voor bovengronds bouwen. Dit betekent dat het mogelijk is om een kelder te bouwen, mits de inhoud van het gebouw niet overschrijdt.

In bron [5] wordt uitgelegd dat de kelder op maaiveldniveau geen ruimtelijke uitstraling mag hebben en dus niet zichtbaar mag zijn. Ook mag er geen koekoek worden aangebracht als dit de kelder zichtbaar maakt. In bron [7] wordt uitgelegd dat de inhoud van de kelder niet hoeft te worden meegerekend als de kelder onder de woning is geplaatst en niet zichtbaar is. Dit geldt ook voor kelders onder bijgebouwen, mits deze niet zichtbaar zijn.

Oplossingen voor waterinfiltratie in kelders

Bij het oplossen van problemen met waterinfiltratie in kelders zijn er verschillende oplossingen. In bron [8] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om rekening te houden met de oorzaak van het probleem. Bijvoorbeeld, bij een hoog grondwaterpeil kan het nodig zijn om de kelder te isoleren of te waterdichten. Ook kan het nodig zijn om leidingen te controleren en ramen en deuren op waterdichtheid te testen.

In bron [10] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om de oorzaak van het vochtprobleem te bepalen en daarna de juiste maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld, bij een vochtige kelder is het belangrijk om de muren en vloer te controleren op scheuren en barsten. Dit kan worden gedaan met behulp van een DIY-stappenplan, waarbij de oorzaken worden aangepakt en de vochtproblemen worden opgelost.

Conclusie

Het bouwen en onderhouden van een kelder vereist veel aandacht voor waterdichtheid, isolatie en duurzaamheid. De kelder moet worden gebouwd op een manier die voldoet aan de huidige bouwvoorschriften en de nodige maatregelen neemt om vocht en waterinfiltratie te voorkomen. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de toekomstige gebruiksmogelijkheden van de kelder, aangezien dit invloed kan hebben op het KI-cijfer van het gebouw. Door rekening te houden met duurzaamheid, waterdichtheid en isolatie, kan een kelder worden omgevormd tot een bruikbare ruimte die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Bronnen

  1. Bouwinfo - Kelder moet dicht
  2. Omgevingsweb - Ondergronds bouwen toegestaan
  3. Vexpan - Duurzaam waterdichte kelders
  4. Bouwinfo - Kelder isoleren of niet
  5. Lokale regelgeving - CVDR643788
  6. Dakenraad - De kelder als omgekeerd dak
  7. Lokale regelgeving - CVDR379335
  8. Maxvandaag - Natte kelder
  9. Bouwinfo - Kelder
  10. Bouwinfo - Vochtbestrijding
  11. Bouwinfo - Kelderhoogte
  12. Bouwinfo - Vochtige keldermuren
  13. Bouwinfo - Kelder waterdicht
  14. BNNVARA - Klimaatcrisis bedreigt kelders
  15. Bouwinfo - Bewoonbare oppervlakte

Related Posts