Kelder en Nieuwbouweisen: Wat Betekent Dit voor Een Extra Woning?
In de Nederlandse bouwregelgeving is de term ‘nieuwbouw’ vaak van toepassing op nieuwe gebouwen die op een leeg terrein worden opgetrokken. Echter, wanneer het gaat om een bestaand gebouw dat wordt uitgebreid, zoals een kelder, dan ontstaat er vaak verwarring tussen de categorieën ‘nieuwbouw’ en ‘verbouw’. De regels voor nieuwbouw zijn meestal strenger dan die voor verbouw, wat betekent dat het aan te raden is om bij het aanbrengen van een kelder in een bestaand huis eerst te kijken naar de toepassing van de regels voor nieuwbouw. In dit artikel bespreiden we wat de regels zijn voor nieuwbouw en verbouw, en wat dit betekent voor een kelder als onderdeel van een extra woning.
Verschillen tussen Nieuwbouw en Verbouw
Bij het bouwen van een nieuw gebouw, zoals een extra woning, gelden de regels van het Bouwbesluit en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) als richtlijnen. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat nieuwbouw de voorschriften van de hoofdstukken 2 tot en met 5 van het Bouwbesluit geldt, mits er geen uitzonderingen zijn. Bij een verbouw is dit anders: hierin wordt alleen gekeken naar de delen die fysiek worden gewijzigd. Dit is belangrijk, omdat het verschil in regels kan leiden tot verschillen in bouwvoorschriften.
In de praktijk kan het zo zijn dat een kelder die wordt aangelegd in een bestaand huis, als onderdeel van een extra woning, wordt beoordeeld als een nieuwe bouw. Hierbij moet worden gekeken naar de omvang van de verbouwing, de mate van verandering in het gebouw en de toepassing van de regels voor nieuwbouw. Als een kelder wordt aangelegd met een volledige verbouwing van het gebouw, dan kan dat wel eens als nieuwbouw worden beoordeeld, vooral als de fundering van het bestaande gebouw wordt gebruikt en het nieuwe bouwwerk een volledige uitbreiding is van de bestaande woning.
De Invloed van de Kelder op de Woning
Bij het aanleggen van een kelder in een extra woning is het belangrijk om rekening te houden met de regels voor het gebruik van het gebouw. Volgens het Bouwbesluit moet het gebruik van een woning voldoen aan bepaalde eisen, waaronder de minimale oppervlakte per persoon. Als de kelder wordt gebruikt als woonruimte, dan moet deze voldoen aan de eisen voor een verblijfsruimte. Dit betekent dat de kelder moet voldoen aan de eisen voor luchtcirculatie, daglicht, en toegankelijkheid.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de aansluiting op de riolering. Voor nieuwbouw geldt dat de aansluitplicht op de riolering is geregeld in artikel 2.7.4 van de MBV. Voor bestaande bouw is deze aansluitplicht geregeld in artikel 5.3.4. Bij een kelder die wordt gebruikt als woonruimte, moet ook worden gekeken naar de afstand tot de openbare riolering. Als de afstand groter is dan 40 meter, dan kan het nodig zijn om een individueel zuiveringssysteem aan te leggen, zoals beschreven in de Uitvoeringsregeling lozingenbesluit bodembescherming.
Toepassing van de Regels voor Nieuwbouw
Bij het aanleggen van een kelder als onderdeel van een extra woning is het belangrijk om te kijken of de regels voor nieuwbouw van toepassing zijn. Dit is het geval als het bouwwerk wordt gebouwd op een leeg terrein of als er sprake is van een volledige vernieuwing van het gebouw. Als de kelder wordt aangelegd in een bestaand gebouw, dan kan het zijn dat de regels voor verbouw van toepassing zijn. Echter, als de kelder een aanzienlijke uitbreiding is van het bestaande gebouw, dan kan het wellicht als nieuwbouw worden beoordeeld.
In de praktijk is het vaak lastig om te bepalen of sprake is van nieuwbouw of verbouw. Dit komt doordat de regels vaak niet duidelijk zijn en er vaak sprake is van randgevallen. In zulke gevallen is het aan te raden om raad in te winnen bij de gemeente of een bouwkundig deskundige. Deze kan helpen bij het bepalen of de regels voor nieuwbouw van toepassing zijn op de aangelegde kelder.
Conclusie
Bij het aanleggen van een kelder als onderdeel van een extra woning is het belangrijk om rekening te houden met de regels voor nieuwbouw en verbouw. De regels voor nieuwbouw zijn meestal strenger dan die voor verbouw, wat betekent dat het aan te raden is om eerst te kijken naar de toepassing van de regels voor nieuwbouw. Dit geldt vooral als de kelder een aanzienlijke uitbreiding is van het bestaande gebouw. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de aansluiting op de riolering en de eisen voor het gebruik van de kelder als woonruimte. In geval van twijfel is het aan te raden om raad in te winnen bij de gemeente of een bouwkundig deskundige.
Bronnen
Related Posts
-
Dijkversterkingsontwerp en maatwerk in het kader van de dijkmodule Zuid 1
-
Kelderbouw: Kosten, Voordelen en Aandachtspunten voor Eigenaars
-
Zwemkleding Kopen: Richtlijnen en Tips voor Kwaliteit, Duurzaamheid en Aanpasbaarheid
-
Geschiedenis en huidige toestand van de kelders onder het Zwolse stadhuis
-
Uitgaansplekken in de kelders van Zwolle: een overzicht voor renovateurs en bouwprofessionals
-
Zwevende PVC-vloeren in kelders: voordelen, installatie en toepassing
-
Zweetende kelder: oorzaken, preventie en duurzame oplossingen
-
Zwerver in de kelder: Risico’s, herkenning en beveiliging in woonzaken