Houtskeletbouw en kelder: Duurzaamheid, bouwtijd en toepasbaarheid
In de huidige tijd wordt er steeds vaker gekeken naar duurzame bouwmethoden, waarbij houtskeletbouw (HSB) een opvallend alternatief is voor traditionele betonnen constructies. De toepassing van hout in de bouw biedt voordelen inzake CO2-voordelen, snelle bouwtijd en flexibiliteit. Hieronder wordt ingegaan op de voordelen en nadelen van houtskeletbouw, met aandacht voor de toepasbaarheid van deze methode in combinatie met een kelder. De informatie is gebaseerd op gegevens uit de bronnen en dient als handleiding voor wie overwegen om een houten kelder te bouwen.
Voordelen van houtskeletbouw
De toepassing van hout voor een funderende kelder is duurzamer dan de klassieke betonnen bouw. Dit komt doordat er geen beton wordt gebruikt, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Bovendien kan hout als opslag van CO2 fungeren, wat het milieu gunstig beïnvloedt. Dit maakt houtskeletbouw een aantrekkelijke keuze voor duurzame woningbouw.
Een ander voordeel is de snellere bouwtijd. Bijvoorbeeld, in een van de projecten is de houten kelder binnen 98 dagen klaar, terwijl de traditionele bouw in dit geval 184 dagen zou hebben gekost. Dit verschil in bouwtijd kan leiden tot lagere kosten en snellere realisatie van het project.
Nadelen van houtskeletbouw
Een houtskeletbouw heeft ook enige nadelen. Het moet van te voren heel goed en in de precisie worden uitgedacht. Het is namelijk bijna onmogelijk om op de bouwplaats nog aanpassingen te doen omdat het prefab wordt aangeleverd. Daarnaast is er bij een onzorgvuldige installatie van het houtskelet een hogere kans op schimmelvorming of houtrot. Het is ook minder goed akoestisch geïsoleerd dan bij een stenen constructie of beton.
Toepasbaarheid van houtskeletbouw op kelder
Voor de toepassing van hout in fundering is het van belang dat de grond vocht doorlatend is. Dit is een voorwaarde die door het ingenieursbureau wordt genoemd. Daarnaast kan het gebruik van kruislaag-hout (CLT) als basis voor een houten kelder zorgen voor stabiliteit en duurzaamheid. De kelders zijn gemaakt van CLT van 14 centimeter dik en worden aan de buitenkant voorzien van waterwerende folies en isolatiemateriaal.
Een andere methode is de toepassing van houtskeletbouw, waarbij de constructie grotendeels uit prefab-elementen bestaat. Deze techniek biedt een snelle bouwtijd en een hoge kwaliteit, omdat de elementen in de fabriek worden gemaakt. Voor een kelder is dit echter minder gebruikelijk, omdat de constructie anders gecreëerd moet worden. Wel is het mogelijk om houtskeletbouw te combineren met een betonnen fundering, wat de duurzaamheid en stabiliteit versterkt.
Kelderbouw met houtskeletbouw
Het bouwen van een kelder is een complexe taak. Bij het bouwen van een kelder is een omgevingsvergunning vereist, die moet worden gedaan op basis van juiste berekeningen. Dit geldt ook voor kelders onder een houten woning. De kelder moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals het niet zichtbaar zijn op maaiveldniveau en het niet toegankelijk zijn van buitenaf. Daarnaast mogen de ramen niet boven maaiveldniveau worden aangebracht, tenzij er sprake is van daglichttoetreding en ventilatie.
In sommige gevallen is het aan te raden om de kelder in beton te realiseren, vooral als de grond ongunstig is. Dit biedt een betere stabiliteit en vermindert het risico op vochtproblemen. De keuze voor een houten kelder moet dus goed worden overwogen, afhankelijk van de locatie, het type grond en de wensen van de bouwer.
Constructie en materialen
Bij het bouwen van een kelder is het belangrijk om rekening te houden met de constructie en materialen. Voor de isolatie van een houtskeletbouw wordt vaak gekozen om het houten frame op te vullen met isolatiemateriaal. Door het toepassen van isolatiemateriaal, wordt er naast thermische isolatie ook gezorgd voor een betere akoestische isolatie. Hoe dikker het isolatiemateriaal is, hoe beter de thermische en akoestische isolatie zijn.
Voor de isolatie van een houtskeletbouw wordt vaak gekozen om het houten frame op te vullen met isolatiemateriaal. Door het toepassen van isolatiemateriaal, wordt er naast thermische isolatie ook gezorgd voor een betere akoestische isolatie. Hoe dikker het isolatiemateriaal is, hoe beter de thermische en akoestische isolatie zijn. Voor het isoleren van HSB kunt u bijvoorbeeld kiezen voor glaswol. Dit is licht van gewicht en sterk gecomprimeerd. Glaswol gaat ongeveer 55 jaar mee voordat de isolerende werking afneemt. U kunt ook kiezen voor steenwol. Met dit isolatiemateriaal verzekert u de woning van een brand- en geluidwerende isolatie. Steenwol gaat gemiddeld 75 jaar mee. Steenwol is echter wel vaak prijziger dan glaswol.
Bouwadviezen en regelgeving
Bij het bouwen van een kelder is een omgevingsvergunning vereist, die moet worden gedaan op basis van juiste berekeningen. Dit geldt ook voor kelders onder een houten woning. De kelder moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals het niet zichtbaar zijn op maaiveldniveau en het niet toegankelijk zijn van buitenaf. Daarnaast mogen de ramen niet boven maaiveldniveau worden aangebracht, tenzij er sprake is van daglichttoetreding en ventilatie.
In sommige gevallen is het aan te raden om de kelder in beton te realiseren, vooral als de grond ongunstig is. Dit biedt een betere stabiliteit en vermindert het risico op vochtproblemen. De keuze voor een houten kelder moet dus goed worden overwogen, afhankelijk van de locatie, het type grond en de wensen van de bouwer.
Conclusie
Houtskeletbouw biedt verschillende voordelen inzake duurzaamheid, bouwtijd en flexibiliteit. Het is een duurzame optie die voordelen biedt ten opzichte van traditionele betonnen kelders. Toch zijn er ook nadelen, zoals de beperkte vochtbestendigheid van hout en het risico op schimmels. De toepasbaarheid van houtskeletbouw op kelder hangt af van de grondcondities en de juiste materialen. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken of houtskeletbouw geschikt is voor een bepaalde locatie en wat de voordelen en nadelen zijn van deze methode.
Bronnen
- https://www.hsb.eco/nieuws/de-fundering-staat
- https://www.pontmeyer.nl/advies/hout/klus-houtskelet-bouw?srsltid=AfmBOorqeXZ8J_gww-qelwt-xO76loGBAo5HPmCjnrQ0I0NyAsQARpRK
- https://woneninhout.nl/kelder/
- https://www.woodworking.nl/threads/houtskelet-opbouw.16167/
- https://www.verbouw-gigant.nl/huis-verbouwen/kelder-bouwen/
- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/houtskeletbouw-deels-onder-de-grond.96724/
- https://demargaretha.nl/blog/post/8594/houtbouw-op-kelder-duurzaamheid-bouwtijd-en-voor-en-nadelen/
- https://www.waterinfo.nl/vochtproblemen/houtskeletbouw/
Related Posts
-
Wat is overige inpandige ruimte en hoe telt een kelder mee?
-
Overige gebruiksfunctie kelder: wat telt mee in de gebruiksoppervlakte en wat niet
-
Stroomproblemen in woningen: oorzaken en oplossingen
-
Over de vloer: een overzicht van materialen, toepassingen en adviezen
-
Over de Kelders in Leeuwarden: Een Unieke Locatie voor Winkelen, Wonen en Renovatie
-
Huurwoningen in Leeuwarden: Over de Kelders als keuzemogelijkheid
-
Kelders 9 in Leeuwarden: Een historisch pand met potentie voor horeca en woningen
-
Over de Kelders 8 in Leeuwarden: Een Locatie voor Bouw, Renovatie en Woningbouw