Kelder op palen: Bouwmethoden, voordelen en toepassingsgebieden

In de bouwsector, vooral in regio’s met zachte ondergrond of onder het zeeniveau, is de bouw van een fundering op palen een veelgebruikte oplossing. Deze methode is van toepassing op diverse bouwprojecten, waaronder woningen, appartementen en zelfs kelders. In het bijzonder is de bouw van een kelder op palen een strategische keuze, zowel in termen van stabiliteit als in het vermijden van risico’s. De bronnen geven een overzicht van de toepassingsvoorwaarden, bouwmethoden en voordelen van een kelder op palen, en vormen de basis van dit artikel.

Toepassingsvoorwaarden voor kelders op palen

Bij de bouw van een kelder op palen is het van cruciaal belang dat de bouwplanning voldoet aan de technische eisen. De kelder moet worden opgehangen aan de ringbalken, waarbij de keuze valt op het plaatsen tussen de ringbalken in plaats van onder de ringbalken. Dit voorkomt lekkage op de stortnaad en vereist een extra wandafwerking als de kelder onder de ringbalk wordt opgehangen. Verder is het belangrijk dat de kelder niet dieper dan 200 cm in het grondwater wordt geplaatst, tenzij er een aparte berekening is gemaakt.

De toepassingsvoorwaarden omvatten ook dat de bovenbelasting op de fundering moet worden geplaatst, niet op de kelderwand. De maximale toegestane bovenbelasting naast de kelder bedraagt 5 kN/m². De toelaatbare vloerbelasting op de keldervloer is als volgt:

  • Rustende belasting: 1,0 kN/m²
  • Veranderlijke belasting: 1,75 kN/m²
  • Licht scheidingswand: 1,2 kN/m¹

Er mag geen extra verticale belasting op de kelderwand worden toegepast. Enkel het eigen gewicht van de kelderdek is toegestaan.

De statische berekeningen van de standaard huiskelders zijn kosteloos beschikbaar in PDF-formaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een kelder zonder overleg niet mag worden gebruikt als waterbassin. Voor afwijkende gevallen dient er overleg met de leverancier plaats te vinden.

Bouwmethoden voor een kelder op palen

De bouw van een kelder op palen vereist een zorgvuldige uitwerking van de constructie en de gebruikte materialen. Er zijn meerdere manieren waarop de kelder kan worden gebouwd, waaronder:

1. Prefab kelders

Een veelgebruikte methode is het gebruik van prefab kelders. Deze worden in de fabriek vervaardigd en vervolgens op de bouwplaats geplaatst. Het voordeel is dat de montage sneller verloopt, omdat de kelder reeds volledig klaar is. De montage gebeurt met een telekraan, en de kelder wordt gemonteerd met het unieke gepatenteerde montagesysteem, de STERKoppeling. Dit systeem zorgt ervoor dat de kelder aan de korte of lange zijde aan de funderingsbalken wordt bevestigd, zonder dat er extra balken nodig zijn.

2. Op locatie gebouwde kelders

Soms is het nodig om de kelder op locatie te bouwen, bijvoorbeeld wanneer de prefab wanden te groot zijn om te vervoeren. In dat geval worden de wanden gebouwd met een stalen bekisting, waarin het beton pas wordt gestort wanneer de wanden op het gewenste niveau staan. Ook kunnen hoge wanden worden gebruikt, die bestaan uit twee betonnen schillen, verbonden met stalen tralieliggers. Hierin wordt vervolgens beton gestort.

3. Afzinkkelders

Een alternatief is de bouw van een afzinkkelder. Dit is een kelder die in de grond wordt ingebracht zonder eerst alle grond te ontgraven. De kelderwanden zakken in de grond, waarbij snijmessen worden gebruikt om de wanden te ondersteunen. Dit voorkomt trillingen en risico’s met de bestaande bebouwing. De methode is vooral geschikt bij bouwen op de erfgrens of binnen de muren van het gebouw zelf.

4. Gebruik van snijmessen

Bij de bouw van een afzinkkelder worden snijmessen gebruikt, die aan de buitenzijde van de kelderwand bevestigd zijn. Deze snijmessen zorgen ervoor dat er geen korrel zand in de kelderruimte komt, waardoor grondontspanning wordt voorkomen. Daarnaast voorkomen de snijmessen dat de wanden naar binnen of naar buiten bewegen bij obstakels of bij het bereiken van de vaste grondslag. In veen en klei zorgt het snijmes voor een sluitende kuip die zijdelings inspoelen van freatisch grondwater voorkomt.

Voordelen van een kelder op palen

De bouw van een kelder op palen biedt verschillende voordelen, die het gebruik van deze methode aantrekkelijk maken:

1. Stabiliteit en veiligheid

Een fundering op palen zorgt voor een stevige ondergrond, vooral in zachte grondlagen. De palen worden in de grond geboord, geheid of geschroefd, waardoor ze een sterkere grondlaag bereiken. Hierdoor blijft de constructie stevig staan en voorkomt men dat het geheel in de loop der jaren gaat verzakken.

2. Minder risico’s bij bebouwing

Bij het bouwen van een kelder naast een bestaand gebouw is er een risico op schade aan de bestaande bebouwing. Door de keuze van een kelder op palen wordt dit risico aanzienlijk verminderd, omdat de constructie niet in de grond wordt geboort, maar op palen wordt opgehangen.

3. Snelle bouw en minder grondwerk

Een kelder op palen vereist minder grondwerk dan een traditionele kelder. Dit voorkomt het gebruik van bouwkuipen en het ontgraven van grote hoeveelheden aarde, wat risico’s vermindert en de bouwtijd korter maakt.

4. Mogelijkheid tot verbouwing

Een kelder kan ook worden gebruikt bij een verbouwing. Bijvoorbeeld, als er een aanbouw wordt gemaakt aan een bestaande woning, dan is een kelder een mogelijke oplossing. In dat geval wordt de kelder vaak opgehangen aan de nieuwe funderingsbalken, wat een veilige en stabiele oplossing oplevert.

Beperkingen en nadelen

Hoewel een kelder op palen vele voordelen heeft, zijn er ook beperkingen:

1. Hoogte en afmetingen

Een kelder op palen is meestal geschikt voor kleinere projecten. Voor grotere kelders kan het nodig zijn om aanpassingen te maken, zoals extra ondersteuning of een hydraulisch vijzelsysteem.

2. Tijdsinvestering bij op locatie gebouwde kelders

Bij het bouwen van een kelder op locatie kan het uitharden van de op locatie gestorte betonwanden tot drie weken duren. Daarnaast kunnen er bij het bouwen van de wanden grindnesten ontstaan, die afgewerkt moeten worden.

3. Extra kosten bij afwijkende situaties

Voor afwijkende situaties, zoals een kelder die dieper in het grondwater wordt geplaatst, is een aparte berekening nodig. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Conclusie

De bouw van een kelder op palen is een betrouwbare en efficiënte oplossing, vooral in regio’s met zachte ondergrond. Het biedt stabiliteit, veiligheid en minder risico’s bij bebouwing. De technische voorwaarden en bouwmethoden zijn duidelijk geregeld, zodat een kelder op palen veilig en effectief kan worden gebruikt. Of het nu gaat om een woning, appartement of een verbouwing, de methode is geschikt voor verschillende toepassingen. De voordelen van een kelder op palen overwegen de nadelen, waardoor het een aanbevolen oplossing is voor zowel particulieren als professionele bouwprojecten.

Bronnen

  1. Prefab kelders
  2. Prednisolon acis 50 mg
  3. Kelders naast fundering
  4. Prefab kelders op palen
  5. Afzinkkelders
  6. Fundering op palen
  7. Verbouwing kelder
  8. Prednisolon 50 mg
  9. Medikamenten Prednisolon
  10. Beipackbriefwesel Prednisolon
  11. Prednisolon Wirkstoffe

Related Posts