Liquid Rubber als optimale oplossing voor kelderdoorvoeren
De afdichting van kelderdoorvoeren is van cruciaal belang om vochtproblemen te voorkomen en de bouwkundige integriteit van een gebouw te waarborgen. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt duidelijk gemaakt dat Liquid Rubber een uitstekende oplossing biedt voor het afwerken van kelderdoorvoeren, met name bij het omgaan met verschillende materialen zoals PVC, PE en andere kunststoffen. Door het gebruik van Liquid Rubber HBS200 en Liquid Rubber BelowGrade wordt een naadloos, waterdicht en luchtdicht membraan gegenereerd, dat zich aanpast aan eventuele bewegingen in de constructie en zo de levensduur van de afdichting verlengt.
Aanpak van kelderdoorvoeren met Liquid Rubber
Kelderdoorvoeren zijn vaak gemaakt van PVC, PE of andere kunststoffen, en vormen een kwetsbaar punt in de afdichting van een kelder. De bronnen tonen aan dat Liquid Rubber HBS200 een uitstekende hechting biedt op deze materialen, waardoor het ideaal is voor het afwerken van kelderdoorvoeren. Het product kan eenvoudig aangebracht worden rondom de doorvoer om zo een waterdichte afdichting te realiseren. Dit is belangrijk, omdat een onvoldoende afgedichte kelderdoorvoer leiding kan vormen tot vochtinfiltratie en daarmee schade aan de constructie kan veroorzaken.
Toepassing en verwerking van Liquid Rubber
De toepassing van Liquid Rubber voor kelderdoorvoeren vereist een correcte voorbereiding van het oppervlak. Volgens de bronnen moet het oppervlak schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Bij gebruik van een (watergebaseerde) primer op poreuze, verweerde en gecorrodeerde oppervlakken kan de hechting van HBS-200 verbeterd worden. Het gebruik van een kwast, roller of airless spuitinstallatie is van toepassing. De hoeveelheid benodigd materiaal bedraagt ongeveer 2,7 liter per m² bij een laagdikte van 2 mm.
De verwerking moet plaatsvinden bij temperaturen boven de 5°C. Tijdens het gebruik moet het product goed worden geroerd, zodat een homogene kleur ontstaat. Het is belangrijk om het product in meerdere lagen aan te brengen, waarbij de volgende laag pas na droging van de vorige mag worden aangebracht. De droogtijd is afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid, temperatuur en het type ondergrond. Bij het gebruik van GRIFFON HBS-200® GeoTextile moet dit worden aangebracht in nog natte HBS-200® Liquid Rubber. Vervolgens wordt er direct een tweede laag HBS-200® Liquid Rubber aangebracht. Hierbij dient altijd een laagdikte van minimaal 2 mm na uitharding te worden gerealiseerd.
Eigenschappen van Liquid Rubber
Liquid Rubber HBS200 beschikt over een aantal kenmerkende eigenschappen die het ideaal maken voor het afwerken van kelderdoorvoeren. De toepassing van Liquid Rubber is water- en luchtdicht, en heeft een zeer hoge, blijvende elasticiteit van 900%. Dit betekent dat het product zich aanpast aan eventuele bewegingen in de constructie en zo een duurzame afdichting biedt. Daarnaast is het product zeer geschikt voor het afdichten van verschillende materialen zoals beton, metaal, steen, hout, bitumen, zink, PVC en EPDM. Het is ook geschikt voor binnen- en buitentoepassingen, waaronder badkamers, kelders, balkons, daken, enz.
Toepassing in praktijk
In verschillende projecten, zoals de afdichting van de ondergrondse parkeergarage van een appartementscomplex, is Liquid Rubber gebruikt om het gehele betondek waterdicht te maken. Hierbij is gebruikgemaakt van het twee-componentensysteem van Liquid Rubber, waarmee een hoge dagproductie mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat de doorlooptijd van het project kort is en alle aansluitingen en doorvoeren naadloos kunnen worden aangesloten. Het resultaat is een volledig waterdicht membraan dat de levensduur van de constructie verlengt en vochtinfiltratie voorkomt.
Belang van een goede afdichting
Een goede afdichting van kelders is van essentieel belang, vooral in regio’s waar de grondwaterstand erg hoog is. De aannemer heeft voor Liquid Rubber gekozen voor de hoge kwaliteit van het naadloze membraan. Zoals te zien is op de foto bevat de kelder diverse hoeken en rondingen waardoor het vloeibare systeem van Liquid Rubber extra goed tot z’n recht komt. De kelderwand inclusief de fundering is ingespoten met Liquid Rubber BelowGrade en hard direct uit tot een flexibel en naadloos membraan.
Aanbevelingen en aanpak
Voor een optimale afdichting van kelderdoorvoeren wordt aangeraden om Liquid Rubber te gebruiken, aangezien het een betrouwbare en duurzame oplossing biedt. De toepassing van het product vereist echter wel een correcte voorbereiding van het oppervlak en het volgen van de aanwijzingen voor verwerking. Bij het aanbrengen van de afdichting dient rekening gehouden te worden met de omgevingstemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en het type ondergrond. Daarnaast wordt aangeraden om het gebruik van GRIFFON HBS-200® GeoTextile te overwegen bij het afwerken van naden, kieren en scheuren.
Conclusie
De afdichting van kelderdoorvoeren is van cruciaal belang om vochtinfiltratie en schade aan de constructie te voorkomen. Liquid Rubber biedt een uitstekende oplossing voor dit probleem, met name bij het omgaan met verschillende materialen zoals PVC, PE en andere kunststoffen. Het gebruik van Liquid Rubber HBS200 en Liquid Rubber BelowGrade zorgt voor een naadloos, waterdicht en luchtdicht membraan dat zich aanpast aan eventuele bewegingen in de constructie. De toepassing van het product vereist een correcte voorbereiding van het oppervlak en het volgen van de aanwijzingen voor verwerking. De eigenschappen van Liquid Rubber, waaronder de hoge elasticiteit, de duurzaamheid en de geschiktheid voor verschillende materialen, maken het tot een ideaal keuze voor het afwerken van kelderdoorvoeren. Door het gebruik van Liquid Rubber kan de levensduur van de afdichting worden verlengd en vochtinfiltratie voorkomen worden.
Bronnen
Related Posts
-
Dijkversterkingsontwerp en maatwerk in het kader van de dijkmodule Zuid 1
-
Kelderbouw: Kosten, Voordelen en Aandachtspunten voor Eigenaars
-
Zwemkleding Kopen: Richtlijnen en Tips voor Kwaliteit, Duurzaamheid en Aanpasbaarheid
-
Geschiedenis en huidige toestand van de kelders onder het Zwolse stadhuis
-
Uitgaansplekken in de kelders van Zwolle: een overzicht voor renovateurs en bouwprofessionals
-
Zwevende PVC-vloeren in kelders: voordelen, installatie en toepassing
-
Zweetende kelder: oorzaken, preventie en duurzame oplossingen
-
Zwerver in de kelder: Risico’s, herkenning en beveiliging in woonzaken