Nieuwbouw met kelder in Naaldwijk: technieken, voorschriften en praktische uitvoering

De bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk vereist een grondige voorbereiding en het nalezen van diverse bouwvoorschriften, met name in het kader van de waterkeringen en milieueisen. In de bronnen zijn verschillende technische en regelgevendelijke aspecten beschreven die van belang zijn bij de uitvoering van een dergelijk project. Deze artikelen geven een overzicht van de benodigde technieken, materialen en voorschriften bij de bouw van een nieuw huis met kelder in het gebied van Naaldwijk.

Bouwtechnische aspecten en uitvoering

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om rekening te houden met het gehele bouwproces, van het aanbrengen van de bouwput tot de uitvoering van de kelderisolatie. Uit de bronnen blijkt dat de maaiveldhoogte op circa 1,11 m NAP ligt, en de drooglegging bedraagt ongeveer 1,54 m. Hierdoor is het mogelijk om een kelder aan te leggen die zich op ongeveer 3,07 meter onder maaiveld bevindt.

Voor de bouw van de kelder is een bemalingsadvies uitgevoerd, waaruit blijkt dat er geen bronbemaling nodig is om de putbodem droog te houden. Dit betekent dat er geen extra maatregelen zijn genomen voor het beheersen van grondwater tijdens de bouw. Tijdens de bouw is echter rekening gehouden met regen- en lekwater, en wordt er geen grondwater in de bouwkuip gelopen. Dit heeft een gering effect op de omgeving.

De bouw van de kelder moet dus plaatsvinden met een dichte afsluiting van de kelderwanden en een effectieve waterdichting. De kelder moet op een manier worden gebouwd dat het geen hinder veroorzaakt in de grondwaterstroming. Daarnaast is het belangrijk om bij de bouw van de kelder rekening te houden met de ligging van de boezemkade en de leggerzone, waarin bouwen, graven of aanleg van buiswerken niet toegestaan is.

De nieuwe woning moet op ongeveer 8 tot 10 meter van de buitenkruinlijn van de boezemkade worden gebouwd, zodat deel van de bouw in de beschermingszone valt. Hierbij is het belangrijk om te controleren of er knelpunten zijn voor werkzaamheden binnen de beschermingszone van de boezemkade. Daarnaast moet er op voorhand worden gekeken of de stabiliteit van de kade wordt aangetast door de werkzaamheden. Dit lijkt echter in de praktijk niet het geval te zijn.

Waterkeringen en veiligheid

De regels rondom de waterkeringen zijn in de bronnen duidelijk omschreven. Het Hoogheemraadschap van Delfland is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar beheergebied. Hierbij is het belangrijk om te voldoen aan de Keurbepalingen, die zijn bedoeld om de stabiliteit en het functioneren van de waterkering te garanderen. Tevens moet de waterkering in de toekomst, indien nodig, opgehoogd of verbreed kunnen worden.

De locatie van het project bevindt zich in het boezemgebied en maakt deel uit van het hoofdpeilgebied. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er een leggerzone aanwezig is naar beide zijden vanaf de kade. In principe is bouwen, graven of aanleg van buisleidingen binnen de zone niet toegestaan. De nieuwe woning komt deels in deze zone en is hierdoor verplicht om een watervergunning aan te vragen.

De aanvraag om een omgevingsvergunning heeft betrekking op de bouw van een nieuwe woning, waarbij de oppervlakte van de woning groter is dan het toegestane maximum. De inhoudsmaat van de woning bedraagt ongeveer 2.560 m³, wat meer is dan het toegestane maximum van 850 m³. Hierdoor is de aanvraag in strijd met het bestemmingsplan "Hoogeland", omdat de woning niet binnen het bouwvlak is gebouwd en de inhoudsmaat te groot is.

Milieueisen en bodemonderzoek

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om rekening te houden met het milieu en het bodemonderzoek. Het is namelijk bekend dat er in het gebied van Naaldwijk sprake kan zijn van bodemverontreinigingen. Uit het bodemonderzoek blijkt dat er in de grond en in het grondwater overschrijdingen van de achtergrond- en streefwaarde zijn vastgesteld. Voor lichte verontreinigingen is echter geen nader onderzoek nodig.

In het gebied is op 16 mei 2018 een actualiserend verkennend bodemonderzoek uitgevoerd door BMA Milieu. Hieruit blijkt dat de opgestelde hypothese "verdacht" juist is. Ter plaatse zijn in de grond en in het grondwater overschrijdingen van de achtergrond- en streefwaarde vastgesteld. Voor lichte verontreinigingen behoeft echter geen nader onderzoek te worden aanbevolen. De resultaten van dit onderzoek vormen geen belemmering voor de voorgenomen aanvraag van een omgevingsvergunning voor de bouw van woningen.

Daarnaast is er sprake van een beperkte bodemverontreiniging met minerale olie in de grond, die niet de tussen- of interventiewaarde overschrijdt. Hierdoor is de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk mogelijk, mits er sprake is van een gedeeltelijke sanering.

Watervergunningen en afvoer van hemelwater

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om rekening te houden met de afvoer van het hemelwater. De woningen worden aangesloten op het gescheiden gemeentelijke rioleringsstelsel. Afvalwater wordt afgevoerd naar de dichtstbijzijnde afvalwaterzuivering. Voor zover bekend zijn er geen problemen bekend omtrent de capaciteit van de riolering of zuivering.

Voor de afvoer van het hemelwater zijn creatieve en efficiënte maatregelen mogelijk, zoals het ophogen van grond, een hoger bouwpeil van woningen, open verharding op de parkeerplaatsen of het vasthouden van water op particulier terrein. De nieuwe woningen zullen het hemelwater op oppervlaktewater lozen. Het plan dient te voldoen aan de Leidraad Riolering West Nederland en de Leidraad aan- en afkoppelen verhard oppervlak.

Het projectgebied is aangesloten op het gemengd vrij vallen systeem. Het rioleringsstelsel loost op AWZI Nieuwe Waterweg te Hoek van Holland. In de nieuwe situatie zal het hemelwater (deels) vertraagd via de grindkoffers en het groen op het naastgelegen oppervlaktewater worden geloosd. Er mag bij de opvang en afvoer van hemelwater geen gebruik worden gemaakt van uitlogende of andere materialen die een negatief effect op de waterkwaliteit kunnen hebben.

Kelderisolatie en vochtwering

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om rekening te houden met de kelderisolatie en de vochtwering. De kelder moet worden uitgevoerd met materialen die voldoen aan de eisen van het bouwplan. De kelder moet worden waterdicht gemaakt, zodat er geen vocht binnenkomt.

De kelderisolatie moet worden uitgevoerd met milieuvriendelijke materialen, die zorgen voor een duurzame oplossing. Bijvoorbeeld met isolatiematerialen op basis van natuurlijke stoffen, zoals vezelglas of hout. Daarnaast is het belangrijk om de afvoer van het vocht in de kelder goed te regelen, zodat er geen problemen ontstaan met het vochtgehalte in de kelder.

Voor de vochtwering is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de kelder en de omgeving. De kelder moet worden gebouwd met een goede afvoer van het vocht, zodat er geen vocht in de kelder terechtkomt. Daarnaast is het belangrijk om de kelder goed af te sluiten met een dichte afsluiting en een effectieve waterdichting.

Aanvullende maatregelen

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om ook rekening te houden met andere maatregelen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het aannemen van het landbouwgebied, de ligging van de watergangen, en de mogelijke effecten van de bouw op het milieu.

De watergang aan de westzijde heeft een hoge beschoeiing en is een secundaire watergang. Deze verandert verder niet door de ontwikkeling en dient blijvend onderhouden te worden door de aanliggende eigenaren. De watergang aan de oostzijde is ook een secundaire watergang, welke onderhouden dient te worden door de aanliggende eigenaren.

Bij de bouw van de nieuwe woning moet rekening worden gehouden met voldoende drooglegging om grondwateroverlast te voorkomen. In een waterhuishoudingsplan voor Westland wordt standaard uitgegaan van minimaal 1 m. Overigens helpt een voldoende hoog bouwpeil niet alleen tegen grondwateroverlast, maar ook tegen wateroverlast algemeen. Bij de beoogde ontwikkelingen komt er ook ondergrondse bebouwing.

Conclusie

De bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk vereist een grondige voorbereiding en het nalezen van diverse bouwvoorschriften, met name in het kader van de waterkeringen en milieueisen. De locatie van het project bevindt zich in het boezemgebied en maakt deel uit van het hoofdpeilgebied. Hierbij is het belangrijk om te weten dat er een leggerzone aanwezig is naar beide zijden vanaf de kade. In principe is bouwen, graven of aanleg van buiswerken binnen de zone niet toegestaan. De nieuwe woning komt deels in deze zone en is hierdoor verplicht om een watervergunning aan te vragen.

De bouw van de kelder moet plaatsvinden met een dichte afsluiting van de kelderwanden en een effectieve waterdichting. De kelder moet op een manier worden gebouwd dat het geen hinder veroorzaakt in de grondwaterstroming. Daarnaast is het belangrijk om bij de bouw van de kelder rekening te houden met de ligging van de boezemkade en de leggerzone, waarin bouwen, graven of aanleg van buiswerken niet toegestaan is.

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om rekening te houden met het milieu en het bodemonderzoek. Het is namelijk bekend dat er in het gebied van Naaldwijk sprake kan zijn van bodemverontreinigingen. Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om rekening te houden met de afvoer van het hemelwater. De woningen worden aangesloten op het gescheiden gemeentelijke rioleringsstelsel.

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om rekening te houden met de kelderisolatie en de vochtwering. De kelder moet worden uitgevoerd met materialen die voldoen aan de eisen van het bouwplan. De kelder moet worden waterdicht gemaakt, zodat er geen vocht binnenkomt.

Bij de bouw van een nieuw huis met kelder in Naaldwijk is het belangrijk om ook rekening te houden met andere maatregelen. Bijvoorbeeld met betrekking tot het aannemen van het landbouwgebied, de ligging van de watergangen, en de mogelijke effecten van de bouw op het milieu.

Bronnen

  1. Waterdichtekelder.nl - Kelderbouw en vochtwering in Naaldwijk
  2. Studio van Spelden - Koningskerk project
  3. Malkenhorst Makelaars - De Dommel 85 Naaldwijk
  4. Planviewer.nl - Beleidsplan Hoogland

Related Posts