Parkeren en renovatie aan het Stationsplein van Amersfoort
De stad Amersfoort staat bekend om haar historische centrum en uitstekende infrastructuur. In het kader van de groei van de stad en de verbetering van de leefbaarheid wordt het Stationsplein aangepakt. Dit artikel bespreekt de plannen rondom de renovatie van het Stationsplein, inclusief de bouw van een ondergrondse fietsenstalling, de verplaatsing van de taxistandplaats en de invloed op het stadsbeeld. Daarnaast wordt ingegaan op de bouwregels die van toepassing zijn voor gebouwen, bijbehorende bouwwerken en andere bouwwerken in dit gebied.
Inleiding
Het Stationsplein in Amersfoort is opnieuw aan de orde gekomen in het kader van een uitgebreid renovatieplan. De gemeente Amersfoort heeft aangekondigd dat de werkzaamheden rond het Stationsplein in 2023 zullen beginnen. Deze renovatie heeft als doel het aanboren van de stad, het verbeteren van het openbaar ruimtegebruik en het aanbieden van ruimte voor groeiende bevolking. Een van de belangrijkste onderdelen van deze renovatie is de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling met ruim 4800 plekken. Daarnaast wordt de taxistandplaats verplaatst naar het Piet Mondriaanplein. In dit artikel worden deze plannen besproken, evenals de bouwregels en de invloed op de bebouwing in het gebied.
De renovatie van het Stationsplein
Werkzaamheden en tijdsplanning
De werkzaamheden rond het Stationsplein starten in 2023. Het doel is om het Stationsplein te verbeteren en ruimte te bieden voor groeiende bevolking. De werkzaamheden zijn gepland tot 2028. In de eerste fase wordt het Stationsplein afgezet, waardoor de fietsenstalling, de taxistandplaats, de terrassen van de horeca en het kunstwerk De Zonnewijzer tijdelijk moeten verdwijnen.
De gemeente Amersfoort verwacht dat de renovatie het station comfortabeler maakt voor de 33.000 passagiers die per dag in en uit de trein stappen. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het groeien van de stad, met als gevolg dat er duizenden nieuwe woningen in de omgeving van het station komen.
Fietsenstalling
Een van de belangrijkste onderdelen van de renovatie is de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling met ruim 4800 plekken. Hiermee wordt het stallingtekort ruim en breed opgelost. Ook is er plek voor 400 ov-fietsen. De huidige ondergrondse fietsenstalling blijft wel bereikbaar, maar de omliggende fietsenstallingen op het Mondriaanplein, het Smallepad en de Barchman Wuytierslaan zullen tijdelijk het tekort opvangen. De gemeente ziet in dat er voldoende plek is voor de fietsen.
Taxistandplaats
De taxistandplaats wordt verplaatst naar het Piet Mondriaanplein. Voortaan wachten taxi’s op dit plein. Het is nog onduidelijk of de taxistandplaats ooit terugkeert op het Stationsplein. Mogelijk blijft de standplaats in de toekomst op het Mondriaanplein, meldde de gemeente.
Bouwregels voor het Stationsplein
Algemene bouwregels
Voor het bouwen van gebouwen gelden in het Stationsplein en omgeving verschillende regels. De gebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd. Er mogen niet meer bouwlagen worden gebouwd dan aangegeven op de verbeelding. Bij bestaande gebouwen is de bestaande hoogte per bouwlaag maatgevend. Op de plaatsen waar de aanduiding "kap" is, mogen gebouwen worden afgedekt met een kap.
Kelders die geheel onder het peil zijn, mogen binnen het gehele bouwvlak worden gebouwd, waarbij het bebouwingspercentage mag worden overschreden. Kelders die gedeeltelijk boven het peil uitsteken, zijn overal toegestaan waar gebouwen zijn toegestaan, waarbij het bebouwingspercentage niet mag worden overschreden. De gevels van de kelder mogen niet zichtbaar zijn, met uitzondering van een koekoek. Wanneer de kelder is bedoeld voor parkeren, mag een inrit aan de straatzijde worden gerealiseerd met een maximale breedte van 3 meter. Het realiseren van een kelder mag geen nadelige invloed hebben op de bodem- en waterhuishouding en op eventueel aanwezige archeologische waarden. Voor nutsvoorzieningen geldt dat deze tevens buiten het bouwvlak zijn toegestaan.
Bijbehorende bouwwerken
Voor het bouwen van bijbehorende bouwwerken gelden de volgende regels. Deze mogen binnen en buiten het bouwvlak worden gebouwd, met dien verstande dat een bijbehorend bouwwerk op een afstand van niet minder dan 1 m achter de voorgevel van het hoofdgebouw, danwel achter het verlengde daarvan, dient te worden gebouwd. De goot- en/of bouwhoogte van aangebouwde bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan de hoogte van de vloer van de eerste verdieping van het hoofdgebouw waartoe deze bebouwing behoort, vermeerderd met 0,30 m. De goot- en/of bouwhoogte van vrijstaande bijbehorende bouwwerken mag niet meer bedragen dan 3 m. De bijbehorende bouwwerken mogen plat worden afgedekt of met een dakhelling kleiner dan 45°. Indien de dakhelling van het hoofdgebouw groter is dan 45°, mogen de bijbehorende bouwwerken een dakhelling overeenkomstig het hoofdgebouw hebben. De gezamenlijke oppervlakte van bijbehorende bouwwerken mag – mits stedenbouwkundig aanvaardbaar – niet meer bedragen dan 20% van de bij het hoofdgebouw behorende kavel, met een maximum van 20 m² voor percelen tussen de 0 m² en 100 m² bij het hoofdgebouw. Voor percelen tussen de 100 m² en 500 m² bij het hoofdgebouw mag de oppervlakte niet meer bedragen dan 20 m², vermeerderd met 14% van het meerdere van 100 m² van de bij het hoofdgebouw behorende kavel, met een maximum van 75 m². Voor percelen groter dan 500 m² bij het hoofdgebouw mag de oppervlakte niet meer bedragen dan 75 m², vermeerderd met 2,5% van het meerdere van 500 m² van de bij het hoofdgebouw behorende kavel, met een maximum van 100 m². Het bouwen van bijbehorende bouwwerken mag niet tot gevolg hebben dat een stedenbouwkundig onaanvaardbare situatie ontstaat en/of dat het aansluitend terrein voor meer dan 50% wordt bebouwd danwel dat de oppervlakte die op grond van het bestemmingsplan voor bebouwing in aanmerking komt met meer dan 50% wordt overschreden. Dakkapellen en/of dakopbouwen op vrijstaande bijbehorende bouwwerken zijn niet toegestaan.
Andere bouwwerken
Voor het bouwen van andere bouwwerken gelden de volgende regels. Op en in de gronden mogen uitsluitend bij de bestemming behorende andere bouwwerken worden gebouwd, zoals terreinafscheidingen, palen, masten, verkeerstekens, reclame- en andere tekens. De bouwhoogte van andere bouwwerken mag niet meer bedragen dan daarbij hierna is aangegeven. Zo mogen palen, maste, reclame- en andere tekens maximaal 10 m hoog zijn, verlichtingsmasten en antenne-installaties maximaal 12 m, luifels maximaal 4 m, andere overkappingen maximaal 3 m, verkeerstekens en beeldende kunstwerken maximaal 4 m, erf- en terreinafscheidingen voor de voorgevel maximaal 1 m, overige erf- en terreinafscheidingen en overige andere bouwwerken maximaal 2 m.
Invloed op het stadsbeeld en het openbaar ruimtegebruik
De renovatie van het Stationsplein heeft een grote impact op het stadsbeeld en het openbaar ruimtegebruik. Door de verplaatsing van de taxistandplaats naar het Piet Mondriaanplein wordt het stationsgebied groener en comfortabeler. De aanleg van een ondergrondse fietsenstalling zorgt voor ruimte voor groeiende bevolking en draagt bij aan een duurzamere mobiliteit. Bovendien wordt het Stationsplein tijdelijk afgezet, waardoor de fietsenstalling, de taxistandplaats, de terrassen van de horeca en het kunstwerk De Zonnewijzer tijdelijk moeten verdwijnen. Hierdoor wordt de ruimte opnieuw opgeleverd voor groeiende bevolking en duurzame ontwikkeling.
Conclusie
De renovatie van het Stationsplein in Amersfoort is een belangrijk onderdeel van de groeiende stad. De aanleg van een ondergrondse fietsenstalling met ruim 4800 plekken, de verplaatsing van de taxistandplaats en de verbetering van het openbaar ruimtegebruik zijn cruciale stappen in het uitvoeren van dit renovatieplan. De bouwregels en andere bouwwerken zijn van toepassing op het gebied en zorgen voor een stedelijke structuur die past bij de toekomstige groei van de stad. De gemeente Amersfoort is blij met de werkzaamheden en ziet het als een stap in de richting van een groter, comfortabeler en duurzamer stationsgebied.
Bronnen
- Het Amersfoortse Stationsplein gaat op de schop: dit moet je weten
- Bouwregels voor het Stationsplein
- FLUOR – het poppodium van Amersfoort
- De Kelder – overzicht en agenda
- Prettig Parkeren – parkeerinformatie
- Benjamin Herman Jules Deelder – voorstelling De Kelder
- FLUOR – popcultuur in Amersfoort
- Restaurant Dolle Diva – bereikbaarheid
Related Posts
-
Peter Kelder: Een rol die levens veranderde
-
Peter Kelder: De complexe relatie tussen vaderschap en familie in de soapserie Goede tijden, slechte tijden
-
Peter Kelder uit Goede Tijden, Slechte Tijden: Een rol in de geschiedenis van de Nederlandse soap
-
Peter Kelder: Een Schrijver met een Focus op Jeugd, Gezondheid en Levensstijl
-
Peter Kolder: Van Schaatstalenten Tot Bondscoach in China
-
Peter Kelder en de rol van TimeToChange in organisatieontwikkeling bij Royal Haskoning DHV
-
Peter Kelder en de Betekenis van Oudewater in de Constructie- en Renovatiesector
-
Peter Kelder: Van Soap naar Muziek en Een Onverwachte Rol