Peter Kelder: Digital Twins en de Toekomst van de Bouwindustrie
Peter Kelder is een bekende naam in de bouw- en constructiesector, met name in verband met het werken bij Tata Steel en het ontwikkelen van digitale tweelingen (digital twins) als onderdeel van de industriële innovatie. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt duidelijk dat Kelder een belangrijke rol speelt in het integreren van moderne technologieën in de bouw, met name in de vorm van digitale modellen en geautomatiseerde systemen. Deze technologieën bieden veelbelovende mogelijkheden voor het verbeteren van efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid in de bouw. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de rol van Peter Kelder in het gebruik van digital twins en de impact daarvan op de bouwsector.
Digital Twins: Een Innovatieve Technologie voor de Bouw
Een digital twin is een virtuele weergave van een fysiek object, proces of systeem. Deze digitale versie wordt gebruikt om real-time data te analyseren, voorspellingen te doen en beslissingen te nemen. In de bouwsector kan een digital twin bijvoorbeeld een gebouw, een brug of een constructiecomponent weergeven. Deze technologie wordt steeds vaker gebruikt in de industriële wereld, en ook in de bouw wordt er veel over gesproken.
Peter Kelder, die werkt als domeinarchitect integratie bij Tata Steel, heeft ervaring opgedaan met het gebruik van digital twins in verschillende projecten. Hij ziet de potentie van deze technologie als een stroomstoot voor de bouwindustrie, met name in het combineren van data, het optimaliseren van processen en het voorspellen van eventuele problemen. In een interview met VNSG benoemt Kelder hoe digital twins helpen bij het analyseren van materiaalgegevens, het optimaliseren van onderhoud en het voorspellen van defecten in constructies.
Voorbeeld: Digital Twin van een Rol Staald
Een van de voorbeelden dat in de bronnen wordt genoemd, is de digital twin van een rol staal. Hierbij worden alle gegevens van het product, het productieproces en de kwaliteit aan de digital twin gekoppeld. Dit kan veel voordelen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van extra werk door fouten in het materiaal. Een rol staal kan twintig ton wegen en een paar kilometer lang zijn. De digital twin zorgt dat bij eventuele afwijkingen niet meer fysiek die hele rol hoeft te worden onderzocht en afgekeurd. Als de fout bekend is, kan de rol gewoon worden verstuurd. De klant kan tijdens het verwerkingsproces het foute stukje eruit knippen. Dit scheelt de klant en het bedrijf veel werk.
Adaptive Processing en Predictive Maintenance
Een ander voordeel van digital twins is het mogelijk maken van adaptive processing, waarbij processen worden aangepast op basis van real-time data. Kelder benoemt dat het doel van een automotive-klant was om een adaptive processing te realiseren. Hierbij wordt een digital twin van het materiaal geleverd, samen met een digital twin van de installatie. Deze combinatie kan helpen bij het optimaliseren van het verwerken van materialen.
Daarnaast kan predictive maintenance (voorspellend onderhoud) worden toegepast. Dit houdt in dat fouten in apparatuur op voorhand worden voorspeld, zodat er tijdig onderhoud kan worden gepleegd. Kelder benoemt dat het proces van predictive maintenance is uitbesteed aan een firma, waarbij de partner probeert zo veel mogelijk data te verzamelen over temperatuur, trilling, spanning, stroomverbruik, etc. Deze data kunnen weer worden gebruikt voor analyses, bijvoorbeeld het effect op het materiaal, invloed op de stamtijd, slijtage, etc.
Standaarden en Interoperabiliteit
Een belangrijk aspect van digital twins is de interoperabiliteit. In de bronnen wordt aangegeven dat digital twins kunnen worden geïntegreerd met andere systemen, zoals ERP (Enterprise Resource Planning), procescontrole en IoT (Internet of Things). Dit maakt het mogelijk om de output van de twin direct te laten ingrijpen in de werkelijkheid. De twin moet kunnen integreren met leveranciers, klanten en serviceproviders. Standaarden zijn dan ook essentieel. Binnen de Asset Administration Shell (AAS) zijn API’s gestandaardiseerd, waardoor digital twins makkelijker kunnen worden gedeeld en gebruikt.
Asset Administration Shell (AAS)
De AAS is een standaard die binnen de industriële wereld wordt gebruikt voor het implementeren van volledig interoperabele digital twins. De AAS definieert een digitale representatie van een object of concept, met karakteristieken zoals gedrag, meerdere use-cases en directe impact op real life. Deze administration shell bevat gestandaardiseerde en zelf-beschrijvende informatie. Peter Kelder benoemt dat ERP, procescontrole en IoT kunnen worden geïntegreerd om de output van de twin direct te laten ingrijpen in de werkelijkheid.
Toepassing in de Bouwsector
De toepassing van digital twins in de bouwsector is nog in ontwikkeling, maar er zijn al meerdere voorbeelden van succesvolle implementaties. Een voorbeeld is de digitale tweeling van de Rotterdamse haven, die door de gemeente Rotterdam is gemaakt. Ook gebruikt Tata Steel digital twins onder meer voor het delen van materiaalgegevens met klanten en om inzicht te krijgen in het onderhoud van apparatuur.
Voorbeeld: Monitoring op Afstand
Een ander initiatief van Tata Steel is het monitoren op afstand van installaties. Deze installaties zijn opgebouwd uit componenten, die weer opgebouwd zijn uit onderdelen. Voor elk onderdeel kan een digital twin gemaakt worden. Dat biedt mogelijkheden voor monitoring op afstand en predictive maintenance. Kelder benoemt dat dit proces is uitbesteed aan een firma, waarbij de partner probeert zo veel mogelijk data te verzamelen over temperatuur, trilling, spanning, stroomverbruik, etc. Deze data kunnen weer worden gebruikt voor analyses, bijvoorbeeld het effect op het materiaal, invloed op de stamtijd, slijtage, etc.
Duurzaamheid en CO2-footprint
Een belangrijk aspect van digital twins is de bijdrage aan duurzaamheid. In de bronnen wordt aangegeven dat digital twins kunnen helpen bij het volgen van de CO2-footprint en cradle to cradle-concepten. Kelder heeft ideeën over een volgende generatie van het concept Vendor Managed Inventory (VMI), die hij vergelijkt met een smart connected inventory (SCI). Waar VMI het beheer van een stap in de supply chain voor rekening neemt, kunnen bij SCI voorraden (lees: digital twins) aan elkaar gekoppeld worden. Daarmee kan voorraadgedrag door de keten heen geoptimaliseerd worden.
Conclusie
Peter Kelder is een centrale figuur in de bouwsector, met name in het gebruik van digital twins en de integratie van moderne technologieën in de bouw. Zijn ervaring bij Tata Steel en zijn inzichten in de toepassing van digital twins maken hem tot een waardevolle bron voor professionals in de bouw, renovatie en real estate. De toepassing van digital twins biedt veelbelovende kansen voor het verbeteren van efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid in de bouw. Door het combineren van data, het optimaliseren van processen en het voorspellen van eventuele problemen, kan de bouwsector zich beter voorbereiden op de toekomst. Met de juiste standaarden en interoperabiliteit kan de digitale transitie in de bouw succesvol worden gerealiseerd.
Bronnen
Related Posts
-
Pleisters voor Kelderafdichting: Uitleg over Soorten, Toepassing en Voordelen
-
Historische en juridische documentatie van eigendom en verhoudingen in middeleeuwse Groningen
-
Kelderrenovatie en Constructieve Aandachtspunten voor Eigendom en Gezondheid
-
Beeldhouwkunst in openbare ruimte: een overzicht van kunstwerken in Den Haag
-
Platformfundering en Kelders in The Sims 3: Een Praktische Gids voor Constructie en Renovatie
-
Plateaulift en Kelderafdichting: Oplossingen voor Toegankelijkheid en Vochtproblemen
-
Plateaulift en kelderafdichting: oplossingen voor toegankelijkheid en vochtproblemen in de woning
-
Plassen in de kelder: oorzaken, oplossingen en preventie