Goede Praktijk in de Rioleringszorg: Richtlijnen en Aanpak in de Gemeente Zoetermeer

In de gemeente Zoetermeer wordt de rioleringszorg op een systematische en professionele manier aangepakt. Het omgaan met afvalwater, hemelwater en grondwater is van cruciaal belang voor het behouden van de kwaliteit van de leefomgeving. De riolering speelt hierbij een centrale rol in het duurzaam beschermen van de volksgezondheid, het op peil houden van de kwaliteit van de leefomgeving en het duurzaam beschermen van natuur en milieu. De riolering moet voldoen aan diverse functionele eisen, die zijn vastgesteld in de regels voor de fysieke leefomgeving. In dit artikel wordt ingegaan op de praktijkgerichte aanpak van de gemeente Zoetermeer, de toetsing van de huidige situatie, de benodigde maatregelen en de uitvoering van de rioleringszorg.

Toetsing van de Huidige Situatie

De toetsing van de huidige situatie is een belangrijk onderdeel van de rioleringszorg. Hierbij wordt gekeken naar de overeenkomst tussen de bestaande situatie en de gestelde regels. De gemeente Zoetermeer hanteert verschillende maatstaven, die zijn vastgesteld op basis van de functionele eisen. Deze maatstaven zijn verdeeld in twee situaties: het bestaande gebied en het nieuwe gebied. Bij het bestaande gebied wordt gekeken naar de drie zorgplichten: de afvalwaterzorgplicht, de hemelwaterzorgplicht en de grondwaterzorgplicht. Bij het nieuwe gebied wordt gekeken naar de nieuwe situatie en de geldende voorschriften.

De toetsing van de huidige situatie leidt tot acties die ertoe moeten leiden dat de gemeente Zoetermeer blijvend voldoet aan de zorgplichten. Deze acties kunnen zijn het maken van een plan en/of een fysieke maatregel om zaken te verbeteren. De acties staan beschreven achter de resultaten van de toetsing van de huidige situatie.

Functioneren van het Systeem

Het functioneren van het rioleringssysteem is van groot belang voor de kwaliteit van de leefomgeving. Dit functioneren wordt beoordeeld op basis van de inspectiegegevens, waarbij de algemene kwaliteitstoestand van de rioolleidingen wordt beoordeeld. De inspectiegegevens worden beoordeeld volgens de standaarden van het kennisplatform CROW. Daarnaast wordt gekeken naar het hydraulisch functioneren van het hemelwater- en oppervlaktewatersysteem. Hierbij wordt gekeken of de afvoercapaciteit voldoet aan de eisen en of het rioolsysteem het milieu niet overmatig belast.

Onderhoud en Reparatie

Onderhoud en reparatie zijn van groot belang om de bestaande objecten functioneel te houden. Hierbij wordt gekeken naar de gebruikte voorzieningen, de slijtage en de veroudering. Het onderhoud van de vrijvervalriolen wordt geregeld door een gespecialiseerd bedrijf, dat 1x per jaar langs komt voor reiniging en inspectie. Bij storingen reageert een medewerker van de gemeente, indien deze het probleem niet kan verhelpen, wordt het onderhoudsbedrijf ingeschakeld.

De riolering wordt onderhouden op basis van de Europese inspectiemethode NEN-EN 13508-2:2003. Deze methode is van belang voor het nemen van beslissingen over wel of niet vervangen, renoveren of repareren van leidingen en putten. Daarnaast wordt gekeken naar de afvoercapaciteit van alle hemelwaterriolen. Deze controle vindt plaats binnen de berekening van de OAS (Optimalisatie Afvalwatersysteem) Harnaschpolder. Met name in de wijk Meerzicht is op specifieke locaties wateroverlast ontstaan na hevige regenbuien.

Acties en Maatregelen

De acties en maatregelen die nodig zijn om de gemeente Zoetermeer te laten voldoen aan de zorgplichten, zijn van groot belang. Deze acties kunnen variëren, afhankelijk van de situatie. De gemeente Zoetermeer werkt aan de verbetering van de riolering, waarbij ze gebruikmaakt van de huidige technologie en methoden. Hierbij wordt gekeken naar de verbeteringen die nodig zijn, zoals het vervangen of renoveren van riolen, het verbeteren van de afvoercapaciteit en het vergroten van de klimaatbestendigheid.

De gemeente Zoetermeer werkt aan de wijk- en buurtgerichte aanpak, waarbij ze de riolering in overleg met andere afdelingen en het programma voor wegonderhoud, wegreconstructies, maatregelen vanuit verkeer, groen en andere relevante afdelingen, bepaalt. Hierbij wordt gekeken naar de thema’s zoals rioolvervanging, wegrenovatie, duikers/oppervlaktewater, klimaatopgave en DPRA, stadsvernieuwing/schaalsprong, KRW-maatregelen Zoetermeer en vergroenen en versterken biodiversiteit.

Deelname van de Gemeente en de Onderhoudsbedrijven

De gemeente Zoetermeer is verantwoordelijk voor het beheren van de riolering, waarbij ze gebruikmaakt van verschillende onderhoudsbedrijven. Deze bedrijven voeren het onderhoud uit op basis van afspraken en contracten. De gemeente is ook verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de riolering, waarbij ze samenwerkt met de Hoogheemraadschappen. Hierbij wordt gekeken naar de verschillende vergunningen die nodig zijn voor de riolering, waaronder de omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Conclusie

De gemeente Zoetermeer zorgt voor een goede praktijk in de rioleringszorg, waarbij ze gebruikmaakt van systematische en professionele aanpak. De toetsing van de huidige situatie, het functioneren van het systeem, het onderhoud en de reparatie, de acties en maatregelen, de deelname van de gemeente en de onderhoudsbedrijven zijn van groot belang voor de kwaliteit van de leefomgeving. De gemeente Zoetermeer werkt aan de verbetering van de riolering, waarbij ze gebruikmaakt van de huidige technologie en methoden. Hierdoor kan de gemeente Zoetermeer blijvend voldoen aan de zorgplichten en de kwaliteit van de leefomgeving behouden.

Bronnen

  1. https://somabedrijfsopleidingen.nl/cursussen/rioleringen-voor-opdrachtgevers/
  2. https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR693786/1

Related Posts