Code van goede praktijk bij de aanleg van riolering
De aanleg van riolering is een complex proces dat veel aandacht, planning en kennis vereist. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat er sprake is van een aantal maatstaven en richtlijnen die op basis van technische en milieutechnische eisen moeten worden nageleefd. Deze maatstaven zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder de fysieke leefomgeving, functionele eisen, en beoordeling van de kwaliteit van het rioolstelsel. In dit artikel worden de belangrijkste punten besproken die van toepassing zijn bij de aanleg van een riolering, inclusief de aanbevolen werkwijze, technische eisen en het belang van het volgen van de richtlijnen.
Toetsing van de huidige situatie
Bij de aanleg van een nieuw rioleringssysteem is het belangrijk om eerst de huidige situatie te beoordelen. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat de kwaliteitstoestand van de rioolleidingen op basis van inspectiegegevens wordt beoordeeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van de NEN 3399 en NEN 3398. De toetsing van de huidige situatie wordt gedaan op basis van de regels voor de fysieke leefomgeving, en dit gebeurt op basis van de gegevens uit de inspectie.
De toetsing helpt om te bepalen of er acties nodig zijn om de huidige situatie aan de gestelde regels te laten voldoen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de voorschriften die gelden voor de inrichting van nieuw stedelijk gebied. Deze voorschriften staan genoemd in bijlage 3 van het Bijlagenrapport.
Functionele eisen en maatstaven
Bij de aanleg van een riolering zijn er verschillende functionele eisen die in kaart moeten worden gebracht. Deze functionele eisen zijn onderverdeeld in de categorieën: hydraulisch functioneren, milieutechnisch functioneren, en de werking van het systeem. De hydraulische functie wordt beoordeeld op basis van de afvoercapaciteit, terwijl het milieutechnische functioneren wordt beoordeeld op basis van de belasting van het rioolsysteem op het milieu.
De maatstaven waaraan getoetst wordt zijn verdeeld in twee situaties: bestaand gebied en nieuw gebied. Zowel het bestaande als het nieuwe gebied worden gerelateerd aan de drie zorgplichten. Deze zorgplichten zijn: de afvalwaterzorgplicht, de hemelwaterzorgplicht, en de grondwaterzorgplicht. Bij de toetsing van de huidige situatie wordt er aandacht besteed aan de functie van het systeem en of er acties nodig zijn om de situatie aan de gestelde regels te laten voldoen.
Technische eisen en aanbevelingen
Bij de aanleg van een riolering zijn er technische eisen die in de gaten moeten worden gehouden. De technische eisen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder de toepassing van overloopvoorzieningen, het gebruik van blad- of zandvangers, en het toepassen van ontlastvoorzieningen. Deze technische eisen zijn van toepassing op zowel het bestaande als het nieuwe gebied.
Bij de aanleg van een riolering is het belangrijk om te voldoen aan de technische eisen die gelden voor het functioneren van het systeem. Dit omvat onder andere de toepassing van een randvoorziening, het gebruik van een regenwaterriool, en de aanleg van een regenwaterrioolstelsel. Daarnaast is het belangrijk om te voldoen aan de eisen die gelden voor de aanleg van een drukriolering.
Kwaliteitstoestand en inspectie
Bij de aanleg van een riolering is het belangrijk om de kwaliteitstoestand van de leidingen te controleren. De kwaliteitstoestand van de leidingen wordt beoordeeld op basis van inspectiegegevens, waarbij gebruik wordt gemaakt van de NEN 3399 en NEN 3398. De inspectie wordt uitgevoerd met behulp van een rijdende videocamera, en de beelden worden geclassificeerd en beoordeeld door een gemeentelijk inspecteur.
De vrijverval riolen worden 1 keer in de 6 jaar gereinigd en 1 keer in de 12 jaar geïnspecteerd. Voorafgaand aan de inspectie worden de riolen gereinigd, om ervoor te zorgen dat de videocamera een goed zicht heeft. Zinkers worden bij voorkeur jaarlijks gereinigd omdat deze snel vervuild raken.
Onderhoud en reparatie
Bij de aanleg van een riolering is het belangrijk om het onderhoud en de reparatie van de voorzieningen in de gaten te houden. Onderhoud en reparatie zijn nodig om de bestaande objecten functioneel te houden. Dit omvat onder andere de reiniging van de vrijverval riolen, het onderhoud van de straat- en trottoirkolken, en het inspecteren van de leidingen.
De drukrioleringsgemalen worden onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf. Dit bedrijf gaat voor reiniging en inspectie 1x per jaar langs bij alle gemalen. Bij storingen reageert een medewerker van de gemeente, indien deze het probleem niet kan verhelpen wordt het onderhoudsbedrijf ingeschakeld.
Toezicht en handhaving
Bij de aanleg van een riolering is het belangrijk om het toezicht en de handhaving van de voorzieningen in de gaten te houden. Het toezicht en de handhaving van de voorzieningen gebeurt door de gemeente en de Omgevingsdienst Haaglanden ODH. Hierbij wordt aandacht besteed aan de naleving van de beleidsregels en de uitvoering van de voorschriften.
De gemeente is de vergunningverlenende instantie, maar heeft de verplichting om andere relevante overheden te betrekken in het traject. Voor het verlenen van een omgevingsvergunning is daarom vaak overleg nodig met de Hoogheemraadschappen.
Conclusie
De aanleg van een riolering is een complex proces dat veel aandacht, planning en kennis vereist. De maatstaven en richtlijnen die op basis van technische en milieutechnische eisen moeten worden nageleefd, zijn belangrijk om te volgen. De toetsing van de huidige situatie, de functionele eisen en maatstaven, de technische eisen en aanbevelingen, de kwaliteitstoestand en inspectie, het onderhoud en de reparatie, en het toezicht en de handhaving zijn allemaal belangrijke onderdelen bij de aanleg van een riolering.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?