Contact met de gemeente Rotterdam voor riolering: Aanvragen, meldingen en onderhoud

In het kader van het onderhoud van rioleringssystemen in de stad Rotterdam is het belangrijk om goed contact te kunnen opnemen met de gemeente voor eventuele problemen, aanvragen of informatie. De gemeente biedt verschillende kanalen aan waarop bewoners of bedrijven hun vragen kunnen stellen, meldingen kunnen doen of vergunningen kunnen aanvragen. Dit artikel bevat een overzicht van de belangrijkste informatie over contact met de gemeente Rotterdam voor riolering, inclusief aanvragen van vergunningen, het melden van problemen, en het onderhoud van rioleringssystemen.

Aanvragen van vergunningen voor riolering

Voor het aanbrengen van een aansluiting op het gemeentelijk riool of het lozen van huishoudelijk afvalwater is een vergunning nodig. De gemeente Rotterdam biedt de mogelijkheid om deze vergunning online aan te vragen via het digitale platform van de gemeente. Voor particulieren is hiervoor een DigiD-account vereist, terwijl bedrijven eHerkenning gebruiken. De aanvraag kan ook per post worden ingezonden.

De kosten voor het aanvragen van een vergunning variëren afhankelijk van de aard van de werken. De voorwaarden zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor het deel van de rioolaansluiting op het eigen terrein, terwijl het openbare deel van het riool door de gemeente wordt beheerd. Het duurt gemiddeld maximaal 14 werkdagen om de aanvraag te beoordelen en goed te keuren.

Melden van problemen met het rioleringssysteem

Als er problemen zijn met het rioleringssysteem, zoals verstoppingen, lekken of overstromingen, kan de gemeente Rotterdam hielp van dienst zijn. Bewoners kunnen problemen melden via de MeldR-app of via de website van de gemeente. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om het probleem te melden via het gratis telefoonnummer 14 010. Dit nummer is beschikbaar voor alle burgerlijke situaties, waaronder problemen met het riool.

Bij verstoppingen in het openbare hoofdriool kan de gemeente het probleem oplossen. De kosten hiervoor zijn voor rekening van de gemeente. Een verstopping in het openbare hoofdriool kan worden gemeld via de MeldR-app. Door het hoofdriool leeg te zuigen wordt het probleem meestal snel verholpen. Als het water niet verdwijnt, onderzoekt de gemeente of een storing aan een gemaal de oorzaak kan zijn. Het verhelpen van deze storing kan enige tijd in beslag nemen.

Onderhoud van rioleringssystemen

De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het onderhoud van het openbare rioleringssysteem. Dit omvat het reinigen van riolen, het repareren van lekken en het up-to-date houden van het systeem. Voor het onderhoud van sloten en oevers werkt de gemeente samen met twee aannemers: Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. en Megron BV terreinzorg. Deze aannemers zorgen ervoor dat het water en het groen langs het water er goed uitzien en aan de afspraken voldoen.

Bij het onderhoud van de sloten wordt er ook gekeken naar duurzaamheid. Bijvoorbeeld door het materiaal dat vrijkomt bij het onderhoud te gebruiken als energiebron voor het verwijderen van onkruid op de straat. Baggeren van sloten wordt in 2025 uitgevoerd in en nabij de wijken Overschie, Kralingen en Hillegersberg.

Contact met de gemeente voor riolering

Voor vragen over riolering, aanvragen van vergunningen of het melden van problemen is er een aantal contactgelegenheid beschikbaar. De gemeente Rotterdam biedt contact op verschillende manieren aan, waaronder telefoonnummer 14 010, e-mailadres en digitale kanalen. De gemeente is via verschillende profielen actief op diverse social media-platforms, waaronder LinkedIn, Instagram, Facebook, X (voormalig Twitter) en YouTube.

Voor het melden van problemen op straat, zoals verstoppingen, vuil of ratten, kan de gemeente worden geïnformeerd via de MeldR-app of de website van de gemeente. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om het probleem te melden via het gratis telefoonnummer 14 010. Dit nummer is beschikbaar voor alle burgerlijke situaties, waaronder problemen met het riool.

Voorbeelden van contactgegevens

Voor het aanvragen van een vergunning voor riolering is het belangrijk om contact op te nemen met de gemeente. Bijvoorbeeld, bij een bijzondere gebeurtenis, zoals een verhuizing, kunnen we in veel gevallen de straat tijdelijk toegankelijk maken. Neem hiervoor contact op met de omgevingsmanager van de aannemer. Dit kan worden gedaan via e-mail of telefoonnummer 010 313 38 49.

Bij het melden van problemen met het rioleringssysteem is het belangrijk om contact op te nemen met de gemeente. Bijvoorbeeld, bij verstoppingen in het openbare hoofdriool kan de gemeente het probleem oplossen. De kosten hiervoor zijn voor rekening van de gemeente. Een verstopping in het openbare hoofdriool kan worden gemeld via de MeldR-app. Door het hoofdriool leeg te zuigen wordt het probleem meestal snel verholpen.

Conclusie

In het kader van het onderhoud van rioleringssystemen in de stad Rotterdam is het belangrijk om goed contact te kunnen opnemen met de gemeente voor eventuele problemen, aanvragen of informatie. De gemeente biedt verschillende kanalen aan waarop bewoners of bedrijven hun vragen kunnen stellen, meldingen kunnen doen of vergunningen kunnen aanvragen. Het is belangrijk om goed gebruik te maken van de beschikbare kanalen en voor de nodige maatregelen te zorgen om problemen met het rioleringssysteem te voorkomen.

Bronnen

  1. Gemeente Rotterdam
  2. Waterloket Rotterdam
  3. Contact met de gemeente Rotterdam
  4. Riolering in de gemeente Rotterdam
  5. Melding buitenruimte doen
  6. Vergunning rioolaansluiting aanvragen
  7. Baggeren van sloten
  8. Contact met de gemeente Rotterdam
  9. Melding buitenruimte doen
  10. Contact met de gemeente Rotterdam

Related Posts