Een Drentse boerderij in isolement: het spookgezin uit Ruinerwold en de rol van de Moonsekte
In oktober 2019 maakte het Drentse dorp Ruinerwold wereldnieuws. Tijdens een routineonderzoek ontdekte de politie een vader en zijn zes volwassen kinderen die al jaren in de kelder van een afgelegen boerderij woonden. Volgens het gezin wachtten zij op het “einde der tijden”. Dit artikel biedt een overzicht van de feiten, de rol van de Moonsekte en de juridische en maatschappelijke implicaties van deze unieke situatie.
Het ontdekken van het spookgezin
De familie werd ontdekt nadat een van de kinderen, Israel, de boerderij verliet en zich meldde bij een kroeg in Ruinerwold. Hij gaf aan dat hij negen jaar niet buiten was geweest en hulp nodig had. De kroegbaas besloot om de politie te waarschuwen. Bij een doorzocht van het huis ontdekte de politie een trap naar de kelder achter een kast in de woonkamer. Daar woonden de vader en zijn vijf andere kinderen. De vader bleek enkele jaren geleden een herseninfarct te hebben gehad en lag in bed.
De kinderen zijn volgens de politie allen meerderjarig en het gezin had geen contact met de buitenwereld. Ze leefden volledig zelfvoorzienend, hadden een groentetuin en een geit en hielden zich daarmee in leven. Waar de moeder is, is niet bekend. De mogelijkheid bestaat volgens RTV Drenthe dat zij begraven ligt op het terrein.
De rol van de Moonsekte
Het gezin is verband gehouden met de Moonsekte, ook wel bekend als de Verenigingskerk. Deze religieuze beweging werd in de jaren vijftig van de twintigste eeuw opgericht door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. In 1965 werd de beweging naar Nederland gebracht. Leden van de Verenigingskerk zijn erg naar binnen gericht, met een sterke focus op de eigen familie.
Volgens bronnen zou de familie uit Ruinerwold al vanaf de tijd dat ze in Hasselt woonden lid zijn van deze sekte. Ook de Oostenrijker Josef B., die betrokken was bij het gezin, was lid van de Moonsekte. De sekte is bekend om haar isolerende karakter, waarbij leden zich afzijdig houden van de buitenwereld. Dit is een sleutelaspect in het verhaal van het gezin uit Ruinerwold.
De isolatie en haar gevolgen
De isolatie van het gezin uit Ruinerwold duurde negen jaar. De kinderen hadden geen schoolonderwijs genoten en waren niet ingeschreven in officiële registers. De kinderen zouden geen idee hebben dat er ook nog andere mensen op de wereld bestaan. Het gevolg van deze langdurige isolatie is dat de kinderen ernstige psychische en sociale problemen konden ontwikkelen. Volgens experts kunnen mensen die zo lang geïsoleerd leven, identiteitsverwarring en psychische stoornissen ontwikkelen. Het is belangrijk om iemand zijn eigen identiteit terug te laten vinden, van daaruit kun je verder bouwen.
De juridische situatie
Gerrit Jan, de vader van het gezin, is aangehouden, omdat hij niet meewerkte aan het onderzoek. In 2016 werd hij getroffen door een hersenbloeding, waardoor communiceren met hem amper mogelijk was. Na meerdere onderzoeken en rechtszittingen besloot de rechtbank in maart 2021 dat de vader niet in staat was om zich goed te verdedigen in een strafzaak. Een kans op een eerlijk proces werd hem dan ontnomen. Dit is een bittere teleurstelling voor de vier oudste kinderen, die graag hadden gezien dat hun vader gestraft zou worden voor zijn daden.
De vier oudste kinderen hebben al jaren geleden de boerderij verlaten. Ze vertellen over hun angst voor hun vader, de straffen die ze kregen en hoe ze seksueel misbruikt werden. In een documentaireserie komen meerdere kinderen uit het gezin aan het woord. Drie van hen hebben de boerderij jaren geleden al verlaten.
De omgeving en het dorp
Het dorp Ruinerwold reageerde geschokt op de vondst van het tot vandaag onbekende gezin. Een buurtbewoner die anoniem wil blijven zegt dat de bewuste boerderij lang leeg heeft gestaan, tot de nu aangehouden bewoner het opknapte. Volgens een buurman woonde er een man alleen, die de hele boerderij had dichtgetimmerd. Op het erf liepen volgens hem enkele ganzen en een blaffende hond.
De politie heeft de familie uit huis gehaald en ondergebracht op een recreatiepark, terwijl de woning is gecontroleerd op onder meer brandveiligheid. De vondst van het gezin heeft ook internationale aandacht getrokken. Het verhaal is wereldwijd verschenen in verschillende media, waaronder The Guardian en de BBC.
Conclusie
Het geval van het gezin uit Ruinerwold is een bijzonder en complexe situatie. Het toont aan hoe religieuze bewegingen, zoals de Moonsekte, kunnen leiden tot extreme isolatie en psychische problemen. Het verhaal brengt ook aan het licht hoe belangrijk het is om sociale netwerken te onderhouden en mensen die in isolement leven, te ondersteunen. De juridische en maatschappelijke implicaties van deze situatie zijn nog steeds aan de orde. Het is duidelijk dat er nog veel vragen zijn over de rol van de Moonsekte, de financiële situatie van het gezin en de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen.
Bronnen
Related Posts
-
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in scholierenomgevingen: risico’s en veiligheid in en rondom scholen
-
Kelders in woningen: functie, ontwerp en veiligheid van keldertrappen
-
Kelders: Veiligheid, Gebruik en Aanpassingen in de Bouwpraktijk
-
Seksclubs en verborgen verblijven in Praag: Een kijkje in de ondergrondse culturele wereld
-
Seksualiteit in de middeleeuwse kelding: culturele context en historisch kader
-
Sesamstraat DVD’s in de context van kinderontwikkeling en educatief kijkplezier
-
Kelders in woningen: Bouwkundige aandachtspunten en praktische toepassingen
-
Poppen en verhalen in de kelders van Vlaamse tv-serie: een glimp in de bouw van een klassieke animatie