Diameter riolering in nieuwbouw: keuzes en aanbevelingen
In de nieuwbouw is de keuze voor de juiste diameter riolering van cruciaal belang voor de werking en duurzaamheid van het rioleringssysteem. De afvoerbuizen moeten voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en moeten op een manier worden aangesloten en geplaatst dat ze langdurig functioneel zijn. De keuze voor de juiste diameter hangt af van het type afvoer, het gebruikte materiaal, en de afvoerhoeveelheid. In dit artikel worden de belangrijkste aanbevelingen en richtlijnen voor de keuze van de diameter riolering in nieuwbouw behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.
Aanbevolen diameters voor verschillende afvoerfuncties
In de bronnen worden verschillende diameters genoemd die geschikt zijn voor bepaalde afvoerfuncties. Voor de binnenriolering in woningen worden doorgaans 3 of 4 verschillende diameters gebruikt: 40 mm, 50 mm, 75 mm en 110 mm. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110 mm. Ook het toilet wordt met 110 mm aangesloten op de hoofdleiding. Vanaf de hoofdleiding zijn de aftakkingen doorgaans 75 mm en op de plaats waar de leiding boven de vloer moet komen verloopt de leiding naar 50 mm of 40 mm. Voor een wasmachine en wastafels is 50 mm voldoende, voor fonteintjes 40 mm. Voor grotere woningen of bedrijfspanden zijn grotere diameters beschikbaar, zoals 125 mm tot 200 mm.
Afvoerbuizen voor specifieke apparaten
Voor bepaalde apparaten zijn bepaalde diameters van toepassing. Voor een wasmachine en wastafels is 50 mm voldoende, terwijl voor fonteintjes 40 mm wordt aanbevolen. Voor een douche, badkuip of spoelbak met een inhoud groter dan 30 liter is een diameter van 63 mm of 75 mm nodig. Voor een wc is een diameter van 110 mm van toepassing. Voor buitenriolering en afvalwaterafvoer is een diameter van 125 mm of groter aan te raden. Voor de hemelwaterafvoer zijn buizen van 70, 80 en 100 mm beschikbaar, die alleen boven de grond worden gebruikt.
Belang van de juiste diameter
De keuze van de juiste diameter is van groot belang om verstoppingen en lekken te voorkomen. Te kleine buizen kunnen leiden tot verstoppingen, terwijl te grote buizen het water niet goed kunnen afvoeren. Bijvoorbeeld, een te kleine diameter kan leiden tot een lage afvoersnelheid, wat het risico op verstopping vergroot. Te grote diameter kan helaas ook leiden tot een onvoldoende doorstroming, wat opnieuw tot verstopping kan leiden.
Belang van de hydraulische dimensies
Bij het dimensioneren van een rioleringssysteem is de hydraulische dimensie van groot belang. Dit wordt bepaald door het debiet en de snelheid van het afvalwater. De diameter wordt bepaald door het verhang, de wandruwheid en de capaciteit van het systeem. Voor vrijvervalleidingsystemen kan de diameter worden bepaald aan de hand van een grafiek. Bijvoorbeeld, bij een vulling van 40% van de diameter (h/D = 0,4) is het debiet Q’ 34% van het debiet Q, bij volledig gevulde buis. Op basis van deze berekeningen kan de juiste diameter worden bepaald.
Aansluiting en montage
Bij de montage van de riolering is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen. Voor de aansluiting van een sifon moet worden gezorgd voor een stevig zit en een goed vastgezet wasstuk. De afvoerbuis moet correct worden aangesloten, waarbij gebruik kan worden gemaakt van lijm of manchetverbinding. Bij een lijmverbinding moet worden gekeken naar de juiste lengte van de buis en de juiste lijm. Bij een manchetverbinding moet de buis op maat worden gezaagd en moeten de randen worden schoongemaakt. De hellingshoek van de afvoer moet worden ingesteld op ongeveer 1-2% om een goede doorstroming te garanderen.
Bevestiging van onderdelen
Bij de bevestiging van onderdelen moet worden gekeken naar de juiste afstand tussen de beugels of zadels voor verschillende diameters van PVC-buizen. Horizontaal mag de afstand maximaal 75 cm zijn voor diameters tot 75 mm, terwijl voor grotere diameters de afstand groter is. Voor verticale buizen is de afstand groter. Bijvoorbeeld, voor een diameter van 110 mm is de maximale afstand tussen de beugels 100 cm.
Isolatie van verticale afvoerleiding
Bij het aanleggen van verticale afvoerleidingen is het belangrijk om deze te isoleren. Dit wordt gedaan om het geluid van het stromende water door de PVC-buis zo veel mogelijk te verminderen. De isolatie kan worden uitgevoerd met behulp van speciale isolatiematerialen, die beschikbaar zijn in de handel.
Aanbevelingen voor binnenriolering
Bij binnenriolering is het verlijmen van PVC-hulpstukken veruit de meest toegepaste verbindingstechniek. Er zijn verschillende hulpstukken beschikbaar, zoals bochten, T-stukken, moffen en verlopen. Ook zijn er verschillende probleemoplossers beschikbaar, zoals beluchters, ontstoppingsstukken, schroefdeksels, overgangsstukken en afwijkende bochten. De keuze van de juiste hulpstukken hangt af van de situatie en het type afvoer.
Conclusie
De keuze van de juiste diameter riolering in nieuwbouw is van groot belang voor de werking en duurzaamheid van het systeem. De juiste diameter hangt af van het type afvoer, het gebruikte materiaal en de afvoerhoeveelheid. Voor de binnenriolering in woningen worden doorgaans 3 of 4 verschillende diameters gebruikt, namelijk 40 mm, 50 mm, 75 mm en 110 mm. Voor grotere woningen of bedrijfspanden zijn grotere diameters beschikbaar. Bij de montage van de riolering is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen, zoals lijm- of manchetverbindingen, en de juiste afstand tussen de beugels of zadels te kiezen. Ook is het belangrijk om verticale afvoerleidingen te isoleren om het geluid te verminderen. Bij binnenriolering is het verlijmen van PVC-hulpstukken de meest toegepaste verbindingstechniek. Door rekening te houden met de aanbevelingen en richtlijnen wordt de juiste keuze van de diameter riolering in nieuwbouw mogelijk.
Bronnen
- https://pvcvoordeel.nl/blog/afvoer-aanleggen
- https://www.dyka.nl/hydraulica-van-buitenriolering
- https://www.wildkamp.nl/kenniscentrum/riolering/afvoerleidingsysteem
- https://www.sweclockers.com/forum/trad/500973-33cl-burk-dimensioner
- https://www.gamma.nl/klusadvies/a/afvoer-aanleggen
- https://www.pvc-handel.nl/diameter-afvoer-wastafel
- https://witway.nl/blog/pvc-buis-maten
- https://pvcvoordeel.nl/blog/veelgestelde-vragen-pvc-afvoer/
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?