Aansluiting op de openbare riolering: wettelijke eisen en praktijk
De aansluiting van een perceel op de openbare riolering is een belangrijk onderdeel van het bouw- en woningrecht in Nederland. Dit proces is onderhevig aan verschillende wettelijke eisen, die zijn vastgelegd in diverse regelgevingen en verordeningen. In dit artikel wordt ingegaan op de wettelijke eisen, de procedures en de praktijk van de aansluiting op de openbare riolering.
Wettelijke eisen aan de aansluiting
De aansluiting van een perceel op de openbare riolering is onderworpen aan diverse wettelijke eisen. Deze eisen zijn vastgelegd in de Wet milieubeheer, de Regeling lozing afvalwater huishoudens, en het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit bepaalt onder andere de eisen aan het leidingwerk en de afvoer van afvalwater.
Artikel 4.1 van de Verordening aansluiting op de openbare riolering bepaalt dat de aansluiting op de gemeentelijke vrijverval riolering moet voldoen aan bepaalde technische eisen. Hierbij dient een ontstoppingsstuk aangebracht te worden en wordt leidingwerk uitgevoerd in eenduidig voorgeschreven kleuren en opschriften. Dit dient ervoor om goed te kunnen onderscheiden wat het vuilwaterriool is en wat het regenwaterriool is. Daarmee worden foutieve aansluitingen op het riool voorkomen.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON). In lid 2g van de Verordening aansluiting op de openbare riolering wordt gevraagd naar het leidingverloop op het particuliere terrein. De gemeente heeft een wettelijke verplichting om dit voor nieuwe aansluiting vast te leggen vanwege de WIBON.
Procedure voor de aansluiting
De procedure voor de aansluiting op de openbare riolering bestaat uit meerdere stappen. De aanvrager dient een aanvraag in bij de gemeente, waarin de locatie, aard en gebruik van het bouwwerk worden vermeld. Daarnaast dient de aanvrager een verzoek te doen aan de gemeente om de aansluiting aan te leggen en aan te geven wanneer dat ongeveer zou moeten gebeuren.
In lid 2h en 2i van de Verordening aansluiting op de openbare riolering dient de aanvrager tevens een verzoek te doen aan de gemeente om de aansluiting aan te leggen en aan te geven wanneer dat ongeveer zou moeten gebeuren. De aanvrager dient hierbij wel rekening te houden met de termijnen waarin de gemeente de aanvraag gaat behandelen. Tussen het moment van aanvraag en aanleg dient minimaal 3 maanden te zitten. Na het indienen van een volledige vergunningaanvraag krijgt de aanvrager binnen 8 weken bericht. Daarna heeft de gemeente nog 4 weken nodig om de aanleg in te plannen. Deze laatste periode kan langer zijn tijdens de vakantie- en de kerstperiode.
Kosten en verantwoordelijkheden
De kosten van de aansluiting op de openbare riolering vallen in de regel aan de rechthebbende. Artikel 9.9 van de Verordening aansluiting op de openbare riolering bepaalt dat alle werkelijke kosten voor de aanleg of wijziging, voor rekening komt van de rechthebbende. Dit betekent dat de aanvrager de kosten van de aansluiting moet dragen.
Echter, indien bij of na het verrichten van de in lid 2 bedoelde werkzaamheden door de gemeente, blijkt dat de kosten van deze werkzaamheden op grond van artikel 11 voor rekening van de rechthebbende of de gebruiker behoren te blijven, worden de door de gemeente gemaakte kosten aan de rechthebbende alsnog in rekening gebracht. Dit geldt ook voor de kosten voor het weer in gebruik stellen.
Aansluiting en milieubeheer
De aansluiting op de openbare riolering heeft ook invloed op het milieu. De Wet milieubeheer stelt eisen aan de afvoer van afvalwater. Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan de veiligheid van de omgeving en het milieu. Daarnaast zijn er eisen aan de afvoer van afvalwater, waaronder het verplichte gebruik van een vet- of olieafscheider bij bepaalde horeca- of garagebedrijven.
In artikel 4.1 van de Verordening aansluiting op de openbare riolering wordt ook aangegeven dat de aansluiting moet voldoen aan technische eisen. Hierbij dient een ontstoppingsstuk aangebracht te worden en wordt leidingwerk uitgevoerd in eenduidig voorgeschreven kleuren en opschriften. Dit dient ervoor om goed te kunnen onderscheiden wat het vuilwaterriool is en wat het regenwaterriool is. Daarmee worden foutieve aansluitingen op het riool voorkomen.
Praktijk en beperkingen
In de praktijk kunnen er situaties ontstaan waarin de verordening niet voorziet. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij onvoorziene nieuwe technisch innovaties. De gemeente kan dan beslissen over dergelijke gevallen. Daarbij houdt de gemeente rekening met de zaken die deze verordening beschermd zoals de volksgezondheid en het milieu. Ook zorgt de gemeente ervoor dat er geen willekeur ontstaat, door steeds op gelijke wijze over gelijke zaken te beslissen.
Er kunnen ook situaties zijn waarin de aansluiting op de openbare riolering niet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de aanvrager geen voldoende informatie geeft over de locatie, aard en gebruik van het bouwwerk. Ook kan de gemeente de aansluiting weigeren op grond van technische, juridische, milieutechnische of economische gronden.
Conclusie
De aansluiting van een perceel op de openbare riolering is een belangrijk onderdeel van het bouw- en woningrecht in Nederland. Dit proces is onderhevig aan verschillende wettelijke eisen, die zijn vastgelegd in diverse regelgevingen en verordeningen. De aansluiting moet voldoen aan bepaalde technische eisen, en de kosten vallen in de regel aan de rechthebbende. Daarnaast zijn er eisen aan de afvoer van afvalwater, waaronder het verplichte gebruik van een vet- of olieafscheider bij bepaalde horeca- of garagebedrijven.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?