Ventileren van de kruipruimte: technische eisen en praktische aanpak
De kruipruimte speelt een belangrijke rol in de bouw en het bouwbesluit, maar het is vaak lastig om te bepalen of deze wel of niet geventileerd moet worden. De informatie uit de bronnen laat zien dat er inderdaad sprake is van bepaalde eisen, maar ook dat er beperkingen zijn. In dit artikel zullen we de technische eisen en praktische aanpak van het ventileren van de kruipruimte bespreken, gebaseerd op de beschikbare informatie.
Technische eisen aan de kruipruimte
Vanaf het eerste Bouwbesluit, dat dateert uit 1991 en ingevoerd is in 1992, heeft de overheid ervoor gekozen om de kruipruimte geen deel te laten uitmaken van woningen en gebouwen. Er is voor nieuwbouw bewust voor gekozen om geen eisen te stellen aan de kruipruimte, maar wel aan de scheidingsconstructie tussen de kruipruimte en woningen/gebouwen. Deze moet voldoende luchtdicht zijn. Hiermee wordt voorkomen dat er lucht uit de kruipruimte met zijn (microbiële) verontreiniging en vocht de woning of het gebouw binnendringt.
Bij dunne constructies zoals de geïsoleerde broodjesvloeren met een zeer dunne druklaag van beton moet overigens wel gecontroleerd worden of de constructie voldoende dampdicht is. De regelgeving schiet op dit punt tekort.
Ventileren of niet?
Het ventileren van de kruipruimte is eigenlijk alleen van belang bij een houten vloer. Zonder ventilatie wordt de relatieve luchtvochtigheid in de kruipruimte zo hoog dat de kans op houtrot te groot wordt. Als minerale wol als isolatiemateriaal voor de begane grondvloer wordt gebruikt, dan is het niet onverstandig om de kruipruimte te ventileren. Verwacht overigens geen wonderen van ventilatie van de kruipruimte. Het verdampingsoppervlak van de korrelige structuur van de bodem van de kruipruimte is groot. Hierdoor kan er veel vocht verdampen. Alleen als er sprake is van een dikke laag grof zand in de kruipruimte en de grondwaterstand is voldoende laag, dan is de toevoer van vocht te gering om het oppervlak voldoende vochtig te houden. Dit laatste heeft alles te maken met de capillaire krachten die bij grof zand uiterst gering zijn waardoor de stijghoogte zeer beperkt is.
Als het wenselijk is om de kruipruimte te ventileren, dan is het verstandig om een folie op de bodem van de kruipruimte te leggen. Hierdoor wordt de ventilatie van de kruipruimte veel minder kritisch. Schelpen, isolatiechips e.d. op de bodem van de kruipruimte hebben een geweldig effect op de vochthuishouding in de kruipruimte. Landbouwfolie op de bodem heeft overigens hetzelfde effect. De vraag is of het nodig is. Dit kan met nee worden beantwoord als de begane grondvloer voldoende luchtdicht is. Bij houten vloeren is dat moeilijk te realiseren. Anders is het bij een betonnen vloer of van keramische elementen. Deze zijn in de regel goedkoop luchtdicht te maken. Zo nodig aangevuld met het leggen van landbouwfolie op de bodem van de kruipruimte.
Ventilatie en roestvorming
Stalen gasleidingen mogen al sinds 1986 niet de kruipruimte gelegd worden tenzij er over de volledige lengte een mantelbuis aangebracht is. Dit vanwege roestvorming. Heeft in die gevallen het zin om de kruipruimte te ventileren? Helaas niet. De ventilatie kan er helaas niet voor zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid zo laag wordt dat roestvorming wordt voorkomen. Ook de kans op condensvorming blijft bestaan.
Hoe snel de roestvorming optreedt en zich ontwikkelt is moeilijk te voorspellen. Er mag evenwel niet te licht hierover gedacht worden. In sommige gemeenten bleek na een onderzoek dat in een hele wijk alle gasleidingen vernieuwd moesten worden vanwege zeer ernstige roestvorming. Dit ondanks de kruipruimte voorzien was van kruipruimteventilatie.
Praktische aanpak bij het ophangen van riolering
Bij het werken aan het riool in de kruipruimte moet rekening worden gehouden met een aantal aspecten. Als je leidingen in de kruipruimte van je huis doorhangen, kan dat een ongewenste situatie veroorzaken, bijvoorbeeld verstoppingen. De oplossing is het aanbrengen van extra beugels om de leiding extra te ondersteunen. Dit kan als de riolering aan de vloer wordt bevestigd of in een standleiding. Als de riolering is opgehangen aan de fundering, gebeurt dit ook vaak met een rotvrije band.
Ophangband is een veelgebruikte oplossing voor het bevestigen van PVC-afvoerbuizen of PP-buizen aan de fundering. Het ophangband van DYKA is een kunststof ophangband. Het kunststof ophangband heeft een breedte van 30 mm en wordt geleverd op een rol van 50 meter lengte. Het DYKA ophangband is dubbel geweven voor extra sterkte en het krimpt of vergaat niet. Hierdoor is het bevestigen van een buis met DYKA ophangband een duurzame oplossing.
Om de sterkte van het ophangband te behouden is het verstandig om de gaten in het ophangband zo klein mogelijk te houden. Je kunt bijvoorbeeld met een ronde priem een klein gaatje in het ophangband maken, waarna deze kan worden bevestigd. Klem het ophangband voldoende vast of metsel het ophangband voldoende in, zodat het stevig vast zit. Wij adviseren je om de onderlinge afstand tussen twee ophangpunten niet meer dan 1 meter te laten bedragen.
Conclusie
Het ventileren van de kruipruimte is belangrijk, vooral bij een houten vloer. De bouwregels stellen eisen aan de luchtdichtheid van de scheidingsconstructie, maar de regelgeving schiet op dit punt tekort. Het aanbrengen van schelpen, isolatiechips of landbouwfolie op de bodem van de kruipruimte kan helpen bij het beheersen van de vochthuishouding. Bij het werken aan de riolering is het belangrijk om de juiste technieken toe te passen, zoals het aanbrengen van extra beugels of het gebruik van ophangband van het merk DYKA. Ventilatie is niet altijd nodig, maar bij bepaalde situaties wel. Het is belangrijk om rekening te houden met de risico's van roestvorming en het aanbrengen van de juiste materialen.
Bronnen
- Kruipruimte ventileren
- Ophangband
- Werk aan het riool in de kruipruimte
- Doorhangen van de leidingen
- What a Wonderful World - Louis Armstrong
- What a Wonderful World
- Sheet Music: What a Wonderful World
- Piano Sheet Music: What a Wonderful World
- Free Sheet Music: What a Wonderful World
- Download: What a Wonderful World Sheet Music
- Free Piano Sheet Music: What a Wonderful World
- What a Wonderful World Sheet Music
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?