Farys en de toekomst van riolering in Vlaanderen

De Vlaamse regering investeert flink om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte en waterschaarste. Het kent 10 miljoen euro steun toe aan 11 investeringsprojecten die meer water circulair gebruiken en minder water verbruiken. De projecten passen in het Vlaams klimaatadaptatieplan en de structurele verankering van de Blue Deal. De Vlaamse Milieumaatschappij coördineert het steunprogramma. Deze investeringen tonen aan dat het omgaan met water steeds belangrijker wordt, met name in de regio’s waar riolering en drinkwaterbeheer essentieel zijn voor de leefbaarheid.

Farys, een bedrijf dat actief is in het gebied van drinkwater, riolering en exploitatie van rioleringssystemen, speelt een belangrijke rol in dit proces. In meerdere bronnen wordt verwezen naar vacatures voor leidinggevende posities, zoals die van een gebiedsmanager voor de zone Gent. Deze vacatures tonen aan dat Farys actief is in het uitbreiden van zijn activiteiten en de kwaliteit van de rioleringssystemen in Vlaanderen verder wil verbeteren. Daarnaast wordt er ook gesproken over innovatieve projecten, zoals de ondergrondse winterzomerbatterij voor drinkwater, die het gebruik van water efficiënter maken en minder afhankelijk van grondwater.

In meerdere bronnen wordt ook gesproken over samenwerking tussen waterbedrijven en industriële bedrijven. Zo werkt het chemiebedrijf INEOS samen met buurbedrijven, zoals EVAL Europe, om afvalwater te zuiveren en te gebruiken als proceswater in industriële processen. Dit project schat een besparing van ruim 1,5 miljoen m³ kraanwater per jaar, wat bijdraagt aan een duurzamere omgang met water. Daarnaast werkt ook Cargill en Alco Bio Fuel aan het verder zuiveren van hun gezuiverde bedrijfsafvalwater, zodat het opnieuw kan worden ingezet als proceswater. Deze samenwerkingen tonen aan dat het omgaan met water niet alleen een taak is voor waterbedrijven, maar ook voor industriële partners.

Innovatie in riolering en waterbeheer

Een van de belangrijkste innovaties in de riolering is de toepassing van het aquifer storage en recovery-principe (ASR), waarbij overtollig drinkwater wordt opgeslagen in een Sokkel. In Aalst en Oudenaarde komen twee ASR-putten voor de opslag van 350 miljoen liter drinkwater, waardoor 10.000 gezinnen in Vlaanderen tijdens maximaal 6 droge zomermaanden van drinkwater worden voorzien. Deze innovatie helpt om de druk op het grondwater te verminderen en zorgt voor een betere toegankelijkheid van drinkwater in tijden van droogte.

Daarnaast zijn er ook projecten gericht op het opvangen van regenwater in steden. Brugge wil de oude regenwaterputten in de historische binnenstad herstellen en opnieuw gebruiken. Antwerpen wil voor de beregening van haar stedelijke sportvelden in het district Wilrijk minder afhankelijk zijn van grondwaterwinning in het habitatrichtlijngebied. Daarvoor gaat Antwerpen samenwerken met een verhuurder van industriële opslagplaatsen, die zijn regenwater zal opvangen en beschikbaar zal stellen. Gent werkt bij de herinrichting van het Citadelpark samen met projectpartners om regenwater op verharde zones en dakoppervlaktes (samen 7,4 hectare) maximaal af te koppelen van de riolering. De gemeente wil regenwater op een innovatieve manier laten infiltreren in het park via verticale infiltratieputten.

In landbouwbedrijven wordt ook gewerkt aan het opvangen en gebruiken van regenwater. Een landbouwbedrijf in Asse gaat samenwerken met drie private bedrijven voor het opvangen van regenwater in een nabijgelegen bufferbekken van 30.000 m³. Regenwater wordt vervolgens opgepompt naar een infiltratiebekken waarna het via een greppelbermsysteem het landbouwperceel op een natuurlijke manier kan bevloeien. Het resterende regenwater wordt vastgehouden in het landschap, waardoor de vallei natter wordt. Dit systeem zorgt voor minder druk op de nabijgelegen rwzi en de Bollebeek. Een ander landbouwbedrijf in Ardooie gaat een deel van haar gezuiverd afvalwater niet langer lozen, maar opslaan in een bufferbekken van ongeveer 150.000 m³. Het water zal beschikbaar zijn als irrigatiewater aan omliggende land- en tuinbouwers in periodes van droogte.

Kwaliteit van het rioleringssysteem

In meerdere bronnen wordt gesproken over de toezichtsmaatregelen die worden genomen bij de riolering. In het geval van spoedopdrachten, zoals in Ternat, wordt er direct met de voorschouw, spoelen en inspecteren begonnen. De specialist Jelle Mens meldt dat er duidelijk een gloed op het vuile rioolwater is, wat wijst op een mogelijke illegale lozing, maar zekerheid ontbreekt. Begin deze week is begonnen met het spoelen en schoonmaken van de leidingen, waarna de geurverstoring zal afnemen en de oorzaak beter achterhaald kan worden. Dit toont aan dat het rioleringssysteem regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden om de kwaliteit van het afvalwater te waarborgen.

Bij de rioleringsservice van Farys wordt ook gekeken naar de effectiviteit van de oplossingen die worden aangeboden. Zo is er een vacature voor een projectleider exploitatie riolering in de zone Asse, wat wijst op de behoefte aan kundig personeel om de rioleringssystemen goed te kunnen beheren. Ook wordt er gekeken naar innovatieve technieken, zoals de geavanceerde ‘omgekeerde osmose-technologie’ die wordt gebruikt door het drinkwaterbedrijf AGSO Knokke-Heist. Hierdoor wordt het gezuiverd afvalwater van rwzi Aquafin in Heist omgezet in drinkwater, tot zo’n 450.000 m³ effluentwater per jaar, vergelijkbaar met 180 olympische zwembaden. Deze techniek helpt bij het verminderen van de druk op het grond- en oppervlaktewater.

Duurzaamheid en circulair watergebruik

De Vlaamse regering zet in op duurzame oplossingen en circulair watergebruik. De investeringen in projecten die het gebruik van water efficiënter maken en minder verbruiken, zijn een belangrijk onderdeel van dit beleid. De projecten passen in het Vlaams klimaatadaptatieplan en de structurele verankering van de Blue Deal. De Vlaamse Milieumaatschappij coördineert het steunprogramma. Hierbij wordt ook gekeken naar innovatieve manieren om afvalwater te hergebruiken en regenwater op te vangen en te gebruiken.

De samenwerking tussen industriële bedrijven en waterbedrijven is een belangrijk onderdeel van dit circulaire systeem. Zo werkt het chemiebedrijf INEOS samen met buurbedrijven, zoals EVAL Europe, om afvalwater te zuiveren en te gebruiken als proceswater in industriële processen. Dit project schat een besparing van ruim 1,5 miljoen m³ kraanwater per jaar, het equivalent van 630 olympische zwembaden. Daarnaast werkt ook Cargill en Alco Bio Fuel aan het verder zuiveren van hun gezuiverde bedrijfsafvalwater, zodat het opnieuw kan worden ingezet als proceswater. Deze samenwerkingen tonen aan dat het omgaan met water niet alleen een taak is voor waterbedrijven, maar ook voor industriële partners.

Conclusie

De investeringen van de Vlaamse regering in innovatieve projecten rondom circulair watergebruik en minder watergebruik tonen aan dat het omgaan met water steeds belangrijker wordt. Farys speelt een belangrijke rol in dit proces, met name in de regio’s waar riolering en drinkwaterbeheer essentieel zijn voor de leefbaarheid. Innovaties zoals de ondergrondse winterzomerbatterij voor drinkwater, het gebruik van aquifer storage en recovery (ASR) en het opvangen van regenwater in steden en landbouwbedrijven helpen bij het verminderen van de druk op het grond- en oppervlaktewater.

De samenwerking tussen waterbedrijven en industriële partners is essentieel voor het behouden van een duurzame watervoorziening. Innovatieve technieken zoals de omgekeerde osmose-technologie helpen bij het zuiveren van afvalwater en het hergebruiken ervan. Daarnaast is het belangrijk om het rioleringssysteem regelmatig te onderhouden en te inspecteren om de kwaliteit van het afvalwater te waarborgen.

De toekomst van de riolering en waterbeheer in Vlaanderen ligt bij innovatie, samenwerking en duurzaamheid. Farys en andere waterbedrijven spelen hierin een cruciale rol, met als doel om een betere toegankelijkheid van drinkwater te garanderen en de impact van droogte en waterschaarste te beperken.

Bronnen

  1. Farys: Vacature gebiedsmanager zone Gent
  2. Spoedopdracht in verband met geurhinder in Ternat, België
  3. Probleem met wensen van afbeeldingen in e-mails
  4. Vlaamse investering in innovaties tegen waterschaarste
  5. Farys: Vacature projectleider exploitatie riolering zone Asse
  6. Probleem met aanmelden op e-mail

Related Posts