Van de Mheen Grondwerken: groei, uitbreiding en duurzaamheid in de bouwsector

Van de Mheen Grondwerken is een Puttense onderneming gespecialiseerd in grond- en sloopwerken, afvalrecycling, containerverhuur en zand- en grindhandel. In de afgelopen jaren is het bedrijf gesteld voor nieuwe uitdagingen en kansen, waarbij groei, uitbreiding en duurzaamheid centrale thema’s zijn geworden. Het bedrijf is recent ingezogen in de aanschaf van nieuwe vrachtwagens en heeft een uitbreiding van zijn bedrijventerrein in overweging genomen. Deze ontwikkelingen tonen zich in technologisch vernuft, duurzame keuzes en regelgeving die van belang zijn voor het functioneren van het bedrijf in een moderne context. Dit artikel biedt een overzicht van de actuele ontwikkelingen bij Van de Mheen Grondwerken, met nadruk op materieel, infrastructuur, milieueffecten en regelgeving.

Groei en uitbreiding van het bedrijf

De directie van Van de Mheen Grondwerken heeft duidelijk gemaakt dat de onderneming in de afgelopen jaren flink gegroeid is. Om te blijven concurreren en professioneel af te geven, is het volgens directeur Jan van de Mheen van groot belang dat het materieel jong en fris blijft. In dit kader is in de afgelopen twee jaar de derde nieuwe vrachtwagen in gebruik genomen. Deze uitbreiding van het wagenpark is een logische gevolg van de toegenomen activiteiten en de behoefte aan efficiënter logistiek.

De gekozen vrachtwagen is een MAN TGS 43.476 8x4 BB, die geschikt is voor HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Deze keuze toont aan dat het bedrijf een duurzame toekomst nastreeft, aangezien HVO een biobrandstof is die de uitstoot van CO2 kan verminderen in vergelijking met conventionele diesel.

Daarnaast is het voertuig uitgerust met een aantal technologische verbeteringen die het werk van Van de Mheen Grondwerken efficiënter maken. Zo is het Wide Spread systeem van Wierda Voertuig Techniek geïnstalleerd, wat het netto laadvermogen met 6 ton verhoogt. Het voertuig is ook uitgerust met het HTS-NCH containersysteem van De Jong’s Hydraulische Systemen, waardoor vlakstellen mogelijk is op onverhard terrein. Bovendien is er een afvalinzamelingsunit geïnstalleerd, waardoor het voertuig zowel geschikt is voor het vervoer van containers als voor het ophalen van afval.

Uitbreiding van het bedrijventerrein

Om de groei van het bedrijf te ondersteunen, is overwogen om het bedrijventerrein uit te breiden. In het kader van deze uitbreiding moet voldoende waterberging op het terrein worden aangebracht. Het verharde oppervlak van het huidige terrein bedraagt ongeveer 6.900 m². Op basis van de bergingseis van het Waterschap Vallei en Veluwe is een bergingsvoorziening van 248 m³ nodig. Bij een bergingsdiepte van 0,40 m is een bodemoppervlak van 621 m² nodig voor de waterberging. Het is voorgesteld om deze berging aan te leggen op het perceel ter hoogte van de hoogspanningsmast.

De uitbreiding van het terrein is niet alleen gericht op logistieke efficiëntie, maar ook op de naleving van milieu- en veiligheidsregels. De regelgeving stelt dat een nieuwe bestemming pas mag worden opgenomen als is aangetoond dat de bodem geschikt is voor de nieuwe of aangepaste bestemming. Dit betekent dat eventuele bodemverontreinigingen moeten worden onderzocht en eventueel gesanereerd. Daarnaast moeten bodemonderzoeken in de regel niet ouder zijn dan vijf jaar.

Aanpassingen aan de ruimtelijke ordening

De uitbreiding van het bedrijf heeft ook gevolgen voor de ruimtelijke ordening van het terrein. Het bedrijf krijgt een bouwvlak van ongeveer 3311 m², waarvan 80% mag bebouwd worden. Binnen dit bouwvlak geldt een maximum goot- en nokhoogte van maximaal 8 meter. De bedrijfsgebouwen moeten worden afgedekt met een kap.

Het bedrijfscomplex wordt doorsneden door een gasleiding en een hoogspanningsleiding. Deze leidingen beïnvloeden de aard en omvang van de bedrijfsvoering. Voor de gasleiding is een brede strook van 9 meter aangegeven waarbinnen alleen bouwwerken (geen gebouwen) mogen worden gebouwd. Voor de hoogspanningsleiding geldt een strook van 45 meter waarbinnen alleen hoogspanningsmasten mogen worden opgericht. In beide gevallen kan het bevoegde gezag afwijken van deze regels mits de veiligheid van de leidingen niet in gevaar komt.

Alternatieve ontsluiting en verplaatsing van bedrijfswoningen

De locatie van het bedrijf gelegen aan de Stenenkamerseweg maakt het plangebied tot een kernrandzone. Hier zijn woningen en bedrijven verspreid over agrarische gronden. Door de realisatie van de Henslare is het plangebied gelegen tussen de nieuwe randweg en het spoor. De Stenenkamerseweg is hier in autoluw ingericht, terwijl aan de overzijde van het spoor een fietsstraat is aangelegd.

Om het verkeer en het gebruik van het terrein te verbeteren, is in het bestemmingsplan Henslare een alternatieve ontsluiting opgenomen zodat de bedrijven uit kunnen wagen op de nieuwe rondweg. Dit maakt de logistiek efficiënter en draagt bij aan de veiligheid van het gebied.

Beide bedrijven, Van de Mheen Rail B.V. en Van de Mheen Grondwerken BV, hebben bedrijfswoningen op het perceel. Deze woningen worden verplaatst naar de strook aan de Stenenkamerseweg, maar behouden hun status als bedrijfswoningen. Deze verplaatsing is onderdeel van een ruimtelijke aanpassing die ervoor zorgt dat het bedrijf in harmonie blijft met de omgeving.

Regio- en maatwerkbeleid

De uitbreiding van de bedrijven Van de Mheen valt binnen het kader van maatwerkbeleid. In het Regionaal Programma Bedrijventerreinen is gesteld dat tot 2020 voldoende bedrijventerreinen beschikbaar zijn in de regio. Echter, in gemeenten zoals Ermelo en Putten is sprake van lokale krapte, omdat er geen nieuwe kavels meer beschikbaar zijn. In deze gevallen is maatwerk noodzakelijk om de groei van bestaande bedrijven mogelijk te maken.

De uitbreiding van Van de Mheen Grondwerken en Van de Mheen Rail B.V. is daarom geadviseerd als een maatwerkoplossing. In het regionaal overleg is ingestemd met deze uitbreiding, omdat het gaat om solitaire bedrijven waarvoor verplaatsing maatschappelijk en economisch gezien niet realistisch is. Deze maatwerkoplossing wordt bekrachtigd middels de regels die gelden voor het bestemmingsplan.

Milieueffecten en emissies

De activiteiten van Van de Mheen Grondwerken kunnen milieu- en milieubeheergerelateerde effecten hebben, vooral in termen van luchtkwaliteit. In het kader van de uitbreiding zijn emissieberekeningen uitgevoerd voor PM10 en NO2. Deze stoffen worden uitgestoten door verkeer, machines en activiteiten zoals puinbreken en zeven van stuifgevoelige materialen.

De totale emissietoename van NOx bedraagt 4.863 kg/j en van PM10 612,1 kg/j. Deze emissies zijn getoetst aan de grenswaarden die gelden onder de Wet Milieubeheer. Uit de toetsing is gebleken dat de emissies binnen de toegestane limieten vallen. Hiermee wordt voldaan aan de eisen van de Wet Milieubeheer.

Duurzaamheid als kernwaarde

Duurzaamheid is een kernwaarde bij de ontwikkelingen bij Van de Mheen Grondwerken. Dit is zichtbaar in de keuze voor HVO als brandstof voor de vrachtwagens. Daarnaast zijn de technische aandachtpunten voor het voertuig zo gekozen dat efficiëntie en duurzaamheid worden gecombineerd. De uitbreiding van het terrein is eveneens voorzien van maatregelen die bijdragen aan het milieubeheer, zoals waterberging en het gebruik van duurzame grondstoffen.

Bovendien is de uitbreiding gepland in overeenstemming met regionale en nationale beleidsprioriteiten. Het bedrijf streeft naar een balans tussen economische groei, ruimtelijke ordening en milieubescherming. Deze balans is van essentieel belang voor de toekomst van het bedrijf en de regio.

Conclusie

Van de Mheen Grondwerken is een voorbeeld van een moderne bouw- en afvalverwerkingsonderneming die groeit, uitbreidt en zich richt op duurzaamheid. De aanschaf van nieuwe, milieuvriendelijke vrachtwagens, de uitbreiding van het bedrijventerrein en de naleving van ruimtelijke en milieuregels tonen aan dat het bedrijf zich aanpast aan de eisen van de huidige bouwsector. Door het combineren van technologische vernuft, duurzame keuzes en maatwerkbeleid, blijft het bedrijf professioneel en concurrerend. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor zowel het bedrijf zelf als de omgeving, waarin duurzaamheid en veiligheid centrale aandachtsvelden zijn. Van de Mheen Grondwerken levert zo een bijdrage aan een duurzame toekomst in de bouwsector.

Bronnen

  1. Van de Mheen Grondwerken breidt wagenpark uit
  2. GISnet - Pilot Putten

Related Posts