Breda investeert in water en riolering: een overzicht van maatregelen en verantwoordelijkheden
De gemeente Breda stelt zich actief in het onderhouden van de riolering en het stedelijke waterbeheer. Dit is van groot belang om een gezonde, veilige en toekomstbestendige leefomgeving te garanderen. De gemeente heeft een nieuw Gemeentelijk Plan Stedelijk Water en Riolering vastgesteld voor de jaren 2025 tot 2029. Het plan voorziet in investeringen om de riolering op orde te houden en tegemoet te komen aan de uitdagingen van het klimaat. In dit artikel worden de belangrijkste punten van dit plan, de verantwoordelijkheden van de gemeente, en de maatregelen die particulieren kunnen nemen om wateroverlast en verstoppingen te voorkomen, besproken.
Maatregelen van de gemeente Breda voor water en riolering
De gemeente Breda investeert aanzienlijk in het stedelijke water en de riolering. Het college stelt voor om in de komende jaren in totaal 38,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit bedrag is verdeeld over de jaren 2025, 2026 en 2027. De investeringen richten zich op het up-to-date houden van het rioleringssysteem, het verlagen van de grondwaterstand, en het aanleggen van nieuwe waterwegen en afvoerkanalen. Dit is belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige regenval, droogte en hitte, tegemoet te komen.
De gemeente wil ook dat een deel van het Bredase oppervlak groener wordt. Hierbij worden wadi’s aangelegd om regenwater op te vangen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een subsidiegeldigheid voor particulieren en bedrijven om hun eigen terrein klimaatvriendelijker te maken. Dit is onderdeel van de maatregelen die de gemeente neemt om Breda klaar te maken voor de toekomst.
Verantwoordelijkheden van de gemeente en de rechthebbende
De gemeente Breda is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, renovatie en vervanging van het openbare rioleringssysteem. De rechthebbende – wat kan zijn de eigenaar van een perceel, de vereniging van eigenaren of zakelijk gerechtigde – is verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de aansluiting op eigen terrein. Dit omvat de perceelsaansluiting, eventueel aanwezige ontlastputten, infiltratievoorzieningen en ringleidingen.
Volgens artikel 8 van de Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent riool (Stedelijkwaterverordening Breda 2019) is de gemeente verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het openbare rioleringssysteem. Uitzonderingen zijn wanneer onderhoud, renovatie of vervanging van het openbare rioleringssysteem noodzakelijk is als gevolg van onjuist gebruik van de aansluitleiding.
De gemeente kan ook de hoogteligging van een perceelaansluitleiding wijzigen. Indien de rechthebbende maatregelen moet nemen, zoals het aanpassen van de perceelsaansluiting, dan vergoedt de gemeente de kosten hiervoor. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat de riolering na de gewijzigde hoogteligging nog steeds geschikt is voor een ongehinderde afvoer en doorvoer van water.
Melding van verstoppingen, lekkage of storingen
Bij het vaststellen van verstoppingen, lekkage of storingen in de riolering is de gebruiker verantwoordelijk om dit aan de rechthebbende te melden. De rechthebbende onderzoekt of de oorzaak van de verstopping, lekkage of storing is gelegen in de terreinleiding en/of gebouwriolering. Indien blijkt dat de oorzaak niet in de terreinleiding en/of gebouwriolering ligt, meldt de rechthebbende dit aan de gemeente.
De gemeente stelt vast of het onderzoek op deugdelijke wijze is uitgevoerd. Indien dit het geval is, onderzoekt de gemeente of de oorzaak van de verstopping, lekkage of storing is gelegen in het openbaar rioleringssysteem. In dat geval vergoedt de gemeente de kosten voor de werkzaamheden om de verstopping, lekkage of storing te elimineren. Indien blijkt dat de gebruiker meerdere malen achter elkaar een verstopping, lekkage of storing heeft laten onderzoeken en pas na de laatste keer dit aan de gemeente meldt, vergoedt de gemeente alleen de kosten van het laatste onderzoek.
Wateroverlast en maatregelen om dit te voorkomen
Bij hevige regenbuien kan er wateroverlast zijn in de straat of in de tuin. Het water loopt soms niet snel genoeg weg. Ook kan er overlast zijn door een hoge of lage grondwaterstand. De gemeente Breda adviseert particulieren om maatregelen te nemen om de grondwaterstand te verlagen of de problemen in huis of tuin op te lossen.
Voor het aanpassen van de kelder of kruipruimte is het belangrijk om bouwtechnische maatregelen te nemen. Denk hierbij aan het aanvullen of ophogen van de kruipruimte. Folie of schelpen leggen kan de verdamping vanuit de bodem tegengaan. Een andere optie is drainage aanbrengen voor de afvoer van het (grond)water. De muren en vloer van een kelder kunnen waterdicht worden gemaakt.
De gemeente Breda biedt ook de mogelijkheid om aan te sluiten op het gemeentelijke drainagestelsel. De aanlegkosten vanaf de erfgrens zijn voor rekening van de eigenaren. Bewoners kunnen zelf kiezen of ze hier tijdens het werk, of later op willen sluiten. De bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het oplossen van eventuele grondwaterproblemen op eigen terrein.
Wateroverlast melden en hulp bij verstoppingen
Heeft u overlast van water in uw straat na een hevige regenbui? Of zijn andere plaatsen (bijvoorbeeld bij sportvelden, scholen of fietsroutes) waar het water na een regenbui langer blijft liggen? U kunt hiervan een melding maken. De gemeente kan deze wateroverlast niet direct oplossen, maar het helpt de gemeente een overzicht te krijgen van de locaties waar er problemen zijn. Stuur altijd 1 of meerdere foto's mee. U krijgt geen reactie op uw melding.
Als er sprake is van een gevaarlijke situatie kunt u contact opnemen met de Brandweer. Mogelijk kunt u de open put zelf al afzetten met pionnen of een lint spannen. Meld het als een rioolput (kolk) in de straat verstopt zit. De gemeente gaat onderzoeken of de kolk gereinigd moet worden en indien nodig wordt dit uitgevoerd. U krijgt geen reactie op uw melding als de kolk gereinigd is.
Als het water in de gootsteen of wc niet wegloopt, kan dat liggen aan een verstopping. De verstopping kan op verschillende plekken zitten. Daarbij horen verschillende oplossingen. Lees de informatie op riool.info en kijk wat u kunt doen.
Toegang tot het openbare rioleringssysteem
De gemeente Breda heeft het recht om toegang te krijgen tot de dichtstbijzijnde, op particuliere grond gelegen ontstoppingsstuk, indien nodig voor het uitvoeren van haar onderhoudsplicht. De gemeente moet dit vooraf melden aan de rechthebbende en hem toestemming vragen haar toegang te verlenen tot het ontstoppingsstuk. Dit geldt ook als de gemeente, voor het uitvoeren van haar onderhoudsplicht, bedoeld in artikel 8, tweede lid, toegang nodig heeft tot de dichtstbijzijnde, op particuliere grond gelegen ontstoppingsstuk.
Conclusie
De gemeente Breda investeert aanzienlijk in het stedelijke water en de riolering. Dit is van groot belang om een gezonde, veilige en toekomstbestendige leefomgeving te garanderen. De gemeente stelt voor om in de komende jaren in totaal 38,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dit bedrag is verdeeld over de jaren 2025, 2026 en 2027. De investeringen richten zich op het up-to-date houden van het rioleringssysteem, het verlagen van de grondwaterstand, en het aanleggen van nieuwe waterwegen en afvoerkanalen.
De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, renovatie en vervanging van het openbare rioleringssysteem. De rechthebbende is verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de aansluiting op eigen terrein. De gemeente kan ook de hoogteligging van een perceelaansluitleiding wijzigen.
Bij het vaststellen van verstoppingen, lekkage of storingen in de riolering is de gebruiker verantwoordelijk om dit aan de rechthebbende te melden. De gemeente stelt vast of het onderzoek op deugdelijke wijze is uitgevoerd. Indien dit het geval is, onderzoekt de gemeente of de oorzaak van de verstopping, lekkage of storing is gelegen in het openbare rioleringssysteem. In dat geval vergoedt de gemeente de kosten voor de werkzaamheden om de verstopping, lekkage of storing te elimineren.
Bronnen
- Gemeentenlijst en werkorganisaties
- Stad Amsterdam
- Wettelijke regelingen over riolering
- Wateroverlast in Breda
- Taken van gemeenten
- Alphen aan den Rijn
- Gemeente Leiden
- Afbakening van riolering en grondwater
- Gemeente Gouda
- Melden van verstoppingen in Breda
- Melden van wateroverlast in Breda
- Investeringen in water en riolering
- Meldingen en klachten in Rotterdam
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?