Gemeente Borger-Odoorn en het rioleringsbeheer: Toekomstgerichte aanpak en duurzaamheid
De gemeente Borger-Odoorn heeft in de afgelopen jaren een uitgebreid rioleringsbeheer opgesteld, gericht op duurzaamheid, efficiëntie en deelname aan regionale samenwerking. Het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) is een belangrijk instrument in dit proces, waarin de beleidsmaatregelen, financiële middelen en technische voorzieningen worden weergegeven. De aanpak van de gemeente richt zich op het voorkomen van grondwateroverlast, het afkoppelen van verhard oppervlak en het beheer van de riolering. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de strategieën, maatregelen en invloed van het rioleringsbeheer op de gemeenschap.
Inleiding
De gemeente Borger-Odoorn heeft een uitgebreid rioleringsbeheer opgesteld, gericht op duurzaamheid, efficiëntie en regionale samenwerking. Het GRP is een essentieel instrument in dit proces, waarin beleidsmaatregelen, financiële middelen en technische voorzieningen worden weergegeven. De aanpak van de gemeente richt zich op het voorkomen van grondwateroverlast, het afkoppelen van verhard oppervlak en het beheer van de riolering. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de strategieën, maatregelen en invloed van het rioleringsbeheer op de gemeenschap.
Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid in het rioleringsbeheer
De gemeente Borger-Odoorn streeft naar een verantwoord materiaal- en ruimtegebruik. In 2013 is nieuw beleid omtrent duurzaam inkopen en het toepassen van (bouw)materialen vastgesteld. Hierin staat het gebruik van milieuvriendelijke materialen centraal. De gemeente benadrukt het belang van duurzame ontwikkeling en wil bij iedere aanbesteding aandacht hebben voor dit onderwerp. De gemeente is actief in het voorkomen van grondwateroverlast en zorgt voor een goede afhandeling van klachten en meldingen.
Afkoppelen van verhard oppervlak
De gemeente heeft diverse afkoppelmaatregelen uitgevoerd, zoals de afkoppeling van diverse panden aan de Industrieweg, van de Floralaan en delen van het Noorder- en Zuiderdiep. Bij nieuwbouw wordt gekozen voor de aanleg van (verbeterd) gescheiden stelsels waarbij zo veel mogelijk schoon oppervlak niet wordt aangesloten op de riolering. Hierbij wordt uitgegaan van de landelijke richtlijnen en de uitgangspunten van de waterschappen. Het vuilwater wordt ingezameld en getransporteerd naar de RWZI, terwijl het schone hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein wordt geïnfiltreerd.
Grondwateroverlast en maatregelen
De gemeente Borger-Odoorn heeft een grondwaterbeleid opgesteld dat centraal staat in het omgaan met grondwateroverlast. Het beleid is vastgelegd in het vGRP en bevat maatregelen om structureel nadelig effect van de grondwaterstand te voorkomen. De particulier is primair verantwoordelijk voor maatregelen op eigen terrein. Indien er sprake is van grondwateroverlast op particulier terrein en de particulier zich redelijkerwijs niet op een andere wijze van het grondwater kan ontdoen, zal in overleg met de gemeente een doelmatige oplossing worden gezocht.
Structuur van het grondwaterbeleid
De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen met betrekking tot grondwateroverlast. Het stappenplan is weergegeven in het Grondwaterbeleid. De vraag of er sprake is van een structureel nadelig effect staat hierbij centraal. Structureel nadelig effect van een te hoge grondwaterstand kan leiden tot bouwkundige schade, zoals rot en schimmelvorming bij houten vloeren. De gemeente heeft een locatie waar bewoners terecht kunnen voor vragen en klachten over grondwater. De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast.
Samenwerking met waterketenpartners
De gemeente Borger-Odoorn hanteert een integrale aanpak in samenwerking met waterketenpartners. Deze samenwerking heeft geleid tot het opstellen van het gezamenlijke grondwaterbeleid. De gemeente neemt actief deel aan het samenwerkingsverband Noordelijke Vechtstromen. Dit leidde tot het opstellen van het gezamenlijke afvalwaterplan. De gemeente heeft hierin ook aandacht voor het voorkomen van grondwateroverlast in beschermingsgebieden. In grondwaterbeschermingsgebieden gelden strengere eisen ten aanzien van gebruik.
Financiële en operationele voorzieningen
De gemeente Borger-Odoorn is actief in het opbouwen van een saldo in de ingestelde voorziening om de toename van vervangingsinvesteringen op te kunnen vangen. In 2015 heeft de eerste dotatie aan de voorziening plaatsgevonden. De gemeente heeft een voorlichtingscampagne opgezet om burgers te informeren over de verdeling van de verantwoordelijkheid en het gemeentelijke beleid ten aanzien van grondwateroverlast. De gemeente is actief in het voorkomen van grondwateroverlast en zorgt voor een goede afhandeling van klachten en meldingen.
Kosten en financiering
De kosten worden betaald uit de gemeentelijke bijdrage aan de samenwerking (opgenomen in de exploitatie). De gemeente heeft een systeem voor het beheer van de riolering. Dit systeem is op te vatten als een werkend systeem voor rioleringsbeheer. Jaarlijks wordt er een operationeel programma opgesteld en geëvalueerd. De doorlooptijd van verwerking gemaal-, onderhouds- en revisiegegevens is maximaal 30 dagen. De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast.
Technische voorzieningen en inspecties
De gemeente Borger-Odoorn hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast. De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast. De gemeente heeft een systeem voor het beheer van de riolering. Dit systeem is op te vatten als een werkend systeem voor rioleringsbeheer. Jaarlijks wordt er een operationeel programma opgesteld en geëvalueerd. De doorlooptijd van verwerking gemaal-, onderhouds- en revisiegegevens is maximaal 30 dagen. De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast.
Inspectie en revisie
De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast. De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast. De gemeente heeft een systeem voor het beheer van de riolering. Dit systeem is op te vatten als een werkend systeem voor rioleringsbeheer. Jaarlijks wordt er een operationeel programma opgesteld en geëvalueerd. De doorlooptijd van verwerking gemaal-, onderhouds- en revisiegegevens is maximaal 30 dagen. De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast.
Conclusie
De gemeente Borger-Odoorn heeft een uitgebreid rioleringsbeheer opgesteld, gericht op duurzaamheid, efficiëntie en regionale samenwerking. Het GRP is een essentieel instrument in dit proces, waarin beleidsmaatregelen, financiële middelen en technische voorzieningen worden weergegeven. De aanpak van de gemeente richt zich op het voorkomen van grondwateroverlast, het afkoppelen van verhard oppervlak en het beheer van de riolering. De gemeente hanteert een stappenplan voor het beoordelen en afhandelen van meldingen m.b.t. grondwateroverlast. De gemeente is actief in het voorkomen van grondwateroverlast en zorgt voor een goede afhandeling van klachten en meldingen.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?