Gemeente Borsele: Riolering en afvoerproblemen
Inleiding
De gemeente Borsele beschikt over een uitgebreid rioleringssysteem, dat bestaat uit verschillende typen rioleringen en onderhoudsmaatregelen. In dit artikel wordt ingegaan op de structuur van de riolering, de werkwijze van de gemeente bij problemen met de afvoer, en de maatregelen die de gemeente neemt om de problemen met stankklachten, wateroverlast en verstoppingen te beheren. De informatie is gebaseerd op de beschikbare gegevens uit de bronnen, inclusief de instructies en handelingen van de gemeente Borsele.
Structuur van het rioleringssysteem
De gemeente Borsele heeft twee hoofdtypen rioleringssystemen: vrijvervalriolering en drukriolering. Het systeem is verdeeld over de dorpen en het buitengebied.
Vrijvervalriolering
Bij de vrijvervalriolering wordt het water door de zwaartekracht naar het laagste punt geleid. Op het diepste punt wordt het water via een pomp of persleiding naar de rioolwaterzuivering getransporteerd. De vrijvervalrioleringen hebben een doorsnede van tussen 160 en 900 mm. In Borsele is dit type riolering aanwezig op 170 km lang.
Gemengde en gescheiden riolering
De gemengde riolering wordt gebruikt voor zowel regen- als afvalwater. Deze riolering heeft een lengte van 115 km en maakt 70% van het totale rioleringssysteem uit. Bij hevige regenbuien kan het systeem overbelast raken, waardoor delen van het water tijdelijk via de riooloverstorten op de sloten worden geloosd.
De gescheiden riolering, die 30% van het systeem uitmaakt (50 km), is bedoeld om regen- en afvalwater apart af te voeren. Dit type is minder uitgesproken in het buitengebied.
Drukriolering
In het buitengebied wordt het drukrioleringssysteem gebruikt, dat speciaal is ontworpen voor het afvoeren van afvalwater. De lengte van deze riolering is 72 km. Het systeem is ontworpen om water afkomstig van toilet, wasmachine, douche, enz. te verwerken.
Onderhoud en werkwijze bij problemen
Reiniging en inspectie
De gemeente Borsele heeft een regelmatig onderhoudsprogramma voor het reinigen en inspecteren van de riolering. In 2024 wordt de reiniging van kolken uitgevoerd in de dorpen en buitengebieden. De volgorde van de kolken is als volgt:
- Lewedorp
- Nieuwdorp
- Borssele
- ‘s-Heerenhoek
- Driewegen
- Ovezande
- Ellewoutsdijk
- Oudelande
- Baarland + Scheldeoord
- Hoedekenskerke
- Kwadendamme + Langeweegje
- ‘s-Gravenpolder
- ‘s-Heer Abtskerke
- Nisse
- Heinkenszand
De gemeente adviseert om de kolken vrij te houden van voertuigen, zodat ze gereinigd kunnen worden. De reiniging gebeurt meestal binnen 30 werkdagen.
Problemen met de riolering
Bij verstoppingen of stankklachten is het belangrijk om eerst het ontstoppingsstuk of het erfscheidingsputje op te graven. De locatie van deze putjes is vaak te vinden op de website van de gemeente Borsele. Het deksel van een erfscheidingsputje ligt meestal net onder het maaiveld. Een ontstoppingsstuk ligt op een diepte van ongeveer 0.70 m onder het maaiveld. De kosten voor het opgraven van het ontstoppingsstuk zijn altijd voor rekening van de eigenaar.
Bij verstoppingen die niet veroorzaakt zijn door verkeerd gebruik (zoals het lozen van hygiënische doekjes, vet, beton, specie of verf), zijn de kosten voor de gemeente. De gemeente adviseert om bij problemen eerst contact op te nemen met Team Leefomgeving.
Verstoppingen en wateroverlast
Wat te doen bij een verstopping
Bij een verstopping moet eerst het ontstoppingsstuk of de erfscheidingsput opgegraven worden. De locatie van deze putjes is vaak te vinden op de website van de gemeente Borsele. Het deksel van een erfscheidingsputje ligt meestal net onder het maaiveld. Een ontstoppingsstuk ligt op een diepte van ongeveer 0.70 m onder het maaiveld. De kosten voor het opgraven van het ontstoppingsstuk zijn altijd voor rekening van de eigenaar.
Bij verstoppingen die niet veroorzaakt zijn door verkeerd gebruik (zoals het lozen van hygiënische doekjes, vet, beton, specie of verf), zijn de kosten voor de gemeente. De gemeente adviseert om bij problemen eerst contact op te nemen met Team Leefomgeving.
Wateroverlast en stankklachten
Bij hevige regen kan het voorkomen dat er tijdelijk water op straat blijft staan. Dit is geen probleem voor korte tijd, maar bij langdurig water op straat is het raadzaam om contact op te nemen met Team Leefomgeving. De gemeente Borsele heeft ook bergbezinkriolen aangelegd, die helpen bij het bezinken van vuil en het verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit.
Kosten en vergoedingen
De gemeente Borsele is niet verantwoordelijk voor kosten die ontstaan bij het gebruik van derden zonder overleg met Team Leefomgeving. Kosten worden alleen vergoed als het probleem op gemeentegrond ligt en niet veroorzaakt is door verkeerd gebruik.
Ontlastputje
Om eventuele problemen te voorkomen, kan het handig zijn om een ontlastputje te plaatsen. Dit helpt om het rioleringssysteem te ontlasten en kan helpen bij het voorkomen van verstoppingen.
Belangrijke informatie over de riolering
Rioleringsplan
Meer informatie over de riolering is te vinden in het gemeentelijk rioleringsplan (GRP5). Dit plan is beschikbaar als bijlage bij de website van de gemeente Borsele.
Verkeerde gebruik
Het lozen van hygiënische doekjes, overmatig vet, beton, specie of verf wordt als verkeerd gebruik beschouwd. De gemeente Borsele accepteert geen kosten bij het gebruik van derden zonder overleg.
Conclusie
De gemeente Borsele beschikt over een uitgebreid rioleringssysteem, dat bestaat uit vrijvervalriolering, gemengde en gescheiden riolering, en drukriolering. De gemeente voert regelmatig reinigings- en inspectieactiviteiten uit en adviseert om bij problemen contact op te nemen met Team Leefomgeving. De gemeente is ook actief in het beheren van wateroverlast, stankklachten en verstoppingen, en adviseert om bij problemen eerst de gemeente te bellen.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?