Problemen met de riolering in Gouda: Oorzaken, maatregelen en toekomstplannen
De gemeente Gouda staat voor een aantal uitdagingen op het gebied van de riolering. Het rioleringssysteem is in veel delen van de stad verouderd en heeft te maken met onder andere opgeboeide leidingen, tekortkomingen in het afvoeren van regenwater en een complexe situatie bij het herstellen en aanpassen van het systeem. In dit artikel worden de problemen met de riolering in Gouda besproken, de maatregelen die al of in aantocht zijn, en de toekomstplannen die de gemeente heeft opgesteld.
Problemen met het rioleringssysteem
De riolering in Gouda is in veel delen van de stad verouderd en heeft met verschillende problemen te maken. In verschillende wijken, waaronder Binnenstad, Korte Akkeren, Kadenbuurt, Ouwe Gouwe, Vreewijk, Vossenburchkade, Oud Achterwillens en Kort Haarlem, is sprake van opgeboeide riolering. Deze riolering is van onvoldoende kwaliteit en staat permanent vol water. Dit leidt tot problemen met het afvoeren van afvalwater en regenwater.
Bijna 300 kilometer kolkenleidingen zijn geregistreerd, maar er wordt verwacht dat het werkelijke aantal hoger is. Deze kolkenleidingen zijn moeilijk te beheren, en leveren soms problemen op in de regenwaterafvoer door de relatief kleine leidingen. Daarnaast zijn er ongeveer 250 mini-gemalen van het drukrioleringssysteem, waarvan 13 grote rioolgemalen zijn. De meeste van deze gemalen zijn vanaf de jaren 1970 tot 2010 aangelegd of vervangen, wat aantoont dat het systeem in veel delen van de stad oud is.
De gemeente Gouda heeft een groot aantal rioolgemalen, namelijk ongeveer 90. Hiervan zijn 13 grote rioolgemalen, wat aantoont dat het systeem ook in de grote stadsdelen van belang is. De levensduur van de riolering varieert afhankelijk van de locatie en het type riolering. Kritische riolering, zoals die onder hoofdwegen of bij funderingsgevoelige panden, heeft een lagere levensduur dan niet-kritische riolering. De verwachting is dat de vervangingspiek in de toekomst gespreid zal zijn.
Maatregelen om de problemen op te lossen
Om de problemen met de riolering op te lossen, neemt de gemeente Gouda verschillende maatregelen. Eén van de belangrijkste maatregelen is het vervangen van de opgeboeide riolering. In de wijk Korte Akkeren wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de vernieuwing van het rioleringssysteem. Hierbij wordt er naar gestreefd om het hoofdriool te verplaatsen van de achterpaden naar de openbare weg. Door het riool te vernieuwen voldoet het stelsel weer aan de laatste normen zodat er geen water blijft liggen op straat.
Daarnaast werkt de gemeente aan het verbeteren van het rioolplan in de wijk Korte Akkeren. In 2025 krijgt de wijk hier meer informatie over. Ook worden er werkzaamheden uitgevoerd aan het rioleringssysteem, waaronder het aanleggen van nieuwe riooloverstorten. In de Agnietenstraat wordt bijvoorbeeld een nieuwe riooloverstort aangelegd, met een overstort naar de gracht bij de Korte Vest. Deze werkzaamheden gaan binnenkort starten.
De gemeente Gouda hanteert ook een risicogestuurd beheer van de riolering. Dit betekent dat kritische riolering, zoals die onder hoofdwegen of bij funderingsgevoelige panden, als prioriteit wordt behandeld. De gemeente past ook relinen toe als levensverlengende maatregel. Verder onderzoekt de gemeente welke materialen en bewerkingen toegepast kunnen worden voor het verminderen van vervuilend materiaalgebruik bij de vervanging van riolering.
Toekomstplannen en innovatieve technieken
Voor de toekomst heeft de gemeente Gouda een aantal plannen en innovatieve technieken opgesteld. De gemeente hanteert een duurzame riolering, waarbij de technische levensduur van riolering wordt verlengd door risicogestuurd beheer. Daarnaast is er een kennisagenda opgesteld met geleerde lessen, standaardoplossingen en onderzoeksrichtingen. Deze kennisagenda helpt de gemeente om kennis te behouden en te delen.
De gemeente Gouda werkt ook aan het verbeteren van het rioolplan in de wijk Korte Akkeren. In 2025 krijgt de wijk hier meer informatie over. Ook worden er werkzaamheden uitgevoerd aan het rioleringssysteem, waaronder het aanleggen van nieuwe riooloverstorten. In de Agnietenstraat wordt bijvoorbeeld een nieuwe riooloverstort aangelegd, met een overstort naar de gracht bij de Korte Vest. Deze werkzaamheden gaan binnenkort starten.
De gemeente Gouda hanteert ook een innovatief beleid op het gebied van het afvoeren van hemelwater. Hierbij wordt de voorkeersvolgorde van het verwerken van hemelwater als volgt gehanteerd: vasthouden en hergebruiken, infiltreren en vertraagd afvoeren. Daarnaast houdt de gemeente hemelwater en afvalwater zoveel mogelijk gescheiden. Bij vervangingsprojecten wordt hemelwater zoveel mogelijk afgekoppeld van gemengde riolering.
De gemeente Gouda heeft ook een programma opgesteld voor het beheer van het grondwater. Dit programma is van belang voor de gemeente, aangezien lage grondwaterstanden bodemdaling en funderingsschade kunnen veroorzaken, en hoge grondwaterstanden overlast in kruipruimtes of onbegaanbaarheid van gebieden kunnen veroorzaken.
Conclusie
De riolering in Gouda heeft te maken met verschillende problemen, waaronder opgeboeide leidingen, tekortkomingen in het afvoeren van regenwater en een complexe situatie bij het herstellen en aanpassen van het systeem. De gemeente Gouda neemt verschillende maatregelen om deze problemen op te lossen, waaronder het vervangen van de opgeboeide riolering, het aanpassen van het rioleringssysteem en het werken aan het verbeteren van het rioolplan. Daarnaast hanteert de gemeente een risicogestuurd beheer van de riolering en past innovatieve technieken toe. De toekomstplannen van de gemeente Gouda omvatten het verbeteren van het rioolplan en het werken aan innovatieve technieken om het probleem met de riolering op te lossen.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?