Gemeente Zaanstad: Rioleringswerken en de invloed op openbare ruimte

De gemeente Zaanstad zorgt ervoor dat de openbare ruimte schoon, werkend en veilig is. Daarom wordt regelmatig onderhoud uitgevoerd aan riolering, bestrating, verkeerslichten, lantaarnpalen, speeltoestellen, bankjes, bruggen, kades, bomen en ander groen. In het kader van het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) voor de periode 2020-2024 wordt er aandacht besteed aan het verbeteren van de openbare ruimte, het onderhoud van de riolering en het vergroenen van de stad. In 2024 verwacht de gemeente totaal € 35 miljoen te investeren in onderhoud van openbare ruimte en riolering, vergroening en klimaatbestendigheid. Deze investeringen zijn gericht op het aanpassen van het rioleringssysteem aan de veranderende klimaatomstandigheden, zoals extreme neerslag en droge zomers.

Rioleringswerken en het klimaat

De gemeente Zaanstad werkt aan het verbeteren van de openbare ruimte en het onderhoud van de riolering. Dit gebeurt via een meerjarenplanning, waarin jaarlijks wordt bepaald welke werkzaamheden prioriteit krijgen. De gemeente heeft als doel om de riolering in overeenstemming te brengen met de klimaatverandering, zodat het systeem beter kan omgaan met extreme neerslag en droge zomers. Hierbij gaat het om het aanpassen van het rioleringssysteem, zoals het aanleggen van nieuwe riolering in bepaalde gebieden, zoals de Transvaalbuurt. Dit nieuwe rioleringssysteem kan straks zwaardere regenbuien afvoeren en zorgt bij droogte juist voor minder problemen met de grondwaterstand.

De gemeente Zaanstad werkt aan het aanpassen van het rioleringssysteem aan de klimaatverandering. Dit gebeurt door het omvormen van een gemengd naar een gescheiden rioolstelsel. Hierbij wordt het regenwater afgekoppeld van het afvalwater, waardoor het riool beter kan omgaan met extreme neerslag. De gemeente Zaanstad heeft dit al grotendeels gerealiseerd, maar er zijn nog steeds aandachtspunten. Zo is er in 2016, na het overstorten van het riool, in de Zuidersluissloot in Wormerveer, happende vis geconstateerd. In overleg met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de drempels van de riooloverstorten verhoogd, is de lozing van de eendenvijver in het Wilhelminapark gesaneerd en is een doorspoelvoorziening gecreëerd voor het hoogheemraadschap. Het doorspoelen bleek in 2017 en 2018 niet noodzakelijk. De hoeveelheden overstorten zullen verder beperkt worden door de aanleg van gescheiden stelsels in de Fröbelstraat e.o.

Onderhoud van de openbare ruimte

De gemeente Zaanstad zorgt voor het onderhouden van de openbare ruimte. Dit omvat onderhoud aan riolering, bestrating, verkeerslichten, lantaarnpalen, speeltoestellen, bankjes, bruggen, kades, bomen en ander groen. Als het reguliere onderhoud niet meer voldoende is om alles netjes te houden, dan worden onderdelen vervangen. In opdracht van gemeente Zaanstad worden in de ingetekende gebieden onderdelen van de openbare ruimte vervangen, of is dat in de afgelopen jaren reeds gebeurd.

Bij de uitvoering van projecten houden we zoveel mogelijk rekening met de gebruikers van de openbare ruimte en we letten op de bereikbaarheid van de stad als geheel. De gemeente Zaanstad zorgt ervoor dat de openbare ruimte schoon, werkend en veilig is. Daarom wordt regelmatig onderhoud uitgevoerd aan riolering, bestrating, verkeerslichten, lantaarnpalen, speeltoestellen, bankjes, bruggen, kades, bomen en ander groen. Als het reguliere onderhoud niet meer voldoende is om alles netjes te houden, dan worden onderdelen vervangen.

Groenadoptie

De gemeente Zaanstad biedt bewoners de mogelijkheid om openbaar groen te adopteren. Dit noemt men groenadoptie. Bij groenadoptie wordt de betreurende bewoner beheerder van een stukje openbare ruimte. Hiermee kan de betreurende bewoner meebeslissen hoe de buurt eruitziet. De gemeente Zaanstad werkt aan het vergroenen van de stad, zodat de openbare ruimte aantrekkelijker wordt gemaakt. Dit gebeurt onder andere door het vergroenen van speelplaatsen, het aanleggen van elektrische oplaadpunten, het vervangen van straatmeubilair en het herplanten van door storm gevelde bomen.

De gemeente Zaanstad werkt aan het verbeteren van de openbare ruimte. Dit gebeurt via het aanpassen van het rioleringssysteem, het vervangen van riolen en het herstel van funderingen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het vergroenen van de stad. Dit gebeurt door het aanleggen van nieuwe groene ruimtes, het herplanten van bomen en het aanpassen van de openbare ruimte aan de klimaatverandering. De gemeente Zaanstad werkt hieraan in overleg met de bewoners van de stad.

Financiële middelen en investeringen

De gemeente Zaanstad investeert jaarlijks in het onderhouden van de openbare ruimte en de riolering. In 2024 verwacht de gemeente totaal € 35 miljoen te investeren in onderhoud van openbare ruimte en riolering, vergroening en klimaatbestendigheid. Dit gebeurt via een meerjarenplanning, waarin jaarlijks wordt bepaald welke werkzaamheden prioriteit krijgen. De gemeente Zaanstad werkt aan het verbeteren van de openbare ruimte, het onderhouden van de riolering en het vergroenen van de stad.

De gemeente Zaanstad investeert in het onderhouden van de openbare ruimte en de riolering. Dit gebeurt via het uitvoeren van projecten, zoals het aanleggen van elektrische oplaadpunten, het vervangen van straatmeubilair, het vergroenen van speelplaatsen en het herplanten van door storm gevelde bomen. Daarnaast werkt de gemeente aan het aanpassen van het rioleringssysteem aan de klimaatverandering, zodat het systeem beter kan omgaan met extreme neerslag en droge zomers.

Bronnen

  1. Gemeente Zaanstad - Waterstandmetingen
  2. Gemeentelijk Rioleringsplan Zaanstad
  3. Lijst met Nederlandse gemeenten en werkorganisaties
  4. Gemeente Zaanstad - Investeringen in vergroening
  5. Gemeente Leiden
  6. Gemeente Amsterdam

Related Posts