Riolering in de gemeente Leiden: Aansluiting, regelgeving en praktijk

De gemeente Leiden heeft in het verleden verschillende maatregelen genomen om de riolering in haar stad te verbeteren en te moderniseren. Hierbij gaat het vooral om het aanleggen van nieuwe rioleringen, het aanpassen van bestaande aansluitingen en het veilig stellen van het rioleringssysteem. In dit artikel wordt de situatie rond de riolering in de gemeente Leiden uitgebreid besproken, met aandacht voor de regelgeving, de technische vereisten en de praktijkvoorwaarden.

Aansluiting op het rioleringssysteem

In de gemeente Leiden is het van belang dat huishoudens zich aanmelden voor een aansluiting op het rioleringssysteem. Dit geldt zowel voor nieuwe woningen als voor bestaande woningen waarin een verbouwing plaatsvindt. De gemeente zorgt voor het hoofdrioolstelsel en de perceelaansluiting in de openbare ruimte, terwijl de terreinleiding op het eigen perceel aan de eigenaar is opgelegd.

Volgens de Aansluitverordening Riolering Leiden, die geldt vanaf 17 maart 2001 tot 4 juni 2015, moet elke perceelaansluiting voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er zijn twee typen riolaansluitingen: gecombineerde en gescheiden aansluitingen. Bij een gecombineerde aansluiting stroomt het regenwater en het afvalwater door dezelfde buis naar het gemeentelijk riool. Bij vervanging of nieuwbouw moet echter een gescheiden riolaansluiting worden gemaakt, met een dubbele aansluiting: één voor het afvalwater en één voor het regenwater.

De gemeente heeft bepaalde technische eisen gesteld aan de aansluiting. Zo moet de terreinleiding voldoen aan de bouwvoorschriften en moet de aanleg van de riolering overeenkomen met de uitvoeringsvoorschriften van de gemeente. Bovendien moet de afvoerbuis voor regenwater bruin van kleur zijn, terwijl de afvoerbuis voor afvalwater grijs moet zijn. De onderkant van de buis mag maximaal 80 centimeter onder het uiteindelijke straatniveau liggen, en de diameter van de buis mag maximaal 160 millimeter zijn. De terreinleiding moet tot de erfgrens lopen en vrij gegraven zijn, zodat deze zichtbaar is.

Verantwoordelijkheden van de gemeente en de rechthebbende

Volgens de regelgeving is de gemeente verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, renovatie en vervanging van de perceelaansluiting, tenzij het aannemelijk is dat de werkzaamheden zijn ontstaan door onjuist gebruik van het particuliere riool. In dat geval ligt de verantwoordelijkheid bij de rechthebbende of veroorzaker.

De rechthebbende is de persoon die krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot heeft van een op de riolering aan te sluiten en/of aangesloten perceel. De gemeente zorgt voor het beheer en onderhoud van de aansluitleiding, maar bij onjuist gebruik van het riool moet de rechthebbende of veroorzaker de kosten voor zijn rekening nemen. Onjuist gebruik wordt onder meer gedefinieerd als het via de aansluiting lozen van stoffen die verstoppingen in de aansluitleiding of het openbare riool veroorzaken, of stoffen die de constructie van de aansluitleiding aantasten.

Aanvragen van een riolaansluiting

Voor de aanvraag van een riolaansluiting in de gemeente Leiden moet de rechthebbende of de aansluitende persoon bij de gemeente aangifte doen. De aanvraag dient te worden ingediend door de rechthebbende van het aan te sluiten of aangesloten perceel. De gemeente zorgt voor het hoofdrioolstelsel en de perceelaansluiting in de openbare ruimte, terwijl de terreinleiding op het eigen perceel aan de eigenaar is opgelegd.

De gemeente maakt een inschatting van de kosten en stuurt de offerte naar de rechthebbende. Nadat het bedrag van de offerte is overgemaakt, wordt de aansluiting in opdracht van de gemeente door een aannemer aangelegd. Binnen het werkterrein van de perceelaansluitleiding mogen geen obstakels liggen, zoals puin, bouwmaterialen en steigers.

De aanvraag kan online worden ingediend via het officiële platform van de gemeente. Er is een apart formulier voor bedrijven en een voor inwoners. Voor inwoners is DigiD vereist. Wil een ondernemer voor een inwoner een riolaansluiting aanvragen, dan kan dit worden vermeld in het formulier voor ondernemers. Bij de aanvraag dient een situatieschets worden meegestuurd.

Toekomstige plannen en projecten

In de gemeente Leiden is de riolering een onderdeel van grotere projecten die gericht zijn op duurzaamheid en klimaatadaptatie. Zo is er een nieuw project opgestart in de Raadsherenbuurt, waarin de gemeente de aanleg van een nieuwe riolering en de herinrichting van de openbare ruimte in de gaten houdt. Bewoners kunnen zich aanmelden voor het afkoppelen van hun regenpijp aan de voorkant van hun woning en het aansluiten op het regenwaterriool. Dit is een stappenplan dat gericht is op het versterken van het rioleringssysteem in de wijk.

Bij het project in de Raadsherenbuurt wordt ook gekeken naar de afkoppeling van het regenwater, zodat het langer in de wijk kan worden vastgehouden en niet naar de zuivering hoeft te stromen. Dit helpt bij het verminderen van de belasting op het rioolstelsel en draagt bij aan een duurzamere omgaan met water.

Conclusie

De riolering in de gemeente Leiden is geregeld door een aantal belangrijke regelgevingen, waaronder de Aansluitverordening Riolering Leiden. De gemeente zorgt voor het beheer en onderhoud van de aansluitleiding, terwijl de rechthebbende verantwoordelijk is voor het goed functioneren van de aansluiting. Er zijn twee typen aansluitingen: gecombineerde en gescheiden. Bij een gescheiden aansluiting wordt het regenwater apart afgevoerd. De technische eisen zijn duidelijk geregeld, waaronder de kleur van de buizen, de diameter en de positie ten opzichte van het straatniveau.

Voor de aanvraag van een riolaansluiting is het belangrijk dat de rechthebbende zich aanmeldt bij de gemeente. De gemeente zorgt voor de aanleg van de aansluiting en bepaalt de kosten. In de toekomst zullen er nog meer projecten komen die gericht zijn op duurzaamheid en klimaatadaptatie. De gemeente Leiden neemt hierin een actieve rol in, zowel op het gebied van infrastructuur als op het gebied van duurzaamheid.

Bronnen

  1. Nieuwe riolering Raadsherenbuurt
  2. Aansluitverordening Riolering Leiden
  3. Gemeente Gulpen-Wittem
  4. Gemeente Nijmegen
  5. Lijst met alle Nederlandse gemeenten en werkorganisaties
  6. Riolering in de gemeente Leiden
  7. Taken van een gemeente
  8. Projecten in de gemeente Leiden
  9. Gemeente-wijzer
  10. Rioolaansluiting aanvragen

Related Posts