Gemeentelijke riolering en het effect op je tuin: Wat je moet weten
In het huidige milieu en bouwproces speelt de riolering een cruciale rol. In sommige gevallen kan de werking van de riolering echter leiden tot problemen in de tuin, zoals het overhoop lopen van de tuin. In deze artikel bespreken we de regels en richtlijnen rond de riolering in relatie tot het bouwen van een schuur of overkapping in je tuin. We nemen je mee in de regels en geven praktische adviezen voor het bouwen van een overkapping, zodat je je tuin veilig en esthetisch kunt aanpassen.
Regels voor het bouwen van een schuur of overkapping
Bij het bouwen van een schuur of overkapping in je achtertuin is het belangrijk om rekening te houden met de regels van de gemeente. De functie moet ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Dit betekent dat de schuur of overkapping niet zomaar midden in je tuin mag staan, maar moet voldoen aan bepaalde eisen. De gemeente heeft ook regels opgesteld ten aanzien van het bebouwingsgebied. Dit houdt in dat de gemeente regels hanteert ten aanzien van de grootte van je perceel en de grootte van het te bebouwen gebied. Ze hebben een maximale oppervlakte bepaald waarop jij een bijbehorend bouwwerk vergunningsvrij mag bouwen. Dit om ervoor te zorgen dat jij je tuin niet helemaal vol bouwt.
Het bebouwingsgebied kun je berekenen door de volgende stappen te volgen: - Bereken het erf. De woning niet meegerekend. - Bereken het achtererfgebied. Dit is het gedeelte van het erf dat na 1 meter achter de voorkant van het huis valt. - Het bebouwingsgebied berekenen. Dit doe je door het achtererfgebied op te tellen bij de oppervlakte van de huidige woning â de oppervlakte van de oorspronkelijke woning. Ook wel te berekenen als het achtererfgebied plus de oppervlakte van niet oorspronkelijke bijbehorende bouwwerken, zoals later toegevoegde aan- en uitbouwen. Of deze bijbehorende bouwwerken vergunningsvrij of met vergunning zijn gebouwd is niet relevant voor de berekening.
De uitkomst is wat je nog vergunningsvrij bij mag bouwen, mits je aan de regels voldoet.
Kosten van het bouwen van een schuur of overkapping
De kosten voor het bouwen van een schuur en/of overkapping zijn helemaal afhankelijk van de grootte en jouw wensen in materialen en afwerking. Er bestaan prefab overkappingen die kant en klaar worden bezorgd bij jou thuis. Je hoeft zelf alleen nog maar het montagewerk te doen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, maar het is natuurlijk wel een standaardmodel dat je ergens anders ook weer tegen kunt komen en wat misschien niet helemaal aansluit bij je woning en/or wensen.
Bouwen op de erfgrens
Bij het bouwen van een schuur of overkapping is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de erfgrens. Bouwen op de erfgrens mag nooit, maar je mag er wel tegenaan bouwen. We hebben het er in dit artikel al eerder over gehad; een overkapping mag niet hoger worden gebouwd dan 2 meter naast de erfgrens. Ook een schutting in je achtertuin of aan de zijkant tussen jou en je buren mag 2 meter hoog gebouwd worden. Voor een schuur die je tegen de erfgrens bouwt, geldt een maximale hoogte van 3 meter tot de punt van het dak gemeten, maar wij raden wel aan dit in goed overleg te doen met je buren.
Voorbeelden van bouwen in je tuin
Als voorbeeld: stel, je woning is 55m2. Toen je het 10 jaar geleden kocht was het 40m2, maar dat vond je erg krap dus je hebt 15m2 aangebouwd. Het achtererf is 100m2. Wat is je bebouwingsgebied? Het achtererfgebied is 100m2 plus de oppervlakte van niet oorspronkelijke bijbehorende bouwwerken is 15m2. Het bebouwingsgebied komt dan op 115m2.
Welke oppervlakte van het bebouwingsgebied mag je vergunningsvrij bouwen? - Voor een bebouwingsgebied kleiner dan 100m2 of gelijk aan 100m2 geldt: de helft mag je maximaal bebouwen. - Je bebouwingsgebied is groter dan 100m2, maar kleiner dan 300m2: je mag 50m2 bebouwen en 20% van het gedeelte dat groter is dan 100m2. Als voorbeeld: het perceel is 200m2 dan mag je 20% van 100m2 = 20m2 + 50m2 = 70m2 bebouwen. - Je perceel is groter dan 300m2: je mag 90m2 bebouwen en 10% van het gedeelte dat groter is dan 300m2. Er zit wel een maximum aan van 150m2. Als voorbeeld: het perceel is 500m2 dan mag je 10% van 500m2 = 50m2 + 90m2 = 140m2 bebouwen.
Adviezen voor het bouwen van een overkapping
Een schutting of een muur op de erfgrens bouwen mag, maar dan staat deze wel voor de helft op de grond van jezelf en voor de helft op de grond van de buren.
Zelf een overkapping maken? Nu je bekend bent met de regels voor het bouwen van een overkapping, ben je klaar voor de volgende stap: het idee uitwerken van jouw overkapping en deze bouwen. Maar hoe bouw je een overkapping? Wij nemen je mee in 4 belangrijke stappen.
Stap 1: kies welke materialen je wilt gebruiken Welke houtsoort kies je voor je overkapping, de keuze is reuze. Belangrijk is te bepalen welke uitstraling jij wilt dat jouw overkapping heeft. Welk budget heb je beschikbaar, hoe duurzaam wil jij dat je overkapping is en wil je hem nog gaan verven of juist niet? Dit zijn allemaal elementen die belangrijk zijn bij het bepalen van de materiaalkeuze voor je overkapping.
Daarnaast zijn de palen, de dikte van de staanders, ligbalken en randbalken van belang voor de sterkte van de constructie. Ook zorgen zij voor een groot deel van de gehele uitstraling.
Stap 2: het fundament van de overkapping De basis van je overkapping moet goed zijn. Het begint met de fundering. Je kunt een stabiele basis creëren door betonpoeren te gebruiken of een betonvloer te storten. Het meest gangbaar is het gebruik van betonpoeren. Een betonvloer is een stuk prijziger, maar werkt misschien wel het allerbeste. Wij gaan in het volgende voorbeeld uit van het gebruik van betonpoeren.
Stap 3: de dakconstructie Na het geraamte kun je aan de slag met de dakconstructie. Een belangrijke stap, omdat je overkapping hier echt vorm gaat krijgen. Afhankelijk van het type dak raden wij aan om ter versteviging schoren aan te brengen. Schoren zijn schuine balken, in een hoek van 45 graden, die de liggers en palen verbinden. Afhankelijk van het type dak op je overkapping kun je nu de constructie voor het dak erop zetten. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een plat dak wilt, je deze, naar één kant heel licht, schuin laat aflopen.
Stap 4: de wanden plaatsen Ook voor de wanden heb je verschillende materiaalsoorten waar je uit kunt kiezen. Je kunt kiezen voor houten wanden of glazen (schuif)wanden. Bevestig deze aan je geraamte en je kunt gaan genieten onder jouw overkapping.
Conclusie
Bij het bouwen van een schuur of overkapping in je achtertuin is het belangrijk om rekening te houden met de regels van de gemeente. De functie moet ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Het bebouwingsgebied moet worden berekend, en de kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte en materialen. Bij het bouwen van een overkapping is het belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de erfgrens. Voorbeelden van bouwen in je tuin tonen aan hoe het bebouwingsgebied wordt berekend. Adviezen voor het bouwen van een overkapping omvatten het kiezen van materialen, het aanbrengen van het fundament, de dakconstructie en het plaatsen van de wanden.
Bronnen
- Schuur of overkapping bouwen in je achtertuin? Houd hier rekening mee!
- Gemeente Veere
- De Putterstraat in Sliedrecht ligt overhoop en de aannemer maakt de klus niet af
- Voor 4,5 miljoen extra doorstart rioleringvervanging en herinrichting
- Welkom bij Gemeente Gulpen-Wittem
- Gemeente Nijmegen
- Gemeente-wijzer
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?