Gemeente Nieuwkoop: Rioleringsplannen en Beheer van Afvalwater

De gemeente Nieuwkoop heeft in de afgelopen jaren aandacht besteed aan de riolering en het beheer van afvalwater. Het beleid en de maatregelen die de gemeente neemt, zijn gebaseerd op wetgeving en beleidskeuzes die zijn vastgelegd in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) en het Basisrioleringsplan (BRP). Deze plannen vormen de basis voor de aanpak van afvalwater en het functioneren van het riolingsysteem. Daarnaast speelt het onderhoud, de capaciteit en de kwaliteit van de riolering een belangrijke rol bij het voorkomen van wateroverlast en het waarborgen van een doelmatig en duurzaam systeem.

Beheer en Onderhoud van de Riolering

De gemeente Nieuwkoop beschikt over een actueel beheerbestand dat dienst doet bij het dagelijks onderhoud van de riolering. Het algemene beeld van de kwaliteit van de riolering is dat deze nog goed is. Op basis van de leeftijd van het stelsel verwacht de gemeente echter een vervangingspiek. De gemeente heeft in de afgelopen jaren actie ondernomen om de riolering te controleren en bij te sturen. Jaarlijks wordt 10% van de riolering gereinigd en geïnspecteerd. De gemeente heeft ook een rioolincidentenplan, dat wordt gebruikt bij het optreden van incidenten, zoals gaslekken.

In het GRP is aangegeven hoe de gemeente de zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater inzet. De gemeente wil ook dat particulieren en bedrijven bewust omgaan met hun verantwoordelijkheden. Daarom wil de gemeente het besef over eigen verantwoordelijkheid vergroten bij particulieren en bedrijven. De gemeente stimuleert ook het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering, zodat het hemelwater gescheiden kan worden afgevoerd.

Aansluitvergunning en Aansluitpunt

In de gemeente Nieuwkoop wordt voor nieuwe situaties als aansluitpunt aangemerkt: de ontstoppingsvoorziening, gelegen om en nabij 0,5 meter van de kadastrale eigendomsgrens op het terrein van de particulier. Bij afwezigheid van de ontstoppingsvoorziening bij een vrij vervalstelsel is het punt waar de aansluitleiding de kadastrale eigendomsgrens snijdt, het aansluitpunt. Bij afwezigheid van de ontstoppingsvoorziening bij een mechanisch stelsel is het punt, gelegen op 0,5 meter van een gemeentelijke voorziening, het aansluitpunt. De rechthebbende is degene die een aansluitvergunning kan aanvragen. De rechthebbende is de perceelseigenaar. Tevens worden als rechthebbende aangemerkt de zakelijke gerechtigde van een aan te sluiten perceel, de rechtsopvolgers van deze eigenaren of zakelijk gerechtigden, vereniging van eigenaren en de rechthebbende die zijn eigendom verhuurt.

Aanleg van het Hemelwaterriool

Bij de totstandkoming van het GRP is een ambtelijke werksessie met de gemeente en HHR plaatsgevonden. Tot slot zijn in een tweede bestuurlijke sessie scenario’s voorgelegd. De gemeente wil dat particulieren en bedrijven het verhard oppervlak afkoppelen. Daarom wil de gemeente ook in de overige gevallen particulieren en bedrijven stimuleren (op vrijwillige basis) om het verhard privaat oppervlak af te koppelen. Bij de aanleg van het hemelwaterriool kan het zijn dat particulieren/bedrijven de voorzijde van de woning op vrijwillige basis aansluiten op het hemelwaterriool. Hierbij worden bij iedere woning uitleggers aangelegd om eventueel op een later tijdstip alsnog af te kunnen koppelen. Vooralsnog gaat de gemeente hierbij tot aan de perceelsgrens.

Afvalwater en Waterkwaliteit

De gemeente Nieuwkoop heeft in het verleden maatregelen genomen op de locaties die aandacht vereisten op basis van de waterkwaliteitstoets van de overstorten van het hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) en voldoet hiermee aan de afspraken over de waterkwaliteit. De strategie voor de komende planperiode is met name gericht op het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering, daarnaast blijft zij ook particulieren en bedrijven stimuleren om af te koppelen.

De gemeente Nieuwkoop heeft geen overstorten die lozen op oppervlaktewater met een Kader Richtlijn Water (KRW) doelstelling. De gemeente heeft maatregelen genomen op de locaties die aandacht vereisten op basis van de waterkwaliteitstoets van de overstorten van het hoogheemraadschap van Rijnland (HHR) en voldoet hiermee aan de afspraken over de waterkwaliteit.

Beleidskeuzes en Strategie

In het GRP zijn beleidskeuzes over de gemeentelijke zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater opgenomen. In het BRP wordt het functioneren van het rioolstelsel doorgerekend. Beleidskeuzes uit het GRP hebben invloed op de rekenwijze in het BRP. De resultaten uit het BRP vormen op hun beurt belangrijke input voor de verbetermaatregelen in het GRP. Dit is de reden dat de gemeente beide plannen gelijktijdig liet opstellen. Door ook de klimaatstresstesten onderdeel te laten uitmaken van dit project, konden ook deze als input voor het GRP en BRP worden gebruikt.

De gemeente Nieuwkoop blijft inzetten op het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering, daarnaast blijft zij ook particulieren en bedrijven stimuleren om af te koppelen. Met afkoppelen wordt het hemelwater van de gemengde riolering afgehaald en het systeem gescheiden in een schoon- en vuilwatersysteem. De komende planperiode gaat de gemeente hiervoor nader hemelwaterbeleid opstellen.

Conclusie

De gemeente Nieuwkoop heeft in de afgelopen jaren aandacht besteed aan de riolering en het beheer van afvalwater. Het beleid en de maatregelen die de gemeente neemt, zijn gebaseerd op wetgeving en beleidskeuzes die zijn vastgelegd in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) en het Basisrioleringsplan (BRP). Deze plannen vormen de basis voor de aanpak van afvalwater en het functioneren van het riolingsysteem. Daarnaast speelt het onderhoud, de capaciteit en de kwaliteit van de riolering een belangrijke rol bij het voorkomen van wateroverlast en het waarborgen van een doelmatig en duurzaam systeem.

Bronnen

  1. Gemeente Nieuwkoop
  2. Gemeente Gulpen-Wittem
  3. Riolering en Afvalwater
  4. Riolering en Waterkwaliteit
  5. Beheer en Onderhoud van de Riolering
  6. Beleidskeuzes en Strategie
  7. Bijlage 1 en 2 van het GRP

Related Posts