Grondwerk en Bodemverzorging bij Woningbouw in Lent: Verplichte Onderzoeken en Overwegingen

Bij woningbouwprojecten in het buurtschap 't Zand in Lent zijn grondwerk en bodemonderzoek essentiële onderdelen van het plannings- en bouwproces. In het kader van de realisatie van een vrijstaande woning op Keimate 12 is het nodig om aan te sluiten bij de wettelijke eisen en het ruimtelijke beleid van zowel de gemeente Nijmegen als de provincie Gelderland. Deze artikel biedt een overzicht van de belangrijkste aspecten die betrekking hebben op grondwerk, bodemkwaliteit en het juridisch kader voor woningbouw in deze regio.

Belang van Bodemonderzoek

Het uitvoeren van bodemonderzoek is verplicht bij woningbouwprojecten in gebieden die historisch gezien agrarische functies vervulden, zoals het geval is voor Keimate 12. Na de sloop van een kas op het perceel dient een verkennend bodemonderzoek conform NEN 5740 te worden uitgevoerd. Dit onderzoek moet rekening houden met de resultaten van een verplicht historisch vooronderzoek conform NEN 5725, dat gericht is op de detectie van eventuele bodemverontreinigingen uit verleden activiteiten.

Het initiatiefnemer (de aanvrager of eigenaar van het terrein) dient rekening te houden met de kosten voor aanvullend bodemonderzoek en eventuele bodemsanering. Hoewel deze kosten kunnen variëren, wordt aangegeven dat het realiseren van een vrijstaande woning op deze locatie economisch verantwoord blijft. Het is dus belangrijk dat het project niet alleen stedenbouwkundig aantrekkelijk is, maar ook binnen het kader van de milieu- en bodemwetgeving past.

Juridisch en Ruimtelijk Kader

Het plangebied Keimate 12 valt binnen de bestemmingsplanregeling Nijmegen Vossenpels Midden-Noord, die op 14 juni 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld. Dit plan beoogt het wegbestemmen van de voormalige kas en de positieve bestemming van twee bestaande agrarische bedrijfswoningen. De planningsdoelstellingen zijn gericht op het realiseren van een nieuwe woning op een wijze die past binnen de ruimtelijke ordening en het waterbeheer van het gebied.

De Watertoets speelt een rol bij ruimtelijke ontwikkelingen en is verankerd in het Besluit ruimtelijke ordening van 21 april 2008. Hierin is een integrale aanpak van ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer verwerkt. Voor het gebied Lent zijn meerdere relevante documenten van toepassing, zoals het Gemeentelijk Rioleringsplan Nijmegen 2017-2023, het Waterhuishoudkundig Inrichtingsplan Waalsprong (2009) en de nota Afkoppelen en infiltreren hemelwaterafvoer (2013).

Ecologische Overwegingen

Naast technische en juridische voorwaarden is het ook belangrijk om rekening te houden met ecologische aspecten. In het kader van de Wet Natuurbescherming (Wnb) geldt een zorgplicht, waarbij men verantwoordelijk is voor het zo ver mogelijk voorkomen van negatieve effecten op dieren, planten en hun leefomgeving.

In de praktijk betekent dit dat bij woningbouwprojecten zoals op Keimate 12, een natuurtoets moet worden uitgevoerd. In dit geval is een natuurtoets uitgevoerd door bureau Tauw in februari 2015, en een quick-scan door bureau Waardenburg in februari 2017. Deze toetsen hebben duidelijk gemaakt dat het gebied een belangrijk leefgebied is voor verschillende beschermde soorten, waaronder vleermuizen, steenmarter, buizerd, kerkuil en steenuil.

Hoewel bij de meeste soorten geen aantasting van essentiële leefomgevingen is verwacht, is voor de steenuil een ontheffing nodig van artikel 3.1 lid 2 van de Wnb. Dit betekent dat het plangebied voor deze vogel een essentieel foerageergebied is, en de planningswijzigingen dit leefgebied negatief beïnvloeden. In dat geval dient er een compensatieplan opgesteld te worden dat natuurwaarden in het Gelders Natuurnetwerk (GNN) versterkt.

Provinciale Ambities en Ruimtelijke Invulling

De provincie Gelderland heeft in haar Omgevingsvisie twee hoofddoelen opgesteld: het creëren van een divers, dynamisch en mooi Gelderland. Deze ambities zijn gericht op het behouden van regionale identiteiten, het bevorderen van economische groei en het beschermen van natuurlijke kwaliteiten.

Het plangebied Keimate 12 is een voorbeeld van een overgangszone tussen de uitbreidingswijken en het buitengebied. Deze zones zijn van een landelijk karakter en moeten worden ontwikkeld op een manier die past binnen het stedenbouwkundige en ecologische kader. De locatie van het perceel is stedenbouwkundig gezien acceptabel, aangezien het perceel van 924 m² voldoende ruimte biedt voor een harmonieuze inpassing van de nieuwe woning.

De bouwmaatregelen moeten echter wel rekening houden met een aantal belangrijke aspecten:

  • Ruimtelijke en landschappelijke kenmerken van de locatie en omgeving;
  • Toekomstige fiets- en voetgangersverbinding langs de Zandse Plas en de openbare ruimte bij de brug;
  • Oriëntatie van de woning ten opzichte van het Zandsepad;
  • Parkeermogelijkheden en inrit op het perceel;
  • Bouwmassa en hoogte van eventuele bijgebouwen;
  • Beeldkwaliteit van de woning ten opzichte van de omgeving.

Bodeminformatie en Leges

Voor het aanvragen van bodeminformatie is het mogelijk om gebruik te maken van online tools van de gemeente Nijmegen. Deze informatie kan belangrijk zijn bij het plannen van grondwerk en sanering. De gemeente kan echter ook extra informatie leveren op aanvraag. Voor het aanvragen van deze informatie zijn leges mogelijk, wat betekent dat kosten kunnen ontstaan. Deze bedragen variëren per gemeente, en het is raadzaam om dit te verifiëren via de gemeentelijke website of contactpagina.

In het kader van een bouwproject is het aanvragen van bodemfunctieklassenkaarten, ontgravingskaarten en bodemkwaliteitskaarten ook van belang. Deze kaarten helpen bij het begrijpen van de bodemstructuur en -kwaliteit, wat essentieel is bij het ontwerpen van het funderingssysteem en het voorkomen van mogelijke grondwaterproblemen.

Conclusie

Bij woningbouwprojecten in Lent, zoals op Keimate 12, zijn zowel juridische, ecologische als technische aspecten van belang. Het uitvoeren van een grondig bodemonderzoek, het respecteren van de ecologische zorgplicht en het aanpassen van het ontwerp aan de ruimtelijke omgeving zijn essentieel voor een succesvolle realisatie. De combinatie van wetgeving, ruimtelijke ordening en ecologische bescherming zorgt voor een balans tussen woningbouw en duurzaamheid.

Een zorgvuldig ontworpen woning op deze locatie kan bijdragen aan een toekomstbestendig en aantrekkelijk woon- en leefmilieu in Lent, binnen het kader van de provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies.

Bronnen

  1. Nijmegen Vossenpels Midden-Noord - 1 (Keimate 6a en 12)
  2. Bodeminformatie en Bodemonderzoek

Related Posts