Gemeente Utrecht en de aanbesteding van riolering: duurzaamheid en innovatie in de praktijk
De gemeente Utrecht is op zoek gegaan naar een leverancier voor een geïntegreerd besturings- en onderhoudmanagementsysteem voor gemalen. De opdracht betreft diensten voor het aansturen en onderhouden van rioolinstallaties. In de bronnen is te zien dat de gemeente Utrecht zich hierbij richt op duurzaamheid, innovatie en het combineren van technologie met milieu- en economische belangen. Dit artikel bespreekt de aanbesteding van riolering in de gemeente Utrecht, inclusief de toekomstgerichte benadering, de rol van het beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven & Inkopen (MVOI), en de praktijkvoorbeelden van duurzame inkoop. De inhoud is gebaseerd op de in de bronnen beschikbare informatie.
Duurzaamheid in de aanbesteding van riolering
De gemeente Utrecht streeft ernaar om haar inkoopprocessen te verbeteren, met name in het kader van het beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven & Inkopen (MVOI). Dit beleid is het vervolg op het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), dat in 2018 is opgesteld. Het nieuwe beleid bevat vijf thema’s, waaronder klimaat, circulaire economie, en duurzaamheid. Deze thema’s zijn van invloed op de aanbesteding van riolering en andere infrastructuurprojecten.
De gemeente wil dat organisaties waarbij ze inkopen, maatregelen nemen tegen klimaatverandering, zoals minder CO2, energietransitie versnellen en duurzaam vervoer. Bovendien streeft de gemeente ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn, wat ook van toepassing is op de aanbesteding van riolering. Hierin wordt aangevraagd dat de organisaties waarbij inkopen worden gedaan, ook de voorwaarden van de gemeente volgen, zoals het hergebruik van materialen en het verminderen van milieu-impact.
De rol van het MVOI-beleid bij de aanbesteding
In de bronnen is duidelijk te zien dat het MVOI-beleid van de gemeente Utrecht een centrale rol speelt bij de aanbesteding van riolering. De gemeente wil dat de inkoopprocessen transparanter, duurzamer en beter worden opgevolgd. Dit gebeurt onder meer door het opstellen van specifieke eisen en wensen voor de uitvoering van projecten. Zo is de gemeente op zoek gegaan naar een leverancier voor een geïntegreerd besturings- en onderhoudmanagementsysteem voor gemalen. Deze aanbesteding is onderdeel van het MVOI-beleid, waarbij duurzaamheid, innovatie en het combineren van milieu- en economische belangen centraal staan.
De gemeente wil ook dat de opdrachtgevers en leveranciers zich houden aan bepaalde criteria, zoals het gebruik van herbruikbare materialen, het verminderen van transporten, en het hergebruik van afval. Bijvoorbeeld, bij de aanbesteding van een nieuw kunstgrasveld voor de sportvereniging Kampong is de bestaande fundering hergebruikt in de nieuwe veldconstructie. Dit leverde niet alleen winst op voor het milieu, maar ook financiële besparingen op het totale budget. In dit geval werd een kostenbesparing van circa € 70.000 behaald door het hergebruik van grondstoffen.
Praktijkvoorbeelden van duurzame inkoop
De gemeente Utrecht heeft al verschillende praktijkvoorbeelden van duurzame inkoop opgeleverd, waaronder het gebruik van groene daken, het hergebruik van materialen en het verminderen van verpakkingsafval. Bijvoorbeeld, bij de aanbesteding van bushaltes met groene daken is er gekozen voor het aanbieden van subsidie voor het aanleggen van groene daken. Hiermee wordt niet alleen het milieu gesteund, maar ook de biodiversiteit in de stad.
Daarnaast is er een samenwerking aangegaan met bedrijven die voedsel redden van de afvalcontainer, zoals Eurest. Ze gebruiken zoveel mogelijk lokale producten en hun plantaardige afval wordt opgehaald. Hierdoor ontstaat een circulaire keten, waarbij de kruiden die van de compost verbouwd worden, gedroogd worden om thee van te zetten. Ook wordt het koffiedik apart ingeleverd en gebruikt om oesterzwammen op te kweken. Deze oesterzwammen worden verwerkt in gerechten in het bedrijfsrestaurant. Dit zijn voorbeelden van hoe duurzame inkoop in de praktijk kan worden gebracht.
Innovatie in de aanbesteding van riolering
De gemeente Utrecht streeft ernaar om innovatie in de aanbesteding van riolering en andere infrastructuurprojecten te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door samenwerking met bedrijven en organisaties die inzicht geven in de toekomstige ontwikkelingen. Bijvoorbeeld, bij de aanbesteding van het nieuwe kunstgrasveld van sportvereniging Kampong is er ingezet op duurzaamheid en hergebruik. Hierbij werd de bestaande fundering hergebruikt in de nieuwe veldconstructie. Dit leverde niet alleen winst op voor het milieu, maar ook financiële besparingen op het totale budget.
De gemeente wil ook dat de leveranciers van rioleringprojecten zich houden aan bepaalde criteria, zoals het gebruik van herbruikbare materialen, het verminderen van transporten, en het hergebruik van afval. Bovendien is er gekeken naar het gebruik van materialen met een lage MKI-waarde (milieu kosten indicator), waarbij hoe lager de MKI-waarde, hoe lager de impact op het milieu. Zowel de SEB (schoon bouwmaterieel, gereedschap en bouwverkeer) als de MKI zijn daarom gunningscriteria in de aanbestedingsprocedure.
Samenwerking en duurzaamheid in de praktijk
De gemeente Utrecht heeft zich al jaren gericht op samenwerking en duurzaamheid. Dit is zichtbaar in verschillende projecten, waaronder de aanbesteding van riolering en andere infrastructuurprojecten. De gemeente wil dat de leveranciers zich houden aan bepaalde criteria, zoals het gebruik van herbruikbare materialen, het verminderen van transporten, en het hergebruik van afval.
Daarnaast is er ook gekeken naar de rol van de opdrachtgever bij het inkopen van rioleringprojecten. De gemeente wil dat de opdrachtgevers zich houden aan bepaalde criteria, zoals het gebruik van herbruikbare materialen, het verminderen van transporten, en het hergebruik van afval. Daarnaast wil de gemeente dat de opdrachtgevers zich ook houden aan de eisen van het MVOI-beleid, waaronder het combineren van duurzaamheid en innovatie.
Conclusie
De gemeente Utrecht streeft ernaar om haar inkoopprocessen, met name bij de aanbesteding van riolering, te verbeteren. Dit gebeurt onder meer door het opstellen van specifieke eisen en wensen voor de uitvoering van projecten. De gemeente wil dat de opdrachtgevers en leveranciers zich houden aan bepaalde criteria, zoals het gebruik van herbruikbare materialen, het verminderen van transporten, en het hergebruik van afval. Bovendien is er gekeken naar het gebruik van materialen met een lage MKI-waarde, waarbij hoe lager de MKI-waarde, hoe lager de impact op het milieu.
De gemeente wil ook dat de inkoopprocessen transparanter, duurzamer en beter worden opgevolgd. Dit gebeurt onder meer door het opstellen van specifieke eisen en wensen voor de uitvoering van projecten. De gemeente wil dat de opdrachtgevers en leveranciers zich houden aan bepaalde criteria, zoals het gebruik van herbruikbare materialen, het verminderen van transporten, en het hergebruik van afval. Bovendien is er gekeken naar het gebruik van materialen met een lage MKI-waarde, waarbij hoe lager de MKI-waarde, hoe lager de impact op het milieu.
De gemeente Utrecht is op zoek gegaan naar een leverancier voor een geïntegreerd besturings- en onderhoudmanagementsysteem voor gemalen. Deze aanbesteding is onderdeel van het MVOI-beleid, waarbij duurzaamheid, innovatie en het combineren van milieu- en economische belangen centraal staan. De gemeente wil dat de inkoopprocessen transparanter, duurzamer en beter worden opgevolgd. Dit gebeurt onder meer door het opstellen van specifieke eisen en wensen voor de uitvoering van projecten.
Bronnen
- Gemeente Utrecht: Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven & Inkopen
- Gemeente Utrecht: Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen
- Gemeente Utrecht: Inkoop van riolering
- Gemeente Utrecht: Duurzaamheid in de praktijk
- Gemeente Utrecht: Aanbesteding van riolering
- Gemeente Utrecht: Praktijkvoorbeelden van duurzame inkoop
- Gemeente Utrecht: Aanbesteding van riolering
- Gemeente Utrecht: Innovatie in de aanbesteding
- Gemeente Utrecht: Duurzaamheid en innovatie
- Gemeente Utrecht: Samenwerking en duurzaamheid
- Gemeente Utrecht: Duurzaamheid in de praktijk
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?