Grondwerk en Infrastructuur in Moerdijk: Duurzaamheid, Innovatie en Regulering

De gemeente Moerdijk in Noord-Brabant maakt zich momenteel sterk op het gebied van grondwerken, infrastructuur en ruimtelijke ontwikkelingen. De uitbreiding van woningbouw en bedrijventerreinen ligt centraal in de ambities van de gemeente, zoals uitgelegd in de Omgevingsvisie 2040. Deze ambities vereisen zorgvuldige planningswerkzaamheden, duurzame aanpakken en juridische kaders om de benodigde investeringen in de openbare voorzieningen te verhalen. In deze context spelen grondwerken, zoals afwatering, sanering, aanleg van wegen en grondverzet, een essentiële rol. De combinatie van ervaring, innovatie en regelgeving vormt het fundament van deze ontwikkelingen.

Grondwerken en Infrastructuur

Grondwerken vormen de basis van elke bouw- of ontwikkelingsactiviteit. In Moerdijk zijn bedrijven zoals Martens en Van Oord en Gebr. van Meer B.V. actief in de uitvoering van deze werkzaamheden. Martens en Van Oord is een bedrijf dat zich niet alleen richt op industrieterreinen, maar ook op land- en tuinbouwprojecten. Hierbij voeren zij grondverzet en saneringen uit. De aanpak van het bedrijf is systematisch: voordat werkzaamheden beginnen, wordt het perceel gemeten en wordt een hoogtekaart gemaakt. Op basis daarvan wordt een grondverzetprogramma opgesteld. Deze methodiek zorgt voor efficiëntie en precisie in de uitvoering van het project.

Gebr. van Meer B.V. speelt een belangrijke rol in de wegenbouw in de regio Moerdijk en Rotterdam. Het bedrijf benadrukt dat de kwaliteit van de infrastructuur van ons land sterk verbeterd door het aanleggen van wegen in de omgeving van Botlek. De wegenbouw die Gebr. van Meer B.V. uitvoert, is van de allerbeste kwaliteit, zodat de infrastructuur in regio Rotterdam nog jarenlang goed functioneert. De aanleg van wegen wordt uitgevoerd met duurzame materialen, afkomstig van betrouwbare leveranciers. Door jarenlange samenwerking met deze leveranciers, kan het bedrijf wegen aanleggen tegen betaalbare prijzen. Het aanbieden van totaalpakketten — van de fundering tot de complete bestrating — betekent dat klanten bij één partner voor al hun wegenbouwprojecten terecht kunnen.

Innovatie en Duurzaamheid in Grondwerken

Martens en Van Oord streeft naar innovatie op alle niveaus van hun werkzaamheden. Het bedrijf combineert technologie, kennis en slimme logistieke oplossingen om efficiëntere en duurzamere bouwprocessen te realiseren. Het gebruik van intelligente systemen en hoogwaardig materieel helpt om de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden te garanderen. Bouwstoffen worden efficiënt benut en er wordt aandacht besteed aan het minimaliseren van het ecologische voetafdruk van projecten.

Een voorbeeld van deze innovatie is de Zandfabriek in Moerdijk, geopend in 2009. Deze installatie bewerkt zand en grind tot een hoogwaardige grondstof voor de betonindustrie. Daarnaast fungeert de Zandfabriek als op- en overslaglocatie voor bulkgoederen en bouwmaterialen. Deze stap heeft geleid tot een sterke positie van Martens en Van Oord in de bouwstoffenhandel.

Juridische en Beleidskaders voor Kostenverhaal en Financiële Bijdragen

De gemeente Moerdijk heeft een duidelijk beleid opgesteld inzake het verhalen van kosten en het vragen van financiële bijdragen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Dit beleid is vastgelegd in de Nota kostenverhaal Gemeente Moerdijk, die geldt sinds 18 juli 2024. Deze nota legt uit hoe de gemeente kosten wil verhalen op initiatiefnemers van aangewezen bouwactiviteiten. Het doel hiervan is om de kosten van noodzakelijke investeringen in de openbare voorzieningen deels te verhalen, zodat deze kosten niet volledig op de gemeente of eventuele subsidieverstrekkers rusten.

De gemeente Moerdijk houdt rekening met het feit dat bepaalde projecten, zoals woningbouwuitbreidingen en bedrijventerreinen, leiden tot investeringen in infrastructurele voorzieningen zoals wegen, rotondes en verkeerskruispunten. Ook investeringen in ruimtelijke kwaliteit, zoals groenvoorzieningen en duurzaamheidsopgaven, vallen hieronder. Deze zogenaamde bovenwijkse voorzieningen hebben vaak een bredere impact dan enkel een specifiek wijkgebied, waardoor het verantwoord is om deze kosten gedeeltelijk te verhalen op de initiatiefnemers van bouwactiviteiten.

De gemeente streeft naar een juridisch verhaalbare aanpak in het kader van de gewijzigde wetgeving die ingevoerd is met de Omgevingswet per 1 januari 2024. In de nota is uitgebreid beschreven hoe de gemeente wil werken met anterieure overeenkomsten, waarin afspraken worden gemaakt over bijdragen aan bovenwijkse voorzieningen. Indien het niet mogelijk is om een dergelijke overeenkomst te sluiten, kan de gemeente kiezen voor een macroaftopping, waarbij kostenverhaalsgebieden worden aangewezen in omgevingsplannen.

Reserves en Financiële Beheersing

De gemeenteraad heeft bevoegdheid bij de storting van afdrachten in reserves en het onttrekken van bedragen uit reserves. Voor de financiering van bovenwijkse voorzieningen wordt gebruik gemaakt van de reserve bovenwijkse voorzieningen, terwijl financiële bijdragen via de reserve ruimtelijke ontwikkelingen verwerkt worden. Mutaties in deze reserves worden verantwoord via de paragraaf grondbeleid.

Daarnaast heeft de gemeente Moerdijk op 8 december 2022 de Nota Grondbeleid vastgesteld. Hierin wordt besproken hoe de gemeente haar kostenverhaal wil actualiseren, en welke doelstellingen hierbij centraal staan. Het college heeft de bevoegdheid om in individuele gevallen en mits gemotiveerd af te wijken van deze nota, wat de flexibiliteit van de aanpak verder vergroot.

De Rol van de Initiatiefnemers

De gemeente benadrukt dat het belangrijk is dat initiatiefnemers naar verhouding van hun profijt bijdragen aan de door de gemeente te realiseren voorzieningen. Deze benadering is reëel, aangezien de initiatiefnemers vaak direct profiteren van de investeringen in de openbare ruimte. Daarnaast helpt dit om de financiële druk op de gemeente te verlichten en zorgt het voor een eerlijke verdeling van de kosten.

Conclusie

In de gemeente Moerdijk speelt het grondwerk en de infrastructuur een centrale rol in de ruimtelijke ontwikkeling. Bedrijven zoals Martens en Van Oord en Gebr. van Meer B.V. zorgen voor de uitvoering van grondwerken, innovatie en duurzame aanpakken. Gelijk tijdig heeft de gemeente juridische en beleidskaders opgesteld om het verhalen van kosten en het vragen van bijdragen te reguleren. Deze aanpak zorgt ervoor dat de benodigde investeringen in de openbare ruimte realistisch en verantwoord worden gefinancierd.

Zowel voor bouwbedrijven, ontwikkelaars als eigenaren is het belangrijk om deze regelgeving en technische uitvoering van grondwerken goed te begrijpen. De uitbreiding van de gemeente Moerdijk is een kans, maar vereist wel een goed doordachte aanpak van alle betrokken partijen. Innovatie, samenwerking en juridische duidelijkheid vormen de sleutel tot een toekomstbestendige gemeente.

## Bronnen

  1. Gebr. van Meer B.V. - Wegenbouw in Moerdijk
  2. Martens en Van Oord - Grondwerken en Innovatie in de Bouwsector
  3. Nota kostenverhaal Gemeente Moerdijk

Related Posts