Gescheiden riolering en infrastructuur: een overzicht van technieken en aansluitingen
Een gescheiden riolering is een systeem waarbij afvalwater en regenwater apart worden afgevoerd. Dit systeem is in veel landen, waaronder Nederland, van groot belang voor het beheer van afvalwater en het voorkomen van overlast bij extreme regenval. De technieken en aansluitingen die hierbij worden gebruikt, variëren afhankelijk van de locatie en het type grond. Daarnaast zijn er verschillende materialen en methoden die worden toegepast voor de aanleg en het onderhoud van een gescheiden riolering.
Gescheiden riolering: werking en voordelen
Een gescheiden riolering bestaat uit twee aparte leidingsystemen. Bij een gescheiden systeem worden het afvalwater (DWA) en het opgevangen hemelwater gescheiden van elkaar getransporteerd. Het afvalwater wordt via een DWA-stelsel afgevoerd naar een zuiveringsinstallatie, terwijl het hemelwater via een HWA-stelsel naar oppervlaktewater wordt geleid. Dit systeem voorkomt dat afvalwater in het oppervlaktewater terechtkomt, wat het milieu beschermt.
In Nederland worden veel gescheiden rioleringen aangelegd, hoewel het in België sinds 2000 verplicht is voor nieuwbouw en sinds 2008 voor herbouw. In Nederland is de gescheiden riolering nog steeds niet verplicht, maar het is wel een veelgebruikte oplossing. De voordelen van een gescheiden riolering zijn onder meer het voorkomen van overlast bij extreme regenval en het besparen van afvalwater in het oppervlaktewater.
Technieken en materialen bij gescheiden riolering
Bij de aanleg van een gescheiden riolering worden verschillende technieken en materialen gebruikt, afhankelijk van de locatie en het type grond. In de 20e eeuw zijn de meeste riolen opgemetseld of gemaakt van beton of kunststof. Voor grotere diameters worden meestal beton of glasvezelversterkt kunststof gebruikt. Voor kleinere diameters zijn verschillende kunststoffen beschikbaar.
De rioleringsstelsels bestaan uit een fijn vertakt netwerk van diverse buizen en hulpstukken, die hun waterstromen via putten en/of pompen aanleveren bij oppervlaktewater en/of een zuiveringsinstallatie. De waterstromen die afgevoerd dienen te worden, zijn:
- Droogweerafvoer (DWA): afvalwater afkomstig van bedrijven, industrie en huishoudens;
- Hemelwaterafvoer (HWA): regenwater en smeltwater afkomstig van neerslag;
- Grondwaterafvoer (Drain): meestal afgevoerd door een drain.
Aansluitingen en onderhoud
Bij het aanleggen van een gescheiden riolering zijn verschillende aansluitingen en technieken van toepassing. In veel gevallen wordt er gebruikgemaakt van een mechanische riolering, ook wel drukriolering genoemd. Hierbij wordt afvalwater met een pomp onder hoge druk door de riolering gepompt. Deze methode wordt vaak toegepast buiten de bebouwde kom en wordt ingezet om grote hoeveelheden afvalwater van de stand naar de zuiveringsinstallatie te transporteren.
Voor de aanleg van een gescheiden riolering is het belangrijk om rekening te houden met het type grond, de bereikbaarheid van het werk en de voorkennis over de locatie. De aansluiting van het riool kan bijvoorbeeld leiden tot foutieve aansluitingen, waardoor afvalwater toch in het oppervlaktewater terechtkomt.
Onderhoud en controle
Tijdens de werkzaamheden wordt het riool tussentijds gecontroleerd door middel van een rioolinspectie. Na een grondige reiniging kijken we middels videobeelden of er geen vervormingen en (aanleg- of gebruikers)schade in de buis zijn. Een rioolinspectie wordt, zowel tijdens de aanleg als tijdens het gebruik, uitgevoerd door een van onze vaste partners. Rioolinspecties waarborgen een probleemloos gebruik van het riool.
Daarnaast is het belangrijk om het afvoersysteem goed in de gaten te houden. Soms moet regenwater gescheiden afgevoerd worden van rioolwater. Ook daarin kunnen we u ontzorgen. Binnenkort moeten alle septic tanks aan strengere eisen voldoen. Wij vervangen uw oude septic tank en zorgen dat uw riolering weer up-to-date is.
Klimaatverandering en riolering
Bij het ontwerp van nieuwe riolering en watersystemen wordt nu al rekening gehouden met de klimaatveranderingen. Zo worden er bijvoorbeeld grotere buizen aangelegd die meer water kunnen afvoeren. Ook bekijkt de gemeente of binnen de bebouwde kom niet vaker een waterpartij aangelegd kan worden en wordt regenwater vastgehouden door het te infiltreren, waardoor het weer aan het grondwater wordt toegevoegd. Buiten de bebouwde kom legt het waterschap waterbergingsgebieden aan waar water tijdelijk geborgen kan worden.
Conclusie
Een gescheiden riolering is een belangrijk onderdeel van de infrastructuur en speelt een cruciale rol bij het beheer van afvalwater en het voorkomen van overlast bij extreme regenval. De technieken en materialen die worden gebruikt, variëren afhankelijk van de locatie en het type grond. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het onderhoud en de controle van het afvoersysteem. Bij het ontwerp van nieuwe riolering en watersystemen wordt nu al rekening gehouden met de klimaatveranderingen, waardoor grotere buizen en waterbergingsgebieden worden aangelegd.
Bronnen
- Riolstelsels
- Crédit Agricole
- Crédit Agricole - particulier
- Riolconstructie Scherpenzeel
- Gescheiden riolstelsel
- Riolering en water
- Crédit Agricole - particulier
- Riolering vervangen of aanleggen
- Riolering en bestrating Vondelsingel - Spijkenisse
- Crédit Agricole - particulier
- Crédit Agricole
- Crédit Agricole - particulier
- Crédit Agricole - particulier
- Riolering en infrastructuur
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?