Hoogte aansluiting riolering: technische eisen en bouwvoorschriften
De hoogte van de aansluiting op het rioleringssysteem is een cruciale factor bij het aanleggen van een particulier rioleringssysteem. De afstand tussen het aansluitpunt en het openbare rioleringssysteem moet voldoen aan technische eisen, zodat het afvalwater efficiënt en veilig kan worden afgevoerd. De relevante eisen en regels zijn afgeleid uit de bronnen die zijn geciteerd in het bronnenlijst.
Technische eisen voor de hoogte van de aansluiting
De hoogteligging van het aansluitpunt (binnenonderkant buis) moet voldoen aan een minimumafstand ten opzichte van het openbare rioleringssysteem. Hierbij wordt rekening gehouden met het afschot van de aansluitleiding. Concreet geldt:
- De hoogteligging van het aansluitpunt (binnenonderkant buis) moet lager liggen dan de bovenzijde van het openbare rioleringssysteem, vermeerderd met 500 mm plus de benodigde hoogte voor het afschot (1:100) van de aansluitleiding.
Deze regel is van toepassing op zowel huishoudelijke als bedrijfsmatige aansluitingen. Bij een stijging van de aansluitleiding kan er sprake zijn van een onvoldoende afvoer en kan de aansluiting worden geweigerd. Ook is het belangrijk dat de aansluiting niet te diep wordt aangelegd, omdat dit kan leiden tot terugslag of overlast bij de klant.
Aansluiting op het openbare rioleringssysteem
Een aansluiting op het openbare rioleringssysteem moet voldoen aan de eisen van de aansluitverordening. Hierbij moet rekening worden gehouden met het leidingverloop, de dimensionering, de ligging en dimensionering van de hemelwatervoorziening, de hoogteligging en het materiaal ter plaatse van het aansluitpunt.
Bij een aansluiting op het openbare rioleringssysteem dient rekening te worden gehouden met het verschil in niveau tussen het particulier en het openbare rioleringssysteem. Hierbij geldt dat de bovenzijde van een lozingtoestel lager moet zijn gelegen dan 300 mm boven de kruin van de straat, tenzij via een pompinstallatie voorzien van terugslagklep wordt aangesloten. Dit is van belang om te voorkomen dat het afvalwater zich ophoopt en het risico op wateroverlast verhoogt.
Aansluiting op het gescheiden rioleringssysteem
Bij een gescheiden rioleringssysteem zijn aparte aansluitingen nodig voor de afvoer van vuil water (DWA) en regenwater (RWA). De aansluiting voor DWA moet worden aangelegd met een diameter van minimaal 125 mm, terwijl de RWA-aansluiting ook minimaal 125 mm moet zijn. Bij bedrijfsmatige aansluitingen kan de diameter van de aansluiting worden vergroot naar 160 mm of meer, afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater.
In overleg met de gemeente kunnen ook meerdere aansluitingen worden aangelegd, mits de noodzaak is aangetoond en de capaciteit van het openbare rioleringssysteem voldoende is. De aansluiting moet worden aangelegd met kunststof leidingen en moet worden voorzien van een ontstoppingsstuk (grijs) bij een gemengd stelsel en een controleput (bruin) voor een DWA-afvoer. Het ontstoppingsstuk en/of de controleput moeten net over de erfscheiding op particulier terrein liggen.
Invloed van het aansluitpunt op de afvoer
De hoogteligging van het aansluitpunt heeft invloed op de afvoer van het afvalwater. Bij een te lage aansluiting kan het water niet efficiënt worden afgevoerd, wat kan leiden tot overlast en problemen met de afvoer. Daarnaast is het belangrijk dat de aansluiting voldoende afstand houdt tot andere leidingen en installaties, zoals elektriciteit, gas en water.
Bij de aanleg van de aansluiting dient rekening te worden gehouden met het niveauverschil tussen het particulier en openbare rioleringssysteem. Bijvoorbeeld, als het huis lager ligt dan het maaiveld, moet de aansluiting daarop worden aangepast. In veel gevallen is het nodig om de aansluiting te verhogen of te verlagen om de juiste afvoer te garanderen.
Aanvragen van een aansluitvergunning
Voor de aanvraag van een aansluitvergunning is het van belang om de technische eisen en bouwvoorschriften te controleren. De aansluitvergunning wordt meestal afgewezen als de aansluiting niet voldoet aan de eisen. Dit geldt ook als de aansluiting te diep is of als de capaciteit van het openbare rioleringssysteem niet voldoende is.
Bij een aanvraag voor een aansluiting op het rioleringssysteem dient de volgende informatie te worden opgegeven:
- De hoogteligging van het aansluitpunt;
- De diameter van de aansluiting;
- De afstand tot het openbare rioleringssysteem;
- De verwachte hoeveelheid afvalwater;
- De manier van afvoeren (via pomp, terugslagklep, etc.).
Kosten en uitvoering van de aansluiting
De kosten van een aansluiting op het rioleringssysteem variëren afhankelijk van de grootte en het type aansluiting. Voor een woning is de prijs ongeveer € 832,00, terwijl voor bedrijven de prijs ongeveer € 1.664,00 bedraagt. Bij een aansluiting in het buitengebied waar mechanische riolering aanwezig is, worden de werkelijke kosten bepaald per aanvraag. Dit geldt ook voor leidingen die langer dan 10 meter zijn, of als ze een afwijkende diameter groter dan 125 mm hebben bij huisaansluiting en 160 mm bij bedrijfsaansluiting.
De aansluiting moet worden aangelegd door een door de gemeente aan te wijzen aannemer. Het ontstoppingsstuk en/of de controleput worden door de gemeente ingemeten. Deze meetgegevens worden aan de bewoner verstrekt.
Samenvatting
De hoogte van de aansluiting op het rioleringssysteem is van belang voor een efficiënte en veilige afvoer van afvalwater. De eisen zijn afgeleid uit de aansluitverordening en de bouwvoorschriften. Bij het aanleggen van de aansluiting dient rekening te worden gehouden met het niveauverschil tussen het particulier en openbare rioleringssysteem. De aansluiting moet voldoen aan technische eisen en moet worden aangelegd met kunststof leidingen. Bij de aanvraag van een aansluitvergunning dient de hoogteligging van het aansluitpunt, de diameter en de afstand tot het openbare rioleringssysteem te worden opgegeven.
Bronnen
- https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR9987
- https://www.woodworking.nl/threads/hoogte-werkbank.14949/
- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/hoogte-verschil-afvoer-huis-en-schuur.81419/
- https://www.pvc-handel.nl/wastafel-afvoer-hoogte
- https://support.google.com/earth/answer/148078?hl=nl
- https://www.fluvius.be/nl/aansluitingen/definitieve-aansluiting-riolering-aanvragen
- https://www.woodworking.nl/threads/vuistregel-bij-hoogte-bepaling-balk.27910/
- https://gemeente.emmen.nl/riolaansluiting
- https://www.woodworking.nl/threads/hoogte-dakrand-bepalen.28733/
- https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/CVDR/CVDR50492/1/html/CVDR50492_1.html
- https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR62858
- https://www.bouwinfo.be/bouwforum/threads/aansluiting-aan-de-straat-zit-te-hoog.329282/
- https://leidingshop.nl/tips-advies/hoe-werkt-riolering/?srsltid=AfmBOoqA_jCi68z9UXM7JElRSYNR7YahFQmxmcB-vhPauFe23vHPNE84
- https://www.woodworking.nl/threads/wat-is-een-goede-hoek-voor-rugleuning-stoel-bank.12740/
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?