Hoogte maten en afvoerstandards voor riolering in woningen
De afvoerstandards en hoogte maten voor riolering zijn cruciaal voor een functioneel en duurzaam afvoersysteem in woningen. In dit artikel worden de belangrijkste richtlijnen en maten besproken op basis van de beschikbare bronnen. Deze informatie is van belang voor bouwbedrijven, binnenarchitecten, en huiseigenaren die een afvoersysteem willen aanleggen of aanpassen.
Afvoerhoogte en maatregelen
Bij de aanleg van een riolering is de hoogte van de afvoer van groot belang. De afvoerhoogte bepaalt of het afvalwater goed kan wegstromen en of er sprake is van verstoppingen of lekken. In het algemeen wordt aangeraden om een afvoerhoogte van ongeveer 70 tot 80 cm boven de vloer te kiezen. Dit is een aanbevolen maat om te zorgen dat het water goed kan wegstromen en de afvoer niet te laag uitkomt.
Volgens de bron [5] is de ideale hoogte voor de bovenkant van de wastafel ongeveer op ellebooghoogte. Dit ligt gemiddeld rond de 90 cm. Voor langere of kortere personen kan dit variëren. Bij het kiezen van de afvoerhoogte is het belangrijk om ook rekening te houden met het type wastafel. Een waskom staat op het meubel en heeft dus invloed op de gehele hoogte. Bij een inbouwmodel zit de wastafel geïntegreerd in het badkamermeubiel, waardoor de standaardhoogte makkelijker te behalen is.
Afschot en afvoerstandards
Het afschot van de afvoer is eveneens van groot belang. Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%).
Volgens bron [15] moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Het wordt aanbevolen om een afschot van 10 mm/m aan te houden, wat makkelijk te onthouden en te controleren is. Dit geeft enige marge ten opzichte van het minimum-afschot. Bij liggende leidingen van keukens is het gebruikelijk deze een afschot van 20 mm/m te geven om zo veel mogelijk te voorkomen dat vet neerslaat op de binnenkant van de buis. Probeer daarbij elke richtingsverandering te vermijden.
Diameter van de afvoerbuis
De diameter van de afvoerbuis is een belangrijk onderdeel van de riolering. Voor een toiletafvoer is de diameter 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm, en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Het is belangrijk dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110 mm. Ook het toilet wordt met 110 mm aangesloten op de hoofdleiding. Vanaf de hoofdleiding zijn de aftakkingen doorgaans 75 mm en op de plaats waar de leiding boven de vloer moet komen verloopt de leiding naar 50 mm of 40 mm.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche wordt een leiding gebruikt met een diameter van 22 mm (koperen buis) of 20 mm (meerlagenbuis). Voor aftakkingen naar een toilet- of wastafelkraan wordt een leiding gebruikt met een diameter van 12 mm (koperen buis) of 16 mm (meerlagenbuis).
Materialen en technische eisen
Voor de afvoer wordt vaak gebruikgemaakt van PVC-buizen. De diameter van de PVC-buis is belangrijk voor de toepassing. De meest gebruikte drukklasse is SN4. De diameter van de buis kan variëren van 12 mm tot 315 mm. De wanddikte van de buis is eveneens van invloed, aangezien de buis moet kunnen omgaan met de belasting van boven de grond.
Bij de aanleg van een riolering is het belangrijk om te zorgen dat de buis op de juiste diepte ligt. De leiding voor rioolwater moet op 500 mm onder het maaiveld of onder straatniveau liggen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het systeem niet kan worden aangesloten op het waterbedrijf. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de buis op de juiste diepte ligt, aangezien dit de kans op verstopping vermindert.
Afvoerhoogte en bepalende factoren
De afvoerhoogte wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de lengte van de gebruiker, het type afvoer, en de positie van de afvoer. Voor rolstoelgebruikers wordt meestal een hoogte van circa 75–80 cm aangehouden. De onderzijde moet voldoende vrije ruimte bieden.
Bij het verplaatsen van de wastafel moeten ook de waterleidingen worden aangepast. De warm- en koudwaterleidingen moeten namelijk goed aansluiten op de nieuwe positie van de kraan en de sifon.
Conclusie
In dit artikel zijn de belangrijkste hoogte maten en afvoerstandards besproken die van toepassing zijn bij de aanleg van een riolering in woningen. Het is belangrijk om rekening te houden met de afvoerhoogte, het afschot, de diameter van de afvoerbuis, en de juiste materialen. Deze factoren zorgen ervoor dat het afvoersysteem functioneel is en duurzaam blijft.
Bronnen
- Hoogte werkbank
- Maatvoering en materiaalkeuze riolering
- PVC-buis maten
- Hoogte van een geografische locatie
- Wastafel afvoer hoogte
- Vuistregel bij hoogte bepaling balk
- Hoogte in Google Earth
- Hoogte dakrand bepalen
- Diameter afvoer wastafel
- Hoek voor rugleuning stoel bank
- Instelbare onderfrees
- Kenniscentrum riolering
- NEN 3215 voor gebouwriolering
- Afvoerleidingsysteem
- Afschot riolering per meter
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?