Huis aansluiten op riolering: Stappen, kosten en vereisten

Het aansluiten van een woning op het rioleringssysteem is een belangrijk proces dat zowel voor nieuwe bouw als voor renovaties van toepassing is. De gemeente zorgt ervoor dat het openbare rioleringssysteem goed functioneert en dat de aansluiting van particulier riool op dit systeem veilig en efficiënt verloopt. In dit artikel worden de stappen, kosten en vereisten besproken die van toepassing zijn bij het aanvragen van een riolaansluiting.

Aanvragen van een riolaansluiting

Bij het bouwen van een nieuw huis of het renoveren van een bestaand pand is het verplicht om een aansluiting op het hoofdriool aan te vragen. De gemeente is verplicht om het huishoudelijk afvalwater te ontvangen, en zorgt voor de aansluiting van het particuliere riool vanaf de perceelgrens tot op het openbare rioleringssysteem.

De aanvraag moet worden ingediend via een formulier dat beschikbaar is bij de gemeente. Hierin worden de gegevens van het pand, het adres, het kadastraal nummer en eventueel de aard van het afvalwater verstrekt. Bij het aanvragen wordt ook gekeken naar het type rioleringssysteem (gescheiden of gemengd) en de diameter van de leidingen. Voor een gescheiden riolering worden twee aansluitingen per pand aangelegd, namelijk een aansluiting voor vuil water (DWA) en een aansluiting voor regenwater (RWA). Bij een gemengd systeem wordt slechts één aansluiting aangelegd.

Kosten van een riolaansluiting

De kosten van een riolaansluiting variëren afhankelijk van de afstand tussen het pand en het hoofdriool, de graafwerkzaamheden en de gebruikte materialen. Voor een standaard rioolaansluiting van een woonhuis bedragen de kosten ongeveer € 1.913,-, terwijl een standaard rioolaansluiting van een bedrijfspand ongeveer € 2.732,- kost. Deze prijzen zijn gebaseerd op de 'Rioolaansluitverordening Weert'. Bij aanvragen die niet als standaard rioolaansluiting worden gekenmerkt, wordt maatwerk geleverd op basis van de werkelijke situatie.

Bij een aansluiting op nieuw gebied kan de kostenberekening anders zijn, omdat de openbare ruimte rondom het perceel nog niet is ingericht. De gemeente informeert hier dan vooraf over de kosten. Ook bij een aansluiting in een bestaand gebied, waar het hoofdriool al is aangelegd, kunnen de kosten variëren, afhankelijk van de situatie.

Vereisten en voorwaarden

Voor het aanvragen van een riolaansluiting zijn verschillende vereisten en voorwaarden van toepassing. De gemeente zorgt voor de aansluiting tot aan de perceelgrens, maar het gedeelte van de rioolleiding in of onder het huis en tuin moet zelf worden aangelegd. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de diameter van de leidingen, het materiaal en de positie van het aansluitpunt.

De gemeente heeft ook eisen aan de uitvoering van de aansluiting, waaronder de minimale diameter van de buis, de afstand tot de erfgrens en het gebruik van specifieke materialen. Voor een gescheiden riolering moet het afvalwater gescheiden worden aangeboden, en wordt het regenwater in de bodem geïnfiltrerd. Dit is beter voor het grondwater en de rioolwaterzuivering.

Uitvoering en beheer

De aansluiting op het hoofdriool en het leggen van het leidingwerk op gemeentegrond wordt uitgevoerd door een door de gemeente aangewezen aannemer. Het ontstoppingsstuk en/of de controleput worden door de gemeente ingemeten en de meetgegevens worden aan de bewoner verstrekt. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, renovatie en vervanging van de gemeentelijke aansluitleiding, tenzij het om werkzaamheden gaat als gevolg van een onjuist gebruik van de particuliere aansluitleiding.

De aansluiting van het particulier riool op de perceelaansluitleiding vindt slechts plaats als het aan te sluiten particuliere riool tot aan het aansluitpunt aanwezig is en voldoet aan de daaraan op grond van het Bouwbesluit of de Bouwverordening gemeente Sittard-Geleen te stellen eisen. De gemeente kan in ieder geval niet worden gehouden tot feitelijke uitvoering over te gaan, voordat de kosten van aanleg en aansluiting en de over die kosten verschuldigde omzetbelasting door de rechthebbende aan de gemeente zijn voldaan.

Tijdens de uitvoering

Bij het aanvragen van een riolaansluiting is het belangrijk om rekening te houden met de tijd die nodig is voor de uitvoering. De behandeling van de aanvraag neemt gemiddeld 8 weken in beslag. Na de gereedmelding van het eigen werkzaamheden inzake de riolering en woningbouw op eigen perceel, kan de aansluiting plaatsvinden. De aansluiting op het openbare riool vindt op zijn vroegst 4 weken na de gereedmelding plaats.

Tabel: Kosten van een riolaansluiting

Soort aansluiting Kosten (in euro)
Standplaats woning 1.913,-
Standplaats bedrijfspand 2.732,-

Belangrijke punten bij het aanvragen

Bij het aanvragen van een riolaansluiting is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de afstand tot het hoofdriool, de diameter van de leidingen, het gebruikte materiaal en de vereisten van het rioleringssysteem. Ook moet worden gekeken naar de kosten en de tijd die nodig zijn voor de uitvoering van de aansluiting.

Conclusie

Het aansluiten van een woning op het rioleringssysteem is een belangrijk proces dat zowel voor nieuwe bouw als voor renovaties van toepassing is. De gemeente zorgt ervoor dat het openbare rioleringssysteem goed functioneert en dat de aansluiting van particulier riool op dit systeem veilig en efficiënt verloopt. Bij het aanvragen van een riolaansluiting zijn verschillende vereisten en voorwaarden van toepassing, waaronder de afstand tot het hoofdriool, de diameter van de leidingen, het gebruikte materiaal en de kosten.

Bronnen

  1. Aansluiten op hoofdriolering
  2. Marktplaats - Huizen en Kamers
  3. Riolering aanvragen
  4. Lokale regelgeving
  5. Riolering aanvragen
  6. Zah - Te koop Naaldwijk
  7. Riolering aanvragen - Weert
  8. Riolering aanvragen - Hilversum
  9. Riolering aanvragen - Den Haag
  10. Lokale regelgeving - CVDR62858
  11. Riolering aanvragen - Emmen

Related Posts