Kabels leggen onder of door de fundering: Aanbevolen methoden en praktische toepassingen
Bij renovaties, nieuwbouw of de aansluiting van elektriciteit, internet of warmtepompen, zijn kabels vaak verantwoordelijk voor het verbinden van verschillende gebouwendelen. Een veelvoorkomende situatie is het leggen van kabels van een tuin of berging naar een kruipruimte of meterkast, wat vaak betekent dat de kabels onder of door de fundering moeten worden gelegd. In dit artikel worden de meest gebruikte methoden besproken, op basis van praktijkervaringen, technische adviezen en voorbeelden uit diverse bronnen.
Kabels leggen onder of door de fundering
Bij de aansluiting van elektriciteit of datakabels van buiten naar binnen is het vaak nodig om kabels onder of door de fundering van een woning te leggen. Hierbij zijn twee hoofdmethoden:
Graven onder de fundering: Hierbij wordt een gat gegraven op een diepte van minimaal 50 cm onder de fundering, zodat de kabels veilig kunnen worden gelegd in een mantelbuis. Deze methode is gebruikelijk bij woningen met een kruipruimte, omdat het toegankelijker is en minder risico oplevert op schade aan de fundering.
Boren door de fundering: In sommige situaties is het handiger om een gat te boren door de fundering. Dit kan het geval zijn wanneer de kruipruimte lastig toegankelijk is of volledig onbereikbaar door isolatie of andere belemmeringen. Bij deze methode wordt vaak een PVC-buis gebruikt om de kabels te beschermen.
Beide methoden hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van de situatie op de bouwplaats.
Technische overwegingen bij kabellegging
Bij het leggen van kabels door of onder de fundering zijn er verschillende technische aspecten die in overweging moeten worden genomen:
1. Kabeltype en mantelbuis
In de praktijk worden meestal YMCK-kabels gebruikt, die geschikt zijn voor interne en externe aansluitingen. Afhankelijk van het aantal kabels en hun dikte, wordt een mantelbuis van geschikte maat gekozen. In een voorbeeld uit de bronnen wordt een mantelbuis van 75 mm gebruikt voor een totale kabeldikte van ongeveer 60 mm. De buis moet voldoende ruimte bieden voor eventuele toekomstige uitbreidingen en moet makkelijk te onderhouden zijn.
Voor het leggen van de mantelbuis in de kruipruimte is het belangrijk om te overwegen of de buis in één stuk kan worden gelegd of dat het nodig is om het in segmenten te doen. In sommige gevallen is het lastig om een stugge buis op te rollen en door de kruipruimte te trekken, vooral bij toegang beperkt is door isolatielaag of andere belemmeringen.
2. Diepte en afstand
De kabels die onder de fundering worden gelegd, moeten op een diepte van minimaal 50 cm gegraven worden, om te voorkomen dat ze beschadigd raken door bijvoorbeeld wortels of voetballen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de totale lengte van het traject. In een praktijkvoorbeeld is een traject van ongeveer 15 meter verwerkt, waarvan 10 meter in de mantelbuis in de kruipruimte en ondergronds.
3. Toegang tot de kruipruimte
In veel gevallen is de kruipruimte onder een woning lastig toegankelijk, vooral bij woningen met een dikke isolatielaag of een geplafonnde vloer. In zo’n situatie is het soms handiger om een gat naast het huis te graven en via een boren door de fundering een mantelbuis te leggen. Dit voorkomt het nodig hebben om een gat in de vloer van de kruipruimte te maken, wat extra werk oplevert.
4. Bescherming tegen vocht
Een belangrijk aspect bij het leggen van kabels is de bescherming tegen vocht. In de praktijk wordt vaak een PVC-buis gebruikt met een kleine binnendiameter, die precies past bij de kabels. Dit beperkt het risico op vochtinfiltratie. In sommige gevallen wordt zelfs een 16 mm PVC-buis gebruikt met een binnendiameter van 13,5 mm, wat precies past bij de kabeldikte van 13,5 mm. Dit kan helpen bij het voorkomen van vochtproblemen in de kruipruimte.
Voorbeelden van praktijktoepassing
Voorbeeld 1: Aansluiting voor een warmtepomp
In een voorbeeld uit de bronnen wordt een aansluiting gemaakt voor een warmtepomp en eventueel een accu. Hierbij worden meerdere YMCK-kabels gebruikt:
- 1x YMCK 5x4 mm (voor driefasen en een mogelijke accu)
- 3x YMCK 3x2,5 mm (voor eigen groep berging, voor warmtepomp en als extra groep)
- 2x Cat6 S/FTP (voor netwerk en ModBus)
Deze kabels worden via de kruipruimte gelegd, met een mantelbuis van 75 mm. Het deel onder de grond en buiten het huis is ook in een mantelbuis gelegd, terwijl het deel in de kruipruimte netjes georganiseerd is.
Voorbeeld 2: Aansluiting van een berging
In een ander voorbeeld is er sprake van een aansluiting van een berging op een eigen groep. Hierbij wordt een YMVK-as gebruikt, die via de kruipruimte naar buiten loopt en vervolgens langs de muur wordt ingegraven. Een belangrijk aandachtspunt was het feit dat de fundering breder werd na 50 cm diepte, wat leidde tot het overwegen van een boren in plaats van graven.
Voorbeeld 3: Mantelbuis voor ENEXIS-aansluiting
In een situatie waarbij een nieuwe aansluiting wordt aangevraagd bij ENEXIS, is het nodig om een mantelbuis te leggen van buiten tot in de meterkast. In dit geval is het meestal handig om een gat in de meterkastvloer te boren en de buis onder de fundering door te steken. Een boorder of installateur kan dit voorzien. In dit geval is een mantelbuis van 50 mm aanbevolen.
Funderingsdoorvoeren en meterkastvloerplaten
Bij het leggen van leidingen en kabels in en rond de meterkast is het belangrijk om rekening te houden met funderingsdoorvoeren en meterkastvloerplaten. Deze zijn onlosmakelijk verbonden en zorgen voor een stevige bevestiging van de leidingen. DYKA heeft samen met netbeheerders diverse funderingsdoorvoeren ontwikkeld die voldoen aan de Bouwbesluit eisen en Nederlandse norm 2768.
Een instortset van funderingsdoorvoer kan worden geplaatst aan de wapening van de fundering, voordat de leidingen worden ingestort. In dit geval is het mogelijk om elektriciteit zowel links als rechts aan te sluiten. De standaard breedte voor de buizen is maximaal 400 mm, maar deze kan worden uitgebreid met PVC buizen van 90x3,2 mm voor gas en 70x1,5 mm voor kabels.
Uitdagingen en oplossingen
1. Onbekende constructie van de fundering
Bij het begin van een project is het vaak onduidelijk hoe de fundering is opgebouwd. In een voorbeeld werd piepschuim aangetroffen, wat het vermoeden opleverde dat hierachter de fundering zat. In dergelijke gevallen is het handig om een klein gat te graven om de situatie te beoordelen. In dit geval werd overwogen om het piepschuim weg te snijden en later weer terug te plaatsen, of om gewoon door te boren.
2. Problemen met toegang tot de kruipruimte
In sommige gevallen is de kruipruimte onder een woning niet toegankelijk of lastig bereikbaar. Dit kan het gevolg zijn van een dikke isolatielaag of een geplafonnde vloer. In dergelijke gevallen is het meestal handiger om een gat naast het huis te graven en via een boren door de fundering de kabels te leggen. Dit voorkomt het nodig hebben om een gat in de kruipruimte te maken, wat extra werk oplevert.
3. Problemen met mantelbuizen
Het leggen van mantelbuizen kan soms problemen opleveren, vooral bij langere trajecten of bij lastige toegang. In een praktijkvoorbeeld is het niet mogelijk om een mantelbuis in één stuk te leggen, waardoor het nodig is om meerdere gaten te graven. In dergelijke gevallen is het handig om rekening te houden met de flexibiliteit van de buis en de toegankelijkheid van de kruipruimte.
Conclusie
Het leggen van kabels onder of door de fundering is een veelvoorkomende situatie bij renovaties, nieuwbouw of de aansluiting van elektriciteit en internet. In de praktijk worden meestal YMCK-kabels gebruikt, die via een mantelbuis worden gelegd. De keuze voor graven of boren hangt af van de toegankelijkheid van de kruipruimte, de breedte van de fundering en de lengte van het traject. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met bescherming tegen vocht, de toegankelijkheid van de kruipruimte en eventuele belemmeringen zoals isolatielaag of piepschuim.
Met behulp van funderingsdoorvoeren en meterkastvloerplaten kan een stevige en veilige aansluiting worden gerealiseerd, die voldoet aan de Bouwbesluit eisen. In de praktijk blijkt het vaak handig om een gat in de fundering te boren en een mantelbuis te leggen, vooral wanneer de kruipruimte lastig bereikbaar is. Dit voorkomt extra werk en zorgt voor een efficiënte en betrouwbare aansluiting.
Bronnen
Related Posts
-
Aansluiting onderdorpel voordeur met kanaalplaatvloer: vochtbeheersing en constructieve details
-
Technische aansluiting van muren op fundering: methoden, materialen en uitvoering
-
Aansluiting van HSB-wanden op betonplaten: Technieken, materialen en aandachtspunten
-
Aansluiting HSB-wanden op fundering: Uitleg en aanbevolen methoden
-
Aansluiting van HSB-wanden op fundering: technieken, materialen en aandachtspunten
-
Aansluiting van HSB-wanden op funderingen: Technieken, Materialen en Uitvoering
-
Aansluiting van houten kolommen op fundering in bouwpraktijk
-
Aansluiting van fundering en spouwmuur: Belangrijke bouwkundige aandachtspunten