Funderingslabel: Belangrijk Instrument of Bron van Verwarring?

Het funderingslabel is ontwikkeld als een transparant hulpmiddel om kopers en woningeigenaren betrouwbare informatie te geven over de fundering van een woning. Het label is in vergelijking te brengen met het energielabel, waarbij funderingslabel A betekent dat er geen verhoogd risico is op funderingsproblemen, en label E dat er urgent ingegrepen moet worden. Het funderingslabel is echter nog niet verplicht, en het initiatief is voornamelijk uitgevoerd door makelaars en taxateurs om meer inzicht te verschaffen in de funderingsproblematiek van woningen. Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is verantwoordelijk voor het uitreiken van het label. Toch zijn er veel twijfels opgekomen over de betrouwbaarheid van het label, wat heeft geleid tot klachten en een vervroegde beëindiging van de testfase.

Wat is het funderingslabel?

Het funderingslabel is bedoeld om kopers en woningeigenaren betrouwbare informatie te geven over de fundering van een woning. Het label geeft het risico op eventuele funderingsschade weer. Het funderingslabel is vergelijkbaar met het energielabel. Net zoals bij het energielabel, wordt het risico op funderingsproblemen ingedeeld in een alfabetisch systeem. Funderingslabel A geeft aan dat er geen verhoogd risico is op funderingsproblemen, terwijl label E aangeeft dat er urgent ingegrepen moet worden.

Het label is niet verplicht vanuit de overheid, maar is een initiatief van makelaars en taxateurs om meer transparantie te creëren over de funderingsproblemen van een woning. Het KCAF is verantwoordelijk voor het uitreiken van het label. Vanaf juni 2021 was het funderingslabel een verplicht onderdeel van een taxatierapport.

Funderingsproblemen in Nederland

In Nederland zijn er veel woningen met funderingsproblemen. Het KCAF heeft gemeld dat ruim een miljoen woningen in Nederland funderingsproblemen hebben, waarvan 250.000 urgent. Deze problemen komen vaak voor bij woningen die voor 1970 zijn gebouwd op houten palen. Door een lage grondwaterstand staan deze palen soms lange tijd droog, waardoor ze gaan rotten. Funderingsproblemen worden vaker over het hoofd gezien bij de aankoop van een woning, waardoor de nieuwe eigenaar van de woning met hoge, onverwachte kosten te maken kan krijgen. Er is sprake van funderingsproblematiek bij maar liefst 12,5 procent van de huizen in ons land.

Het aanpakken van funderingsproblemen is erg kostbaar. Herstelkosten lopen al gauw in de tienduizenden euro's en kunnen invloed hebben op de verkoopprijs. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan de aankoop van een woning duidelijkheid te hebben over de staat van de fundering. Een bouwtechnische keuring kan hierbij nuttig zijn, aangezien het rapport kan adviseren om een funderingsonderzoek uit te voeren als er problemen worden verwacht.

Problemen met het funderingslabel

Hoewel het funderingslabel bedoeld is om transparantie te bieden, zijn er veel klachten geweest over de betrouwbaarheid van het label. Volgens deskundigen klopt het label in veel gevallen niet. Zo stellen ingenieurs bij Wareco dat woningen waar niets aan de hand is, een label D of E krijgen. Ze hebben harde data van panden, zoals archieftekeningen, funderingsinspecties, grondwatermetingen en zeer gedetailleerde grondwatermodellen. Hieruit blijkt dat in veel dorpen en steden het risico onterecht groot is berekend.

Een andere huiseigenaar reageert dat hij zijn fundering een paar jaar geleden heeft laten herstellen, maar toch een hoog risicolabel krijgt. Dit leidt tot onrust en verwarring onder woningeigenaren. Het label is overigens niet door de overheid bedacht of verplicht gesteld, zoals het energielabel. Het is een initiatief van het KCAF, maar de betrouwbaarheid van het label is in twijfel getrokken.

Reactions from Professionals

Civiele ingenieurs reageren sceptisch op het funderingslabel. Ernst de Beaufort uit Amsterdam stelt dat het KCAF aan het overdrijven is. Er zijn funderingsproblemen als gevolg van de droogte, vooral in het oosten en zuiden van het land, maar dat geldt niet voor grote steden als Amsterdam en Rotterdam, waar de bulk van de oude houten paalfunderingen is. Volgens hem is het systeem van een alomvattend funderingslabel onnodig alarmerend, geeft valse zekerheid en is potentieel ontwrichtend voor de woningmarkt.

Een andere ingenieur stelt dat het onmogelijk is om een risico af te geven zonder gedegen praktijkonderzoek. Hij vraagt zich af of het funderingslabel wettelijk wel gebruikt mag worden. Het lijkt hem alleen maar een middel voor de taxateurs en geldverstrekkers om de prijs en dus schulden te drukken.

Testfase van het funderingslabel beëindigd

Vanwege de klachten en bezorgdheden over de betrouwbaarheid van het funderingslabel is de testfase vervroegd beëindigd. Het KCAF heeft gemeld dat van ongeveer 850.000 adressen het funderingslabel is opgezocht en dat ze 3300 reacties hebben ontvangen. 2000 daarvan zijn een verzoek tot wijziging van het funderingstype omdat het niet klopt en 300 zijn meldingen dat de fundering hersteld is. De overige reacties gaan over zaken als de bereikbaarheid van de website. Don Zandbergen van het KCAF zegt dat ze inmiddels in zo’n korte tijd zoveel bezoekers hebben gehad dat ze besloten hebben de testfase nu vervroegd te beëindigen. Mede op basis van de meldingen wordt het model verder aangepast en verbeterd.

Wat is het nut van het funderingslabel?

Het funderingslabel kan een waardevol instrument zijn voor kopers en woningeigenaren om inzicht te krijgen in de fundering van een woning. Het label geeft een overzicht van het risico op funderingsproblemen en kan helpen om onverwachte kosten te voorkomen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het label een indicatie geeft en geen garantie is voor de werkelijke staat van de fundering. Voor een precieze beoordeling is een funderingsonderzoek nodig.

Het label kan ook nuttig zijn voor de woningmarkt. Door transparantie te bieden over funderingsproblemen, kunnen kopers en verkopers beter beslissen. Het label kan helpen om de waarde van een woning te bepalen en kan invloed hebben op de verkoopprijs. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het label geen verplichte norm is en dat de betrouwbaarheid van het label in twijfel is getrokken.

Conclusie

Het funderingslabel is ontwikkeld als een hulpmiddel om kopers en woningeigenaren betrouwbare informatie te geven over de fundering van een woning. Het label is vergelijkbaar met het energielabel en geeft het risico op eventuele funderingsschade weer. Het label is echter nog niet verplicht en is voornamelijk uitgevoerd door makelaars en taxateurs om meer transparantie te creëren. Het KCAF is verantwoordelijk voor het uitreiken van het label. Toch zijn er veel twijfels opgekomen over de betrouwbaarheid van het label, wat heeft geleid tot klachten en een vervroegde beëindiging van de testfase.

Het funderingslabel kan een waardevol instrument zijn voor kopers en woningeigenaren om inzicht te krijgen in de fundering van een woning. Het label geeft een overzicht van het risico op funderingsproblemen en kan helpen om onverwachte kosten te voorkomen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het label een indicatie geeft en geen garantie is voor de werkelijke staat van de fundering. Voor een precieze beoordeling is een funderingsonderzoek nodig.

Het funderingslabel kan ook nuttig zijn voor de woningmarkt. Door transparantie te bieden over funderingsproblemen, kunnen kopers en verkopers beter beslissen. Het label kan helpen om de waarde van een woning te bepalen en kan invloed hebben op de verkoopprijs. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het label geen verplichte norm is en dat de betrouwbaarheid van het label in twijfel is getrokken.

Bronnen

  1. Homekeur.nl - Funderingslabel verplicht vanaf 2021
  2. Makelaars-in-Amsterdam.nl - Funderingen in Amsterdam
  3. RTL.nl - Funderingslabel en onnauwkeurigheid
  4. Pointer.kro-ncrv.nl - Testfase funderingslabel beëindigd

Related Posts