Funderingsproblemen en -oplossingen in de Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is een regio waar funderingsproblematiek regelmatig aan de orde komt. Zowel bij grote infrastructuurprojecten, zoals de Hogesnelheidslijn (HSL), als bij particuliere woningen en bedrijfsterreinen, blijkt de kwaliteit van de bodem en de juiste funderingsmethoden van doorslaggevend belang. In dit artikel wordt ingegaan op de aard van de funderingsproblemen in de Hoeksche Waard, mogelijke oplossingen en de rol van lokale bedrijven en instellingen bij het afhandelen van deze kwestie.

De situatie op de Hogesnelheidslijn

Een van de bekendste funderingsproblemen in de Hoeksche Waard betreft de Hogesnelheidslijn. In een rapport van het ministerie van Verkeer en Infrastructuur is sprake van funderingsproblemen onder de tunnelbak tussen Puttershoek en ‘s-Gravendeel. Hierbij zijn te korte heipalen gebruikt, waardoor het vermoeden ontstaat dat deze bewegen bij passage van een trein. Het onderzoek loopt nog, maar er wordt overwogen om nieuwe heipalen aan te brengen om de stabiliteit van de infrastructuur te waarborgen. Deze problemen zijn niet beperkt tot één locatie: over de hele HSL zijn funderingsproblemen aangetroffen. Het oplossen van deze kwesties schat men op een kostenbedrag van ruim 5 miljoen euro.

Funderingsproblemen bij particuliere woningen

Niet alleen bij grote infrastructuurprojecten komen funderingsproblemen voor, ook bij particuliere woningen in de Hoeksche Waard zijn deze kwesties regelmatig aan de orde. Oudere woningen, zoals boerderijen en dijkhuizen, zijn vaak niet onderheid geweest, wat het risico op verzakkingen vergroot. Deze verschijnselen worden vaak herkend aan scheuren in de muren, zowel binnen- als buitenkant.

BVL Bouwadvies, een lokale specialist op het gebied van fundering, stelt vast dat het afnemende regenpercentage de laatste jaren invloed heeft op de bodemstructuur. Hierdoor kan de bodem inklinken, wat funderingsproblemen kan veroorzaken. De aanpak bij funderingsproblemen bij woningen houdt meestal het plaatsen van palen onder de woning in. Deze palen worden van binnenuit in de bodem geschroefd, wat trillingsvrij gebeurt en dus minimaal extra schade veroorzaakt. Dit proces wordt uitgevoerd met behulp van speciale apparatuur en wordt vaak gekoppeld aan een rapport dat conform de richtlijnen van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek is opgesteld.

Rol van lokale bedrijven in funderingsprojecten

Lokale aannemers en funderingsbedrijven spelen een cruciale rol bij het oplossen van funderingsproblemen in de Hoeksche Waard. Deze bedrijven beschikken over de nodige expertise en apparatuur om funderingsprojecten efficiënt en betrouwbaar uit te voeren. Zo zijn er bedrijven die zich specialiseren in grondverzet, drainage, bestrating en sloopwerken, en die vaak al jaren actief zijn in de regio.

Een voorbeeld hiervan is Aannemings- en Heibedrijf Van Dam, die zich focust op funderings- en vijzeltechniek. Ook bedrijven zoals Grondverzet Arie Hogendoorn BV en Bresser Funderings- & Vijzeltechniek zijn actief in de Hoeksche Waard en bieden professionele diensten voor funderingswerken en grondverzet. Deze bedrijven zijn vaak betrokken bij zowel kleine particuliere projecten als grotere infrastructuurprojecten.

Staalslakken en milieuroes

Een ander aspect dat in de Hoeksche Waard actueel is, is het gebruik van staalslakken als funderingsmateriaal. In 2025 heeft de Rijksoverheid een tijdelijke stop op het gebruik van staalslakken in risicovolle toepassingen ingesteld. Dit besluit volgt op bevindingen van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die vaststelde dat bij negen van de tien onderzochte locaties sprake was van milieuschade.

In de Hoeksche Waard is de aanwezigheid van staalslakken vooral actueel in het gebied rondom Numansdorp. Hier lagen staalslakken als fundering van een bedrijfsterrein. Ondanks het feit dat het exacte type slak (staalslak of hoogovenslak) niet met zekerheid vast te stellen is, is duidelijk dat de toepassing van slakken in risicovolle situaties een milieuroes kan vormen. Hoogovenslakken worden echter gezien als minder risicovol, omdat zij minder zware metalen en schadelijke stoffen bevatten en een lagere kans op uitloging hebben.

Het toezicht op deze slakken wordt verzorgd door de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Tot op heden zijn er geen klachten of aanwijzingen van directe milieuschade, maar het is duidelijk dat de regering het gebruik van slakken in risicovolle situaties voorzichtig aanpakt.

Financiële ondersteuning voor funderingsprojecten

Het oplossen van funderingsproblemen kan kosten opleveren, wat voor individuen of kleine bedrijven een obstakel kan vormen. Daarom is het gebruik van fondsen en subsidies een mogelijkheid om funderingsprojecten financieel haalbaar te maken. De gemeente Hoeksche Waard biedt zowel structurele als incidentele subsidies aan, waarbij fondsenwerving ook een rol kan spelen. Organisaties zoals Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en het VSB Fonds kunnen hierbij van hulp zijn.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om hulp in te huren bij het opstellen van subsidie- of fondsanvragen. De Cultuurcoach van de gemeente Hoeksche Waard kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij het opstellen van een solide aanvraagtekst, wat de kans op succes verhoogt.

Samenwerking tussen partijen

Het oplossen van funderingsproblemen vereist vaak samenwerking tussen verschillende partijen, zoals aannemers, bouwadviseurs, omgevingsdiensten en eigenaren. In de Hoeksche Waard is duidelijk te zien dat deze samenwerking essentieel is om zowel de kwaliteit van de funderingen als de veiligheid van het milieu te waarborgen. De betrokkenheid van lokale bedrijven, samen met de inzichten van instellingen als het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek, draagt bij aan een doelgerichte en professionele aanpak.

Conclusie

Funderingsproblemen in de Hoeksche Waard zijn een reëel en complex onderwerp, die zich voorkomen in zowel infrastructuurprojecten als particuliere woningen. De aard van deze problemen varieert van te korte heipalen bij de HSL tot verzakkingen bij oude dijkhuizen. Het oplossen van funderingsproblemen vereist een goed doordachte aanpak, vaak met behulp van professionele bedrijven en instellingen. Daarnaast speelt financiële ondersteuning een rol bij het verwezenlijken van funderingsprojecten.

De regio Hoeksche Waard maakt gebruik van lokale expertise, samenwerking en technische innovatie om funderingsproblemen efficiënt en duurzaam aan te pakken. Zowel particulieren als bedrijven kunnen hier profiteren van, zolang zij bewust en voorzichtig omgaan met de kwestie van fundering en bodemstabiliteit.

Bronnen

  1. Funderingsproblemen bij HSL in Hoeksche Waard
  2. Hoekscheloonwerkers.nl
  3. Fundering Heien in Hoeksche Waard
  4. Tijdelijke stop op gebruik staalslakken in Hoeksche Waard
  5. BVL Bouwadvies, specialist in funderingsproblematiek
  6. Fondsen en subsidies in Hoeksche Waard

Related Posts