Onderhoud van riolering: verantwoordelijkheden, procedures en voorkomen van verstoppingen

Inleiding

In de praktijk van wonen en bouwen speelt het onderhoud van riolering een cruciale rol in de zorg voor een functionerend en veilig woning- of bedrijfspand. Het betreft hier een onderdeel dat niet alleen gerelateerd is aan de infrastructuur van een stad, maar ook van invloed is op de dagelijkse leefbaarheid van bewoners en bedrijven. De gemeente is verantwoordelijk voor het hoofdrioolstelsel, terwijl de particuliere eigenaar verantwoordelijk is voor het deel tot aan de aansluiting op de gemeentelijke riolering. Het onderhoud van riolering is van groot belang om verstoppingen en andere problemen te voorkomen, en het kan zowel via eigen initiatieven als via de gemeente worden geregeld. De bronnen die in dit artikel worden gebruikt, geven een overzicht van de verantwoordelijkheden, procedures en voorkomen van verstoppingen in het riool.

Onderhoud van riolering: wie is er verantwoordelijk?

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de riolering ligt verdeeld tussen de gemeente en de particuliere eigenaar. De gemeente is verantwoordelijk voor het hoofdrioolstelsel in het openbare gebied, terwijl de eigenaar van een woning of bedrijf verantwoordelijk is voor het deel van de riolering tot aan de aansluiting op het gemeentelijke riool. Dit omvat het beheer en onderhoud van de terrein- en binnenriolering, inclusief eventuele verstoppingen die in dit deel van het riool ontstaan.

Als er problemen zijn met het rioolsysteem, kan een loodgieter bepalen of het probleem zich bevindt in het hoofdrioolstelsel of op het eigen terrein. In geval van verstoppingen in het hoofdrioolstelsel is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten, mits het probleem niet ontstaan is door onjuist gebruik van het riool, zoals het weggooien van vet, doekjes of verbandmiddelen. In zo’n geval wordt de kostenvergoeding aan de eigenaar in rekening gebracht.

Onderhoud en voorkomen van verstoppingen

De meeste verstoppingen in het riool ontstaan door onjuist gebruik, zoals het weggooien van vaste stoffen, olie of frituurvet. Dit kan leiden tot verstoppingen en problemen met de afvoer. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat er geen vaste stoffen in het riool terechtkomen, zoals schoonmaakdoekjes, etensresten, zand, maandverband, condooms, luiers, mondkapjes, kattenbakkorrels, cement- of gipsresten en ander klusafval.

Een eenvoudige manier om verstoppingen te voorkomen is door de sifon of zwanenhals van de afvoer regelmatig te reinigen. Als dit niet helpt, kan een handontstopper worden gebruikt om de afvoer weer op gang te brengen. Het is belangrijk om eerst zelf te proberen het probleem op te lossen, om onnodige kosten te voorkomen.

Aansluiting op de gemeentelijke riolering

Bij het aanbrengen van een woning of bedrijfspand is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de aansluiting op de gemeentelijke riolering correct is. Dit omvat het aanleggen van de riolering, het beheer en onderhoud ervan. De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de riolering ligt bij de eigenaar van de aansluiting. De gemeente is verantwoordelijk voor het hoofdrioolstelsel.

Als er problemen zijn met het rioolsysteem, kan een loodgieter bepalen of het probleem zich bevindt in het hoofdrioolstelsel of op het eigen terrein. In geval van verstoppingen in het hoofdrioolstelsel is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten, mits het probleem niet ontstaan is door onjuist gebruik van het riool.

Onderhoudsstrategieën en technieken

Er zijn verschillende vormen van onderhoud die kunnen worden toegepast op het riool. Dit omvat reactief onderhoud, proactief onderhoud, preventief onderhoud, periodiek onderhoud, planmatig onderhoud en mutatieonderhoud. De keuze voor een bepaalde vorm van onderhoud hangt af van de situatie en de behoeften van het gebouw.

Bij reactief onderhoud wordt er op gereageerd op een klacht of een storing. Bij proactief onderhoud wordt er op basis van kennis en ervaring vooruitzien en wordt er op een gestructureerde manier onderhoud gepleegd. Preventief onderhoud dient om defecten te voorkomen, terwijl periodiek onderhoud regelmatig wordt uitgevoerd om schade of uitval te voorkomen. Planmatig onderhoud is een gestructureerde vorm van onderhoud, en mutatieonderhoud wordt toegepast bij veranderingen in de huur of verhuurovereenkomst.

Onderhoudsprocedures en kosten

De kosten voor het verhelpen van verstoppingen moeten eerst worden aangevraagd bij de loodgieter of aannemer. De gemeente streeft er naar binnen 4 werkdagen te reageren op een verzoek om vergoeding van kosten. Als het probleem zich bevindt in het gemeentelijke deel van het riool, is de gemeente verantwoordelijk voor de kosten. In geval van verstoppingen aan de particuliere aansluiting is de eigenaar van de aansluiting verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem en het betalen van de kosten.

Voor de vergoeding van kosten van inspectie en reiniging van de riolering in het eigen terrein geldt een maximumbedrag van € 320,-. Dit geldt alleen voor inspectie en reiniging, en niet voor andere werkzaamheden. De factuur van de loodgieter moet worden meegestuurd, evenals een inspectierapportage en een video met inspectiebeelden. De originele video moet worden meegenomen, inclusief de gemeten afstand in meters vanaf het inspectiepunt.

Onderhoud van riolering door de gemeente

De gemeente voert diverse onderhoudswerkzaamheden uit om het goede functioneren van de riolering te waarborgen. Dit omvat het reinigen en inspecteren van het riool, het aanleggen en vervangen van riolen, het opstellen van beleid en het beheren van gegevens. Ieder jaar wordt een deel van het gemeentelijke rioolstelsel gereinigd en geïnspecteerd. De rioolstelsels worden onder hoge druk gereinigd, waarna met een mobiele camera de binnenkant in beeld wordt gebracht.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden wordt mogelijk een deel van de straat afgezet, verkeer blijft daarentegen mogelijk. Bij regenval kunnen er geen werkzaamheden worden uitgevoerd aan de riolering: het reinigen van het rioolstelsel zal dan op een andere dag plaatsvinden dan de geplande datum. De gemeente streeft er naar binnen 4 werkdagen te reageren op een verzoek om vergoeding van kosten.

Onderhoud van riolering: voorkomen van verstoppingen

De meeste verstoppingen in het riool ontstaan door onjuist gebruik, zoals het weggooien van vaste stoffen, olie of frituurvet. Dit kan leiden tot verstoppingen en problemen met de afvoer. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat er geen vaste stoffen in het riool terechtkomen, zoals schoonmaakdoekjes, etensresten, zand, maandverband, condooms, luiers, mondkapjes, kattenbakkorrels, cement- of gipsresten en ander klusafval.

Een eenvoudige manier om verstoppingen te voorkomen is door de sifon of zwanenhals van de afvoer regelmatig te reinigen. Als dit niet helpt, kan een handontstopper worden gebruikt om de afvoer weer op gang te brengen. Het is belangrijk om eerst zelf te proberen het probleem op te lossen, om onnodige kosten te voorkomen.

Conclusie

Het onderhoud van riolering is een cruciale factor in de zorg voor een functionerend en veilig woning- of bedrijfspand. De verantwoordelijkheid voor het onderhoud ligt verdeeld tussen de gemeente en de particuliere eigenaar. De gemeente is verantwoordelijk voor het hoofdrioolstelsel, terwijl de eigenaar van een woning of bedrijf verantwoordelijk is voor het deel van de riolering tot aan de aansluiting op de gemeentelijke riolering. Het onderhoud van riolering is van groot belang om verstoppingen en andere problemen te voorkomen, en het kan zowel via eigen initiatieven als via de gemeente worden geregeld.

Bronnen

  1. Onderhoud van riolering
  2. Soorten onderhoud
  3. Aansluiting op het riolering
  4. Onderhoud van riolering
  5. Onderhoud
  6. Onderhoud in de stad
  7. Kennisdossier onderhoud
  8. KG Onderhoud
  9. Klussen in en om huis
  10. Onderhoudsprocedures
  11. Onderhoud riolering

Related Posts