Kosten en tarieven afval en riolering: een overzicht voor inwoners
De kosten en tarieven van afval en riolering vormen een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke belastingen en hebben invloed op het huishouden van inwonenaars. Afhankelijk van de gemeente kunnen deze kosten variëren, maar de principes blijven over het algemeen hetzelfde. In dit artikel worden de belangrijkste informatie over de kosten van afval en riolering, inclusief de tarieven, betalingsvormen en mogelijke afwijkingen, besproken aan de hand van de beschikbare informatie.
Afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing is een vorm van gemeentelijke belasting die wordt geheven voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. Ieder huishouden in de gemeente betaalt deze heffing, terwijl bedrijven dit niet doen. De hoeveelheid die per persoon wordt berekend, is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Zo is het tarief voor een eengezinswoning in sommige gemeenten vastgelegd op €396,80 per jaar, terwijl het tarief voor een flat lager is, namelijk €305,70 per jaar. Deze tarieven kunnen per gemeente variëren en zijn afhankelijk van de omstandigheden van de gemeente.
Het is belangrijk om te weten dat de afvalstoffenheffing niet afhankelijk is van het aantal afval dat je weggooit. Dus ook als je weinig afval hebt, moet je hetzelfde bedrag betalen. Dit maakt het belangrijk om je afval goed te scheiden, zodat je minder restafval overhoudt. Door meer afval te scheiden, zoals papier, glas, plastic en GFTe (groente, fruit, tuinafval en etensresten), kun je bijdrragen aan een beter milieu en je eigen portemonnee besparen. De gemeente ontvangt waardevolle grondstoffen uit het restafval, wat het ophalen en verwerken van afval mogelijk maakt.
Tarieven en kosten van afval
De tarieven van afval kunnen variëren per gemeente. In de gemeente Zuidplas stijgen de tarieven vanaf 1 januari 2025. De kosten van afvalinzameling en de verwerking hiervan zijn gestegen, waardoor er nu hogere tarieven zijn. Bijvoorbeeld, het openen van de ondergrondse container met de afvalpas kost vanaf 1 januari 2025 2 euro per opening, in plaats van 1,50 euro. Het legen van de restafval mini containers kost vanaf 1 januari 4 euro voor een 140 liter container of 8 euro voor een 240 liter container. Dit was eerder 3 en 6 euro.
De vaste kosten van de afvalstoffenheffing gaan ook omhoog. In 2025 bedraagt dit 301,78 euro per woning, in plaats van 283,78 euro in 2024. Hierdoor is het belangrijk om te weten dat je mogelijk meer moet betalen voor afvalinzameling en -verwerking. Dit kan leiden tot een toename van de gemeentelijke belastingen en dus ook van je eigen kosten.
Rioolheffing
Naast de afvalstoffenheffing is ook de rioolheffing van belang. De rioolheffing is een vorm van gemeentelijke belasting die wordt geheven voor het weggooien van afvalwater in het riool. De meeste gemeenten laten je deze belasting betalen via de rioolheffing. Soms zitten de rioleringskosten bij de tarieven voor de onroerende zaakbelasting (OZB). De inkomsten van de rioolheffing worden gebruikt voor het onderhoud en vervanging van het riool. De rioolheffing heeft niets te maken met de zuivering van het afvalwater.
In sommige gevallen wordt de zuivering van het afvalwater betaald via de zuiveringsheffing aan het waterschap. Deze zuiveringsheffing wordt uitgedrukt in 'vervuilingseenheden'. Een huishouden van 2 of meer personen betaalt altijd 3 vervuilingseenheden. Een alleenwonende betaalt 1 vervuilingseenheid. Als je niet aangesloten bent op het riool, betaal je verontreinigingsheffing. Dit is een heffing voor afvalwater direct weggooien in het oppervlaktewater.
Betalingsvormen en bezwaar
De gemeente biedt verschillende manieren om de gemeentelijke belastingen te betalen. Je kunt iedere maand automatisch een deel van het totale bedrag laten afschrijven van je rekening. Ook kun je de belasting betalen via automatische incasso. Als je de gemeentelijke belastingen niet kan betalen, kun je kwijtschelding aanvragen. Kwijtschelding is alleen mogelijk voor de aanslag afvalstoffenheffing en hondenbelasting (eerste hond). Voor andere belastingen van de gemeente Nissewaard kun je geen kwijtschelding aanvragen.
Als je een aanslagbiljet of WOZ-beschikking ontvangen hebt en ben je het niet eens met wat er in de brief staat, kun je bezwaar maken. Je moet jouw bezwaar doorgeven binnen zes weken na de datum die staat op de brief die je hebt ontvangen. Je kan dit makkelijk doen via Mijn Belastingen. Is het niet mogelijk om via internet een bezwaar te doen? Dan kun je een brief sturen naar de gemeente.
Conclusie
De kosten en tarieven van afval en riolering vormen een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke belastingen en hebben invloed op het huishouden van inwonenaars. De afvalstoffenheffing is een vorm van gemeentelijke belasting die wordt geheven voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. De tarieven kunnen variëren per gemeente, afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. De rioolheffing is een vorm van gemeentelijke belasting die wordt geheven voor het weggooien van afvalwater in het riool. De inkomsten worden gebruikt voor het onderhoud en vervanging van het riool. Het is belangrijk om te weten dat je mogelijk meer moet betalen voor afvalinzameling en -verwerking, wat kan leiden tot een toename van de gemeentelijke belastingen.
Bronnen
- https://www.zuidplas.nl/stijging-tarieven-afval-en-riool
- https://www.juraforum.de/lexikon/kosten
- https://www.juraforum.de/news/beerdigungskosten-wer-zahlt-wenn-keiner-die-beerdigung-bezahlen-will_248068
- https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR707784/2
- https://www.nissewaard.nl/belastingen-vergunningen-en-subsidies/belastingen/aanslag-gemeentelijke-belastingen
- https://www.cebeon.nl/kennisgebieden/leges-en-tarieven/afvalstoffenheffing-en-rioolrechten/
- https://www.juraforum.de/muster-vorlagen/steuerabsetzungen-checkliste
- https://www.juraforum.de/lexikon/rueckzahlungsklausel-weiterbildungskosten
- https://www.juraforum.de/lexikon/bussgeldverfahren
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/waterschappen/vraag-en-antwoord/hoe-wordt-de-riolering-en-afvalwaterzuivering-betaald
- https://www.hollandskroon.nl/direct-regelen/afval/afvalstoffenheffing-en-recycle-tarief/afvalstoffen-en-rioolheffing
- https://www.denhaag.nl/nl/belastingen/afvalstoffenheffing/
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?