Oosterwold en de riolering: een complexe uitdaging voor bewoners en gemeente

De wijk Oosterwold in Almere is een uniek gebied dat zich onderscheidt van andere wijkontwikkelingen in Nederland. Het is een experimentele vorm van zelfbouw en stadslandbouw, waarin bewoners hun eigen woning en voorzieningen zelf ontwikkelen. De afvoer van afvalwater gebeurt hierbij via individuele zuiveringsinstallaties, zoals IBA’s (Individuele Buitengewone Afvoer) en CBA’s (Collectieve Buitengewone Afvoer). Toch moet de gemeente Almere inmiddels toch riolering aanleggen, wat voor veel bewoners onzekerheid en financiële problemen oplevert. Dit artikel bespreekt de situatie rond de aanleg van de riolering in Oosterwold, de gevolgen voor bewoners en de mogelijke oplossingen.

De complexe situatie van de riolering in Oosterwold

De aanleg van de riolering in Oosterwold is een complexe en duurzaam project. De kosten voor de aanleg van de riolering in de wijk Oosterwold zijn hoger dan eerder verwacht. De raad had hiervoor eerder 59 miljoen euro vrijgemaakt. Uit de aanbesteding blijkt dat de aanleg, zonder ingrijpen, 28 miljoen euro duurder uitvalt en uitkomt op 87 miljoen euro. Deze stijging is het gevolg van gestegen bouwkosten, aanpassingen in het ontwerp en aanvullende werkzaamheden op kavels. De kosten van het verwijderen van de installaties op de kavels vormen volgens de gemeente de grootste tegenvaller.

De gemeente Almere moet inmiddels toch riolering aanleggen, omdat achteraf is gebleken dat een gemeente hiervoor een wettelijke zorgplicht heeft. De bewoners zorgen met eigen zuiveringsinstallaties voor de afvoer van het afvalwater. De aanleg van de riolering in Oosterwold is dus een wettelijke verplichting geworden, wat een nieuwe situatie oplevert voor de bewoners.

Gevolgen voor de bewoners

De aanleg van de riolering in Oosterwold betekent dat bewoners nu grotendeels zelf moeten opdraaien voor de kosten van het verwijderen van hun eigen aangelegde waterzuiveringssystemen. Dit heeft voor velen tot onzekerheid en financiële zorgen geleid. Er zijn veel vragen en opmerkingen geweest tijdens de informatiebijeenkomsten, waarin wethouder Paul Tang uitlegde dat de kostenpost van 87 miljoen euro voor de gemeente onbetaalbaar is. "Het is heel vervelend voor de bewoners, want er is weer onzekerheid."

Bewoners zijn kritisch over de situatie, vooral omdat de gemeente zich nu druk begint te maken over tegenvallers, terwijl ze eerder grote hoeveelheden geld hebben uitgegeven op andere projecten. Er zijn veel vragen over de kosten, de tijdsplanning en de invloed op hun eigen woning en voorzieningen. Ook is er onzekerheid over wat er met de bestaande IBA’s en CBA’s gebeurt. De gemeente heeft immers het beheer en onderhoud van de IBA’s/CBA’s overgenomen en vervult de zorgplicht.

Mogelijke oplossingen en maatregelen

De gemeente Almere stelt een aantal maatregelen voor om de meerkosten omlaag te krijgen of anders te verdelen. Een van de maatregelen is het afstappen van het uitgangspunt dat de gemeente de bestaande waterzuiveringsinstallaties op particuliere kavels verwijdert. In plaats daarvan maken de bewoners de keuze om deze installaties te zelf te laten verwijderen of juist te houden. De installatie kan dan gebruikt worden als wateropslag en zo bijdragen aan klimaatadaptatie. De verwachting is dat deze maatregel een aanzienlijke kostenbesparing zal opleveren.

Daarnaast voert de gemeente het gesprek met de andere betrokken overheden, waaronder de provincie Flevoland en het programma Almere 2.0, over het verdelen van de resterende meerkosten. Doel is om de te maken kosten in Oosterwold zo veel als mogelijk te betalen uit de opbrengsten van het gebied.

De rol van de gemeente en de wethouder

De gemeente Almere heeft inmiddels een nieuw raadsvoorstel opgesteld, waarin de kostenbesparingen die gerealiseerd kunnen worden met de nieuwe aanbesteding voor het verwijderen van de IBA’s en CBA’s worden genoemd. Het college komt met dit voorstel in het najaar en deelt het met de raad. De voorgestelde oplossingen vragen om het herzien van een eerder genomen raadsbesluit uit 2023. De raad moet hierover beslissen.

De wethouder, Paul Tang, heeft tijdens de informatiebijeenkomsten duidelijk gemaakt dat de gemeente zich zorgen maakt over de tegenvallers, maar ook dat ze zich inzetten om de beste oplossing te realiseren zonder onnodige kosten te maken. Er wordt gewerkt aan een nieuw raadsvoorstel dat in het najaar wordt gepresenteerd.

De toekomst van Oosterwold

Oosterwold is een uniek gebied dat zich onderscheidt van andere wijkontwikkelingen in Nederland. Het is een experimentele vorm van zelfbouw en stadslandbouw, waarin bewoners hun eigen woning en voorzieningen zelf ontwikkelen. De afvoer van afvalwater gebeurt hierbij via individuele zuiveringsinstallaties, zoals IBA’s en CBA’s. De aanleg van de riolering in Oosterwold is dus een wettelijke verplichting geworden, wat een nieuwe situatie oplevert voor de bewoners.

De toekomst van Oosterwold hangt af van de uitkomst van de besprekingen tussen de gemeente en de bewoners. Het is belangrijk dat de gemeente en de bewoners samenwerken om een duurzame oplossing te vinden die zowel de wettelijke verplichtingen als de belangen van de bewoners in de gaten houdt. Daarnaast is het belangrijk dat de gemeente de bewoners goed informeert over de situatie en de mogelijke gevolgen.

Conclusie

De aanleg van de riolering in Oosterwold is een complexe en duurzaam project. De kosten voor de aanleg van de riolering in de wijk Oosterwold zijn hoger dan eerder verwacht. De raad had hiervoor eerder 59 miljoen euro vrijgemaakt. Uit de aanbesteding blijkt dat de aanleg, zonder ingrijpen, 28 miljoen euro duurder uitvalt en uitkomt op 87 miljoen euro. Deze stijging is het gevolg van gestegen bouwkosten, aanpassingen in het ontwerp en aanvullende werkzaamheden op kavels.

De gemeente Almere moet inmiddels toch riolering aanleggen, omdat achteraf is gebleken dat een gemeente hiervoor een wettelijke zorgplicht heeft. De bewoners zorgen met eigen zuiveringsinstallaties voor de afvoer van het afvalwater. De aanleg van de riolering in Oosterwold is dus een wettelijke verplichting geworden, wat een nieuwe situatie oplevert voor de bewoners.

Bronnen

  1. Aanleg riolering Oosterwold 28 miljoen duurder dan begroot
  2. Wikipedia - Oosterwold
  3. Maak Oosterwold - Almere Oosterwold
  4. Kavelwinkel - Stadsdelen Oosterwold
  5. Oosterwold in beeld: zo pakt ontwerpvrijheid uit
  6. Almere gedwongen tot aanleg riolering in wijk Oosterwold: prijskaartje 29 miljoen
  7. Riol en verontreinigingsheffing in Oosterwold in 2024
  8. Start aanleg kavelwegriolering: nieuwe situatie
  9. Bewoners teleurgesteld over informatieavond aanleg riolering Oosterwold
  10. Maak Oosterwold - Nieuwsbrief

Related Posts