Aansluiten riolering in Laarbeek: Richtlijnen en procedures

In de gemeente Laarbeek is het aanleggen en aansluiten van riolering een proces dat afgestemd is op veiligheid, kwaliteit en het behoud van de openbare ruimte. De regels en richtlijnen zijn vastgelegd in het Handboek Kabels en Leidingen Gemeente Laarbeek 2025, dat deel uitmaakt van de Verordening Ondergrondse Infrastructuur. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het aanleggen en aansluiten van riolering in Laarbeek behandeld, met nadruk op de technische eisen, procedures en verantwoordelijkheden van betrokken partijen.

Technische eisen en procedures

Bij het aanleggen van riolering in Laarbeek moet worden uitgegaan van de technische eisen die in het Handboek Kabels en Leidingen zijn vastgelegd. Deze regels gelden voor zowel nieuw aangelegde riolen als het aanpassen van bestaande rioleringen. Het is belangrijk om rekening te houden met de diepte van de aansluiting, de keuze van het materiaal en de afstand tot bomen en andere obstakels.

Aansluiting op het gemeentelijke riool

Voor het aansluiten van een particulier riool op het gemeentelijke riool is een aansluitvergunning van het college van burgemeester en wethouders vereist. Deze vergunning is nodig om te zorgen voor een veilige en correcte aansluiting. De vergunning wordt alleen verleend voor het aanleggen en in stand houden van een aansluiting tussen het particulier riool en de perceelaansluiting, en dit geldt voor de afvoer van afvalwater, inclusief hemelwater, als er een gemengd stelsel aanwezig is.

Materiaalkeuze en technische eisen

Het gebruik van het juiste materiaal is essentieel voor de duurzaamheid en de werking van de riolering. In Laarbeek wordt vaak gekozen voor kunststof riolen, vanwege het flexibele karakter en de lage kans op scheuren. Betonnen riolen zijn minder onderhoudsintensief, maar sneller kwetsbaar voor beschadigingen. Bij het kiezen van het materiaal moet worden gekeken naar de voordelen en nadelen van elk type, en moet dit worden geadviseerd door een deskundig bedrijf zoals Regioriool.nl.

De technische eisen voor het aanleggen van rioleringen omvatten onder andere:

  • Een minimale dekking van 0,80 m voor mantelbuizen.
  • Een afstand van minimaal 0,50 m tussen de bovenkant van de te persen buis en de onderkant van de wegfundering.
  • Het gebruik van een mantelbuis bij het doorvoeren van kabels of leidingen onder bomen.
  • Het gebruik van een specifiek voegmateriaal voor het afsluiten van de kabels of leidingen aan de kopeinden van de mantelbuis.

Aanleg en uitvoering

Bij het aanleggen van rioleringen moet worden gekeken naar de werkwijze en de afstand tot andere obstakels zoals bomen, wegen en gebouwen. Bij het aanleggen van een riolering onder een boom, moet worden afgesproken met de toezichthouder hoe dit gedaan moet worden. De methode van boren of persen moet vooraf de goedkeuring van het college krijgen, en ongestuurde raketboringen zijn in de openbare ruimte niet toegestaan, tenzij met de toezichthouder anders is overeengekomen.

Herstel en onderhoud

Na het aanleggen van de riolering moet het tracé volledig worden hersteld en de werkomgeving opgeruimd worden. Bermen en onverharde grond moeten vrij zijn van stenen en dergelijke, en indien van toepassing ingezaaid. Al het overtollige puin, grond, zand, beplantingsresten of afval van de werkzaamheden moet worden afgevoerd naar een erkende, gecertificeerde verwerker. Eventueel gemaakte bronneringsgaten moeten worden opgevuld, en de werkomgeving moet worden opgeleverd in tenminste de oorspronkelijke staat.

Verantwoordelijkheden en regels

Bij het aansluiten van een particulier riool op het gemeentelijke riool zijn er verschillende verantwoordelijkheden en regels van toepassing. De rechthebbende, dat wil zeggen de eigenaar of zakelijk gerechtigde van het perceel, is verantwoordelijk voor het onderhoud van het particulier riool. Dit geldt ook voor eventuele schade aan het riool. Bij problemen op de grond van de gemeente kan de gemeente verantwoordelijk zijn voor deze problemen, mits duidelijk is dat de oorzaak van de problemen het onjuist gebruik van het riool is.

Onjuist gebruik en schade

Onjuist gebruik van het riool kan leiden tot verstoppingen, verzakkingen en rioolstank. Dit omvat onder andere het via de aansluiting lozen van stoffen die, vanwege hun aard en samenstelling, verstoppingen in de aansluitleiding of het gemeentelijke riool veroorzaken. Ook het via de aansluiting lozen van stoffen die, door hun aard of concentratie, de constructie van de aansluitleiding aantasten, valt onder het onjuist gebruik. Daarnaast kan het onjuist lozen van afvalwater op een (verbeterd) gescheiden rioolstelsel ook leiden tot problemen.

Onderhoud en inspecties

Het onderhoud van het particulier riool ligt bij de rechthebbende, tenzij onomstotelijk vaststaat dat de noodzaak tot onderhoud is veroorzaakt door inspoeling vanuit het gemeentelijke riool. Bij aansluitingen die beneden het zogenoemde spiegelpeil liggen, zijn de genoemde kosten voor rekening van de rechthebbende. Bij renovatie wordt ook het aanpassen van de perceelaansluitleiding ten gevolge van een wijziging van het gemeentelijke riool inbegrepen.

Samenwerking en overleg

Bij het aanleggen van rioleringen in Laarbeek is samenwerking en overleg cruciaal tussen verschillende partijen, waaronder de grondroerder, de toezichthouder, de netbeheerder en het college. De grondroerder moet zich ervan overtuigen van de plaats van alle reeds in het werk gelegen leidingen. Hierbij worden in het beoogde tracé proefsleuven gegraven door de grondroerder. Deze proefsleuven en de maatvoeringen van de daarin aangetroffen kabels of leidingen worden bijgehouden en op eerste aanzeggen overhandigd aan de coördinator of toezichthouder.

Overleg met de toezichthouder

Bij het aanleggen van rioleringen is het belangrijk om overleg te houden met de toezichthouder. Dit geldt zowel voor de technische uitvoering als voor het herstel van de werkomgeving. De toezichthouder controleert de verdichting van het grondwerk en meet de verdichtingswaarden. Indien de toezichthouder hierom vraagt, overlegt de grondroerder deze gegevens. De toezichthouder voert steekproeven uit.

Conclusie

Het aanleggen en aansluiten van rioleringen in Laarbeek vereist aandacht voor technische eisen, samenwerking met betrokken partijen en het naleven van de regels en richtlijnen die in het Handboek Kabels en Leidingen Gemeente Laarbeek 2025 zijn vastgelegd. Door rekening te houden met de juiste mate van dekking, de keuze van het materiaal en de afstand tot obstakels, kan een duurzame en veilige riolering worden aangelegd. Bovendien is het belangrijk om overleg te houden met de toezichthouder en het college om ervoor te zorgen dat het proces correct en veilig verloopt.

Bronnen

  1. Handboek Kabels en Leidingen Gemeente Laarbeek 2025
  2. Fluvius - Aansluiten op de riolering
  3. Regioriool - Aanleggen van rioleringen in Laarbeek
  4. Telefoonboek - Riolering in Laarbeek
  5. Nieuwe woningen in Beek en Donk
  6. Aansluitvergunning en verantwoordelijkheden

Related Posts