Ladingzakering en rioolontstopping in de praktijk
In de praktijk van het vervoer en de afvoer van afval zijn zowel ladingzakering als het ontstoppen van afvoeren cruciale onderdelen die zorgvuldig en volgens de regels moeten worden uitgevoerd. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de voorschriften, materialen en technieken die worden gebruikt bij het zekeren van lading en het verhelpen van verstoppingen in riolen. Deze informatie is van belang voor zowel professionele vervoerders als particulieren die met dergelijke problemen te maken hebben.
Ladingzakering: technieken en verplichtingen
Het zekeren van lading is een wettelijk verplichting die in het kader van de Arbo (Arbeidshygiëne, Beroepsziekten en Arbeidsongevallen) en de ADR (Akkord voor het internationaal vervoer van gevaarlijke stoffen) is vastgelegd. De bronnen laten zien dat er verschillende methoden zijn om lading goed vast te zetten, waaronder neerbinden, direct zekeren, en diagonaal sjorren. Deze technieken zijn gericht op het voorkomen van schuivende lading tijdens het vervoer.
Methode 1: Neerbinden van de lading
Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van de neerwaartse kracht die wordt aangelegd door de ratel van een spanband. De spanband wordt aan de ene kant van de lading aan het voertuig vastgezet, over de lading heen getrokken en aan de andere zijde aangespannen. De in de spanband blijvende kracht nadat de ratel is losgelaten is de spankracht (STF = Standard Tension Force). Deze waarde, in daN (Decanewton) uitgedrukt, staat op het label van de spanband vermeld. Hiermee berekent men hoeveel spanbanden men nodig heeft.
Methode 2: Direct zekeren
Bij deze methode wordt gebruikgemaakt van vaste punten op een lading en de laadvloer. De waarde op het label van de spanband is de trekkracht (LC1) die aangeeft welke kracht de spanband in rechte lijn aankan. Bij het gebruik van de spanband in de omspanning mag deze waarde verdubbeld worden. Ook deze waarde staat op het label onder LC2. De lading wordt bij direct zekeren op zijn plaats gehouden door minstens 4 spanbanden in voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse richtingen.
Methode 3: Vast zetten van een bijzonder voorwerp
Bij het vastzetten van een bijzonder voorwerp, zoals een stalen balk, wordt gebruikgemaakt van 4 spanbanden, waarbij de lading op minimaal 3 plaatsen om de balk wordt bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de lading goed vastligt en niet kan verschuiven.
Belangrijke aandachtspunten
Bij het zekeren van lading is het belangrijk om te controleren of de lading goed is gezekerd. Bij langere ritten moet dit nogmaals gebeuren, want spanbanden en -kettingen kunnen zich ‘zetten’ waardoor ze niet meer strak om de lading staan. Ook moet opgelet worden met het gebruik van spanbanden die beschadigd zijn of waar het vereiste label niet meer aanzit. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bij het vervoer van gevaarlijke stoffen ook specifieke eisen gelden. Hierover kan men zich laten informeren door een opleiding ‘Ladingzekering’.
Afvoerontstopping: oorzaken, technieken en oplossingen
Een verstopte afvoer kan een lastig probleem zijn, met als gevolg dat het water niet goed kan wegstromen. De bronnen laten zien dat er verschillende oorzaken zijn van een verstopping, waaronder vet, zeepresten en vuil dat zich ophoopt in de afvoerbuis. De meest gebruikte methoden om een verstopping te verhelpen zijn het gebruik van soda en azijn, het gebruik van een plopper en het raadplegen van een professioneel ontstoppersbedrijf.
Methode 1: Ontstoppen met soda en azijn
Deze methode is eenvoudig en goedkoop. Men gebruikt hiervoor reinigingszout en schoonmaakazijn. De stappen zijn als volgt: - Gooi een eetlepel soda op het afvoerputje. - Giet er vervolgens de azijn overheen. - Laat het 15 minuten rusten. - Spoel uw gootsteen of putje nu na met (kokend) heet water. - Controleer of de verstopping is verholpen door uw kraan aan te zetten.
Methode 2: Ontstoppen met de plopper
Deze methode is effectief, maar vereist wat meer inspanning. De benodigdheden zijn een ouderwetse plopper (ontstopper). De stappen zijn als volgt: - Laat een laagje water in de gootsteen of wasbak lopen. - Zet de plopper recht boven het afvoerputje. - Sluit andere toevoeren of overloop af. - Beweeg de plopper rustig heen en weer. - Trek de plopper weer van het putje af en kijk of het afvalwater wegstroomt. - Controleer of uw verstopping is verholpen door de kraan aan te zetten.
Methode 3: Professionele hulp
Als de bovenstaande methoden niet werken, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhelpen van verstoppingen. Een voorbeeld is FAB Riool- en wegenbeheer, die een vast tarief hanteren voor het verhelpen van een verstopping. Voor €75,- excl. btw komen zij u helpen een eind te maken aan de verstopping.
Conclusie
Ladingzakering en het verhelpen van verstoppingen in afvoeren zijn cruciale onderdelen in de praktijk van het vervoer en het onderhouden van riolen. De beschikbare bronnen laten zien dat er verschillende technieken zijn om deze problemen op te lossen, waaronder het gebruik van spanbanden en het ontstoppen met soda en azijn. Het is belangrijk om de juiste technieken te kiezen en te controleren of de lading goed is gezekerd. Bij problemen is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?