Polderstukken in de riolering: Functie, toepassing en voordelen

Inleiding

In de bouw en rioleringssector is het begrip “polderstukken” van groot belang, vooral bij het aanbrengen van aansluitingen op het gemeentelijke rioolstelsel. De bronnen tonen aan dat polderstukken, ook wel expansiestukken genoemd, een flexibele overgang vormen tussen de binnen- en buitenriolering. Ze zorgen ervoor dat spanningen in de riolering worden opgevangen door mee te bewegen met de grond, waardoor schade aan de leidingen wordt voorkomen. Deze technische oplossing is van toepassing in gebieden met instabiele ondergronden, korte leidingen, en bij het bevestigen van de riolering aan de fundering van een gebouw. In dit artikel zullen we de functie, toepassing, en voordelen van polderstukken in de riolering nader bespreken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Wat is een polderstuk?

Een polderstuk is een flexibel hulpstuk dat wordt gebruikt bij de aansluiting tussen de binnen- en buitenriolering. Het is bedoeld om zettingen en verschuivingen van de grond op te vangen, waardoor schade aan de leidingen wordt voorkomen. Het polderstuk dient als een elastische overgang tussen de riolering van een gebouw en het gemeentelijke rioolstelsel. Door bodembewegingen, zoals zettingen of krimp en uitzetting van de grond, kan er spanning ontstaan op de rioolbuizen. Het polderstuk, geplaatst nabij de fundering of gevel van de woning, vangt deze spanningen op door mee te bewegen met de grond. Dit voorkomt leidingbreuk en mogelijke verstoppingen of lekkages die daaruit voortvloeien. Polderstukken zijn met name belangrijk in gebieden met een instabiele ondergrond, bij korte leidingaansluitingen of wanneer de riolering is bevestigd aan de fundering van het gebouw.

Toepassing en materiaal

Polderstukken worden meestal geplaatst op de overgang van de huisaansluiting naar het gemeentelijke riool. Ze zijn vaak gemaakt van PVC en kunnen bestaan uit twee bochten van 90 graden met manchetmoffen, waartussen een buislengte is geplaatst. De manchetmoffen zorgen voor een waterdichte en toch flexibele verbinding die de beweging kan opvangen. In sommige gevallen wordt ook gebruikgemaakt van een flexibele slang, die ooit werd voorgeschreven door veel gemeentes. Tijdens de jaren ’70 werden er veel polderstukken toegepast waar sprake was van grondzet. Denk daarbij aan gebieden met veenachtige grond. De toepassing van deze slang werd destijds door veel gemeentes voorgeschreven. Voordeel was dat de slang aan de binnenzijde van de funderingsbalk kon worden vastgezet, en hierdoor kans op losraken van het binnenriool voorkomen werd.

Functie en voordelen

De hoofdfunctie van een polderstuk is het opvangen van zettingen en verschuivingen van de grond. Dit voorkomt schade aan de leidingen en lektages. Daarnaast is het polderstuk belangrijk om te voorkomen dat er spanning op de leidingen komt, waardoor de zettingen of verschuivingen van de grond worden opgevangen. De toepassing van polderstukken is vooral van toepassing in gebieden met een instabiele ondergrond, korte leidingen, en bij het bevestigen van de riolering aan de fundering van een gebouw. In sommige gevallen wordt het polderstuk ook gebruikt bij het aanbrengen van aansluitingen op het gemeentelijke rioolstelsel, waarbij rekening wordt gehouden met de beweging van de grond.

Voorbeeld van toepassing

In bron [4] wordt aangegeven dat PVC-polderexpansiestukken zijn ontwikkeld voor het flexibel aansluiten van de binnenriolering op het rioleringsstelsel. Waar grondzetting verwacht wordt, is het noodzakelijk het riool flexibel aan te sluiten om te voorkomen dat door verzakking van de grond het rioleringsstelsel kapot getrokken wordt. De maten van de polderexpansiestukken zijn als volgt:

Diameter Lengte Klink
110 mm 816 mm 779 mm
125 mm 816 mm 720 mm
160 mm 1350 mm 720 mm
200 mm 1145 mm 1037 mm

In bron [5] wordt aangegeven dat polderstukken worden toegepast bij een instabiele ondergrond, korte leidingen en bij bevestiging van de riolering aan de fundering. Dit expansiestuk zorgt ervoor dat er geen spanning op de leidingen komt en dat zo de zettingen of verschuivingen van de grond worden opgevangen. Voor aansluitingen op de binnenriolering dient het expansiestuk voldoende buiten de fundering te steken. Bij voldoende verval kan het expansiestuk ook onder de fundatiebalk geplaatst worden.

Conclusie

Polderstukken zijn een essentieel onderdeel in de riolering, vooral bij het aanbrengen van aansluitingen op het gemeentelijke rioolstelsel. Ze zorgen ervoor dat spanningen in de riolering worden opgevangen door mee te bewegen met de grond, waardoor schade aan de leidingen wordt voorkomen. Deze technische oplossing is van toepassing in gebieden met een instabiele ondergrond, korte leidingen, en bij het bevestigen van de riolering aan de fundering van een gebouw. De toepassing van polderstukken is van groot belang voor de duurzaamheid en veiligheid van het rioleringsstelsel.

Bronnen

  1. Polderstuk
  2. Polderstuk
  3. Polderstuk
  4. Polderexpansiestukken
  5. Polderexpansiestuk
  6. Polderexpansiestuk
  7. Polderstuk
  8. Institut Les Tresors De Lodie

Related Posts