Melding riolering apeldoorn: Wat moet je weten?

Bij het aanbrengen van een riolering of het oplossen van problemen met het riolingsstelsysteem in Apeldoorn is het belangrijk om te weten hoe je een melding kunt indienen en welke regels en voorschriften van toepassing zijn. De regelgeving rondom riolering is complex en omvat verschillende aspecten, zoals het indienen van meldingen, kosten, verantwoordelijkheden en technische vereisten. Deze artikel geeft een overzicht van de belangrijkste punten die je moet weten bij het aanvragen van een riolering, het oplossen van verstoppingen of het aanpassen van een bestaande riolering in Apeldoorn.

Wat is een riolering en waarom is het belangrijk?

Een riolering is een systeem van buizen, gemaal en andere voorzieningen dat ervoor zorgt dat afvalwater van woningen en bedrijven wordt afgevoerd naar het gemeentelijke rioleringssysteem. In Apeldoorn is het aanvragen van een riolering of het aanpassen van een bestaande riolering onderworpen aan regels en vereisten die zijn vastgelegd in de Rioolaansluitverordening gemeente Stichtse Vecht 2015. Deze verordening regelt onder meer hoe een aansluiting op het openbare rioleringssysteem moet worden aangevraagd, welke technische eisen aan de aansluiting moeten worden voldaan, en wie verantwoordelijk is voor het onderhouden en repareren van het particulier riool.

Hoe stuur je een melding aan voor een riolering in Apeldoorn?

Voor het aanvragen van een riolering in Apeldoorn is het belangrijk om een melding in te dienen bij de gemeente. Een melding is een schriftelijke aanvraag die dient om een perceelaansluitleiding aan te vragen of te wijzigen. De melding moet worden ingediend bij de gemeente Stichtse Vecht, en dient te worden ingezonden via het officiële formulier. Bij het indienen van de melding dient de rechthebbende (de eigenaar van het perceel) zijn naam, adres, en de locatie van de te aan te sluiten woning te vermelden. Daarnaast moet worden opgegeven of er sprake is van een tijdelijke aansluiting, of of het om een permanente aansluiting gaat.

De melding moet ook worden ondersteund met een tekening op schaal 1:200 van het aan te sluiten of te wijzigen particulier riool. Deze tekening moet het leidingverloop, de maatvoering in meters, de materialen en dimensionering, de hoogteligging, en het verschil tussen de droogweer- en hemelwaterafvoer bevatten. Ook moet de aard en hoeveelheid van het af te voeren afvalwater worden vermeld, en moet worden aangegeven of er sprake is van ontsmettend of ontsmettend water.

Wat zijn de kosten van een riolering in Apeldoorn?

Bij het aanvragen van een riolering in Apeldoorn zijn er verschillende kosten die van toepassing zijn. Het college brengt geen kosten in rekening voor de behandeling van een melding. De aanvrager draagt echter de kosten voor het realiseren van een aansluiting op het hoofdriool, inclusief de kosten voor het realiseren van een perceelaansluitleiding of het aanbrengen en installeren van een (mini)gemaal. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het aanpassen van het hoofdriool als dit nodig is.

De kosten voor het aanleggen, wijzigen of verwijderen van het particulier riool zijn altijd voor rekening van de rechthebbende. Het college voert geen werkzaamheden uit aan het particulier riool. Bovendien zijn er ook kosten verbonden aan het gebruik van een gemaal, waarbij de capaciteit van de pomp in het gemaal bepaalt hoeveel afvalwater er per uur kan worden geloosd. Bij een tijdelijke lozing van een bronnering moet het debiet van de lozing in m3/h en de start- en einddatum van de lozing worden vermeld.

Wat zijn de technische vereisten voor een riolering in Apeldoorn?

Bij het aanvragen van een riolering in Apeldoorn zijn er verschillende technische vereisten die van toepassing zijn. De door het college aan te geven (druk)hoogte moet worden bereikt, hetzij door middel van een vrijverval-leiding, hetzij door middel van een pompput met terugslagklep. Op maximaal 50 cm binnen de erfgrens van het aan te sluiten perceel moet een ontstoppingsstuk c.q. controleput aanwezig zijn, tenzij dit niet mogelijk is doordat de gevel van het gebouw op de eigendomsgrens staat. In dat geval dient het ontstoppingsstuk c.q. controleput direct buiten de gevel op openbaar terrein geplaatst te worden. De kosten voor de plaatsing zijn voor rekening van de aanvrager.

Het ontstoppingsstuk c.q. controleput aan de koppelingszijde van het aansluitriool moet geschikt zijn voor de aansluiting van een buis met een inwendige diameter van 125 mm, tenzij de capaciteit van het hoofdriool een grotere diameter toelaat en de af te voeren hoeveelheid afvalwater dit noodzakelijk maakt. Daarnaast moet het ontstoppingsstuk c.q. controleput aan de koppelingszijde van het aansluitriool geschikt zijn voor de aansluiting van een buis met een inwendige diameter van 125 mm.

Wat zijn de verantwoordelijkheden bij een riolering in Apeldoorn?

Bij het aanvragen van een riolering in Apeldoorn is de verantwoordelijkheid van de rechthebbende groot. Het niet doen van een melding heeft daarnaast als gevolg dat de rechthebbende verantwoordelijk blijft voor de perceelaansluitleiding. Dit betekent dat de rechthebbende ook verantwoordelijk is voor de gevolgen die de aansluiting kan hebben op het gemeentelijke rioleringsstelsel. Bovendien is het belangrijk om te weten dat de kosten voor het onderhoud en renovatie van het particulier riool voor rekening van de rechthebbende komen.

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud, de renovatie dan wel de vervanging van drukriolering (zowel de persleiding als het minigemaal op privaat terrein). Dit wordt uitgevoerd door of namens het college en is voor rekening van het college, tenzij het aannemelijk is dat de betreffende onderhouds- dan wel herstelwerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd ten gevolge van een onjuist gebruik van een particulier riool, in welk geval de kosten voor rekening van de rechthebbende zijn.

Wat zijn de regels voor het gebruik van een riolering in Apeldoorn?

Bij het gebruik van een riolering in Apeldoorn zijn er verschillende regels en beperkingen die van toepassing zijn. Het is belangrijk om te weten dat het via deze aansluiting lozen van stoffen die, vanwege hun aard en samenstelling, verstoppingen in de aansluitleiding en/of de openbare riolering veroorzaken, of het via deze aansluiting lozen van stoffen die, door hun aard of concentratie, de constructie van de aansluitleiding en/of de openbare riolering aantasten, verboden is. Daarnaast is het ook verboden om onjuist gebruik te maken van de aansluiting, of om grondwater en/of hemelwater op een minigemaal te lozen.

Conclusie

Het aanvragen van een riolering in Apeldoorn vereist een nauwkeurig en duidelijk proces, waarbij zowel technische vereisten als regelgeving van toepassing zijn. Het is belangrijk om te weten dat de melding moet worden ingediend bij de gemeente Stichtse Vecht en dat er verschillende vereisten zijn voor het aanvragen van een riolering. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan het aanleggen, aanpassen en onderhouden van het particulier riool, en zijn er beperkingen in het gebruik van de aansluiting. Door deze regels en vereisten goed te begrijpen, kan je ervoor zorgen dat je een goede riolering krijgt die past bij je behoeften en veilig is voor gebruik.

Bronnen

  1. Melding riolering apeldoorn
  2. Contact en mededelingen gemeente apeldoorn
  3. Rioolaansluitverordening gemeente Stichtse Vecht 2015
  4. Ontstoppingsbedrijf Apeldoorn
  5. Rondslingerend afval en gedumpt grofvuil in apeldoorn

Related Posts