Garantie en herstel van riolering in nieuwbouw: wat moet je weten?

De garantie op een nieuwbouw woning is van groot belang voor zowel de aannemer als de koper. In het geval van een lekkage of verstopping in de riolering, is het van belang dat zowel de aannemer als de koper zich houden aan de aansprakelijkheid en de termijnen die in de garantie- en waarborgregeling zijn vastgelegd. Dit artikel bevat een overzicht van de belangrijkste punten rond de garantie op riolering in een nieuwbouw woning, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

De belangrijkste termijnen bij de garantie op riolering

In de garantie- en waarborgregelingen van de bekende fondsen zoals Woningborg, SWK en BouwGarant is sprake van verschillende termijnen, afhankelijk van het type gebrek en de aard van de schade. Voor riolering gelden de volgende termijnen:

Herstelperiode

De herstelperiode begint drie maanden na de oplevering van de woning. Tijdens deze periode is de aannemer verantwoordelijk voor het herstel van alle gebreken die zijn opgemerkt in het opleveringsrapport. Dit geldt ook voor eventuele verstoppingen of lekken die tijdens de eerste drie maanden na oplevering ontstaan.

Onderhoudsperiode

Na de herstelperiode volgt een onderhoudsperiode van zes maanden. Tijdens deze periode is de aannemer verantwoordelijk voor het herstel van eventuele tekortkomingen die opduiken. Dit geldt ook voor gebreken die pas na de oplevering ontdekt worden, maar die al eerder zichtbaar hadden moeten zijn.

Verborgen gebrek

Een verborgen gebrek is een gebrek dat pas na de oplevering ontdekt wordt en niet eerder ontdekt had kunnen worden. Bijvoorbeeld een lekkage in de riolering die pas na de oplevering ontdekt wordt. De aannemer blijft hier 5 jaar na de onderhoudsperiode (6 maanden) aansprakelijk voor. Het is daarom belangrijk om eventuele tekortkomingen tijdig en schriftelijk aan de aannemer te melden.

De rol van de garantiefondsen

De garantiefondsen zoals Woningborg, SWK en BouwGarant spelen een belangrijke rol in de garantie op een nieuwbouw woning. Ze zorgen ervoor dat de koper beschermd is tegen de grootste financiële risico’s. Als de aannemer bijvoorbeeld failliet gaat tijdens de bouw, dan is de koper er toch van verzekerd dat het huis wordt afgebouwd. Ook heeft de koper garantie tegen verborgen en constructieve gebreken na de oplevering.

Afbouwwaarborg

Een belangrijk voordeel van de garantie- en waarborgregeling is de afbouwwaarborg. Hiermee wordt gegarandeerd dat de woning wordt afgebouwd als de aannemer failliet gaat. Dit geldt ook voor riolering en andere bouwkundige onderdelen.

Herstelwaarborg

De herstelwaarborg zorgt ervoor dat de koper verzekerd is van herstel van bepaalde gebreken die na de oplevering ontdekt worden. Dit geldt ook voor lekken of verstoppingen in de riolering.

Wat als de aannemer niet kan herstellen?

Als de aannemer niet kan herstellen vanwege een faillissement, dan zorgt de waarborgende instantie voor herstel of vergoedt zij de herstelkosten. Dit geldt ook voor lekken in de riolering. Ook als de aannemer wel kan herstellen, maar niet wil herstellen, terwijl hij in een procedure hier wel toe veroordeeld is door de arbiter, kun je een beroep doen op de herstelwaarborg.

Wat valt er niet onder de garantie?

Er is geen sprake van garantie bij gebreken en schade die zijn ontstaan door slecht of verkeerd onderhoud, of doordat het huis niet op een normale manier is gebruikt. Ook uitgesloten van garantie zijn mechanische beschadigingen, en bijvoorbeeld schade aan de tuin of de bestrating. Verkleuringen en esthetische kwesties, zoals bijvoorbeeld behangwerk, vallen eveneens niet onder de garantie.

Praktisch herstel en alternatieven

Praktisch herstel van een verstopping in de riolering kan in sommige gevallen disproportioneel zijn. Dit houdt in dat het herstel van de riolering meer kost dan het voordeel dat het oplevert. In zulke gevallen kan de arbiter een alternatief voorstel doen, zoals het periodiek reinigen van de riolering. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de reinigingsfrequentie en de looptijd van het reinigingsproces.

Belang van een goede garantie- en waarborgregeling

Het is belangrijk om bij het kopen van een nieuwbouw woning te letten op de garantie- en waarborgregeling. De garantie- en waarborgregelingen van Woningborg, SWK en BouwGarant zijn erkend en bieden de meeste zekerheid. De keurmerk GarantieWoning is een indicatie dat de garantie- en waarborgregeling aan bepaalde criteria voldoet.

Samenvatting

De garantie op een nieuwbouw woning is van groot belang voor zowel de aannemer als de koper. Bij lekken of verstoppingen in de riolering is het belangrijk dat zowel de aannemer als de koper zich houden aan de aansprakelijkheid en de termijnen die in de garantie- en waarborgregeling zijn vastgelegd. De garantiefondsen zoals Woningborg, SWK en BouwGarant spelen een belangrijke rol in de garantie op een nieuwbouw woning. Het is belangrijk om bij het kopen van een nieuwbouw woning te letten op de garantie- en waarborgregeling.

Bronnen

  1. Eigenhuis.nl - Garantie en waarborg
  2. Woningborg - Garantie en waarborg
  3. VanHuyse - Garantie en waarborg
  4. Woningborggroep - Juridisch advies
  5. Lekkageservice - Lekkage nieuwbouw
  6. De Bouwadvocaat - Aannemer garantie WKB
  7. Eigenhuis.nl - Problemen bij oplevering
  8. Nieuwbouw.nl - Hoe lang heb ik garantie?

Related Posts