Werking van een ontluchter op het dak voor de riolering

In de bouwverordening van iedere woning in Nederland staat dat er gezorgd moet worden voor een goede ontluchting van de riolering. Veel mensen weten niet eens dat hiervoor een noodzaak bestaat. De riolering ontluchten gebeurt dan ook zonder dat u het doorheeft. Wanneer u in huis de wc doorspoelt of water uit een kraan de gootsteen in laat lopen, dan is het nodig dat lucht uit de rioleringsbuizen wordt gelaten zodat het afvalwater hier doorheen kan lopen. Uiteindelijk komt het vieze water in het openbare rioolstelsel terecht en zorgt het waterschap van uw gemeente voor een verdere verwerking. Wanneer het afvalwater nog door de rioolbuizen van uw woning loopt, dan wordt lucht uit het systeem gelaten via een ontluchtingspijp die uitkomt op het dak van uw woning.

De werking van een ontluchter op het dak is daarom essentieel voor een functionerend rioleringssysteem. Een ontluchter is een speciaal onderdeel dat zorgt voor een optimale luchtafvoer in het rioleringssysteem. Hierdoor wordt voorkomen dat er stankoverlast ontstaat in de woning. De lucht die uit de riolering vrijkomt, wordt via de ontluchtingspijp naar het dak gevoerd. Dit zorgt ervoor dat de vieze geur niet binnenkomt, maar wel buiten wordt afgevoerd.

Soorten ontluchters en hun functie

Er zijn verschillende soorten ontluchters en beluchters, die elk hun eigen functie hebben in het rioleringssysteem. Een beluchter zorgt ervoor dat er lucht in het rioleringssysteem terechtkomt. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er onderdruk ontstaat in de buizen, wat leidt tot verstoppingen en problemen met de afvoer. Een ontluchter daarentegen zorgt ervoor dat lucht uit het systeem wordt gelaten. Hierdoor wordt de luchtdruk in het rioleringssysteem geregeld, zodat het afvalwater efficiënt kan worden afgevoerd.

De term beluchter wordt geregeld verwisseld met die van een ontluchter. Een ontluchter is echter niet hetzelfde als een beluchter. Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd. Het door elkaar gebruiken van beide termen is zodoende niet juist.

Werking van de ontluchtingspijp op het dak

De ontluchtingspijp op het dak is een belangrijk onderdeel van het rioleringssysteem. Deze pijp loopt van het laagste punt van een gebouw tot het hoogste punt, en is aangesloten op een ontspanningsleiding, waardoor de binnenriolering in open verbinding staat met de buitenlucht. De ontspanningsleiding is meestal het laatste deel van de leiding dat boven het dak uitsteekt. I.v.m. mogelijke stankoverlast zijn er voor de plaats van de dakdoorvoer van de ontspanningsleiding speciale eisen opgesteld.

In de standleiding van een rioleringssysteem ontstaan twee soorten stromingen: het vallende water met afvalstoffen en een luchtstroming. Als een kleine hoeveelheid water wordt afgevoerd, loopt het langs de wanden van de standleiding naar beneden. Hierdoor ontstaat een wrijving tussen de lucht kern en het vallende water, waardoor lucht wordt meegezogen. Als gevolg hiervan ontstaan er drukverschillen in de standleiding. In het bovenste gedeelte van de standleiding ontstaat een onderdruk en in het onderste gedeelte een overdruk.

De ontluchtingspijp op het dak zorgt ervoor dat de lucht die uit de riolering vrijkomt, in plaats van in de woning, naar buiten wordt gevoerd. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er stankoverlast ontstaat. De lucht die uit het rioleringssysteem gelaten moet worden, die ruikt natuurlijk niet erg leuk. Door de rioleringsbuizen wordt immers ook uw ontlasting afgevoerd. Het is de reden dat bij de riolering ontluchten de lucht naar het dak wordt geleid. Dit is een veilige plek om de niet zo fris ruikende lucht vrij te laten in de atmosfeer. Tenzij u natuurlijk vergeet dat de ontluchtingspijp van het riool op het dak zit en hier een dakraam of dakkapel naast laat plaatsen. Het dakraam openen zal dan gegarandeerd voor stankoverlast zorgen.

Belang van de ontluchtingspijp bij het ontluchten van de riolering

Een goede ontluchting van de riolering is cruciaal voor het functioneren van het rioleringssysteem. Er kan echter ook overdruk ontstaan in de riolering van jouw woning. Dit gebeurt door drukstijging in het openbaar riool. Dit gebeurt vaak bij niet gescheiden riolen na een hevige regenbuien. Er moet dan een ontluchter aanwezig zijn zodat je problemen van stankoverlast of overlopende toiletten kan voorkomen. De ontluchter wordt dan middels een dak doorgevoerd en het liefst dan op de standleiding geplaatst. Als je een ontluchter heb als dak doorvoer kan dit tevens ook werken als beluchter bij onderdruk.

De standleiding heeft tot doel voldoende beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. De standleiding neemt dus de drukverschillen in de afvoerbuizen van de binnenriolering weg. "Een standleiding is een afvoerleiding die geen grotere helling heeft dan 45 graden met verticaal." De standleiding loopt van het laagste punt van een gebouw tot het hoogste punt (verticaal van de kruipruimte tot boven het dak). Alle liggende rioleringsleidingen (verzamelleidingen en aansluitleidingen) hebben een verbinding met de standleiding. Standleidingen worden meestens weggewerkt, bv. in muren. De standleiding moet aangesloten zijn op een ontspanningsleiding waardoor de binnenriolering in open verbinding staat met de buitenlucht.

Problemen met de ontluchting en oplossingen

Soms kan de ontluchting niet optimaal functioneren. Dit kan leiden tot problemen zoals stankoverlast, overlopende toiletten of slechte afvoer. Dit kan voorkomen worden door de ontluchting regelmatig te onderhouden en te controleren. Als er sprake is van stankoverlast, kan het verhelpen van de ontluchting helpen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een extra beluchter of het reinigen van het rioleringssysteem.

Er zijn verschillende oplossingen voor rioolproblemen. Een mogelijke oplossing is het plaatsen van een ontlastput, die helpt bij problemen veroorzaakt door regenval. Een ontlastput zorgt ervoor dat uw riool niet overbelast raakt en voorkomt zo problemen met de ontluchting. Het overtollige water wordt opgevangen in de ontlastput, waardoor uw riolering niet overbelast raakt en de luchtafvoer behouden blijft. Daarnaast is het ook belangrijk om de ontluchting regelmatig te onderhouden. Een slechte afvoer onder de dakpan kan ook bijdragen aan rioolproblemen. Als de afvoer niet goed geïnstalleerd of verstopt is, kan het water niet goed wegstromen en kan er een ophoping van water en vuil ontstaan. Dit kan leiden tot een verstopt riool en problemen met de ontluchting.

Belang van professionele hulp bij het oplossen van rioolproblemen

Het is belangrijk om te benadrukken dat zelf proberen rioolproblemen op te lossen vaak niet effectief is en zelfs verdere schade kan veroorzaken. Het inschakelen van een professional is de beste manier om uw rioolproblemen op een veilige en efficiënte manier te verhelpen. Bij het oplossen van rioolproblemen is het advies en de expertise van een specialist onmisbaar. Zij kunnen de juiste oplossingen bieden voor uw specifieke situatie en ervoor zorgen dat uw riolering optimaal blijft functioneren.

Een goede ontluchting van de riolering is cruciaal voor het functioneren van het rioleringssysteem. Een slechte afvoer onder de dakpan kan ook bijdragen aan rioolproblemen. Als de afvoer niet goed geïnstalleerd of verstopt is, kan het water niet goed wegstromen en kan er een ophoping van water en vuil ontstaan. Dit kan leiden tot een verstopt riool en problemen met de ontluchting. Het is daarom belangrijk om eventuele problemen met de dakdoorvoer en afvoer onder de dakpan snel op te lossen om verdere schade aan het rioleringssysteem te voorkomen. Schakel een rioolontstoppingsbedrijf in om het probleem te identificeren en vakkundig te verhelpen.

Conclusie

De werking van een ontluchter op het dak voor de riolering is essentieel voor een functionerend rioleringssysteem. De ontluchtingspijp op het dak zorgt ervoor dat de lucht die uit de riolering vrijkomt, in plaats van in de woning, naar buiten wordt gevoerd. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er stankoverlast ontstaat. Het is belangrijk om de ontluchting regelmatig te onderhouden en te controleren. Bij problemen met de ontluchting is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Zo blijft het rioleringssysteem optimaal functioneren en wordt er voorkomen dat er problemen ontstaan met de afvoer en de luchtafvoer.

Bronnen

  1. Loodgietersbedrijf Roosendaal - Riolering ontluchten
  2. Joost de Vree - Standleiding
  3. Tsporthuisch.nl - Wat doet een beluchter en een ontluchter?
  4. Klusidee - Riolering ontluchten
  5. Klusidee - Er komt water uit de ontluchter
  6. Klusidee - Automatische ontluchter vervangen
  7. Vandemoosdijk Dakwerken - Ontluchting riolering onder dakpan
  8. Klusidee - Hoe werken de ontluchters?
  9. Klusidee - Ontluchters vervangen
  10. Klusidee - Beluchting, ontluchting, riolering lastige situatie
  11. Schiedam Loodgieters - Dit kan er misgaan als de riolering niet goed ontlucht
  12. Loodgietersbedrijf Roosendaal - Wat is een beluchter op de afvoer?

Related Posts