Plattegrond en riolering in Oisterwijk: Een overzicht van het stedelijke watersysteem
In de regio Oisterwijk is het stedelijke watersysteem van cruciaal belang voor het veilig en efficiënt functioneren van het gebied. Het omvangrijke rioleringstelsel, dat zowel bestaat uit vrijverval- als drukriolering, speelt een centrale rol in het afvoeren van afvalwater en het omgaan met regenwater. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het rioleringssysteem, inclusief plattegrondgegevens en functies van het stedelijke watersysteem, besproken op basis van de beschikbare informatie.
Beschrijving van het rioleringssysteem
Het rioleringssysteem van de gemeente Oisterwijk bestaat uit 209 kilometer vrijvervalriolering en 101 kilometer drukriolering. Het systeem is opgedeeld in twee hoofdtypen: afvalwaterafvoer en hemelwaterafvoer. Het afvalwaterafvoerstelsel bestaat voor 134 kilometer uit gemengde riolering, 28 kilometer uit vuilwaterriolering, en 101 kilometer uit drukriolering. Het hemelwaterafvoerstelsel beslaat 47 kilometer. Deze indeling zorgt ervoor dat het afvalwater op een efficiënte manier wordt afgevoerd en dat het regenwater op een veilige manier wordt afgevoerd naar het riool.
De opbouw van het vrijvervalstelsel is relatief gespreid, wat betekent dat de leeftijd van de leidingen verspreid is. De algemene toestand van de riolering is redelijk tot goed. In 2020 is door middel van een grootschalige video-inspectie van de putten meer inzicht gekregen in de toestand van het rioleringssysteem. Op basis van deze inschatting is een meerjarenplanning opgesteld voor het onderhoud van het rioleringssysteem.
Functioneren bij extreme neerslag
Het functioneren van het rioleringssysteem bij extreme neerslag is van groot belang voor de veiligheid van de inwoners. Bij extreem weer kan er sprake zijn van wateroverlast, wat leidt tot hinder voor het verkeer en schade aan gebouwen. In geval van ernstige hinder worden er direct maatregelen getroffen om de hinder weg te nemen en de oorzaak tijdelijk weg te nemen. Bij de uitvoering van reconstructie- of herstelwerken worden zodanige maatregelen getroffen, dat de kans op het optreden van wateroverlast aanmerkelijk kleiner wordt.
De gemeente Oisterwijk heeft de ambitie om jaarlijks tussen 0,5 en 1 procent van het aangesloten verhard oppervlak af te koppelen. Hierdoor wordt gepoogd om regenwater zo efficiënt mogelijk te bergen en te verwerken. Binnen het kostendekkingsplan wordt rekening gehouden met investeringsbedragen voor klimaatadaptatiemaatregelen. Bij investeringen wordt uitgegaan van een klimaatadaptief ontwerp, wat standaard wordt toegepast.
Klimaatadaptatie en maatregelen
De gemeente Oisterwijk heeft in het verleden meerdere maatregelen genomen om het stedelijke watersysteem te verbeteren en klimaatadaptatie te bevorderen. Er zijn verschillende activiteiten uitgevoerd, waaronder de ontwikkeling van het KVL-terrein, de ombouw naar gescheiden stelsel, de inventarisatie en automatisering van het grondwatermeetnet, het verhelpen van achterstallig onderhoud, en de reconstructie van verschillende straten. Ook is er samenwerking gepleegd met scholen, woningbouwverenigingen, bedrijven en maatschappelijke instellingen op het gebied van klimaatadaptatie.
De gemeente heeft ook maatregelen genomen om te voldoen aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Deze richtlijn is gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit, het bevorderen van het duurzame gebruik van water, en het verminderen van de verontreiniging van grondwater. Daarnaast is er een hemelwaterverordening opgesteld om het omgaan met regenwater te regelen.
Plattemeting en plattegrond
In het kader van het beheer van het stedelijke watersysteem is het belangrijk om plattegrondgegevens te hebben. Een plattegrond is een schematische afbeelding van een ruimtelijk gebied of object op een plat vlak in een verkleinde schaal. Het doel van een plattegrond is om een plaats aan te geven of een route te bepalen. Over het algemeen is een plattegrond als bovenaanzicht gepresenteerd. Het kan worden gebruikt voor het bepalen van routes, het bepalen van locaties, of het opstellen van een overzicht van een gebouw.
In de praktijk is het belangrijk om plattegrondgegevens te hebben voor het beheren van het rioleringssysteem. Dit omvat het opstellen van een plattegrond van het gebouw, het bepalen van de locatie van leidingen en het opstellen van een overzicht van het gebouw. Dit helpt bij het bepalen van het functioneren van het rioleringssysteem en het nemen van maatregelen bij storingen.
Bronnen
Related Posts
-
Asbestverwijdering en riolering: Veiligheid, kosten en technieken
-
Riolering aanleggen in Zwolle: Een duurzame oplossing voor moderne woningen
-
Riolering Kapot in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Verantwoordelijkheden
-
Riolering in Zwijndrecht: Oorzaken, Oplossingen en Onderhoud
-
Riolering in de Eikeboomstraat: Herstel, uitdagingen en toekomstplannen
-
Zwembad aanleggen in de tuin: een handleiding voor ouders en educatoren
-
Zwarte vliegjes bij riolering: oorzaken, herkenning en bestrijding
-
Zwart water in de riolering: Wat betekent het en hoe wordt het afgevoerd?