Duurzame riolering in Leiden: Een kritische blik op projecten en toekomstplannen

De gemeente Leiden staat sterk in het in kaart brengen van duurzame en moderne rioleringssystemen. Dit is onderdeel van het bredere stadsontwikkelingsplan dat gericht is op het verbeteren van de leefbaarheid, het aanpakken van oude infrastructuur en het realiseren van circulaire inkoopprincipes in rioleringsprojecten. In dit artikel wordt ingegaan op de huidige situatie rond de riolering in Leiden, de aansluiting van woningen, de toekomstplannen en de invloed van duurzaamheid op de bouwpraktijk.

De situatie van de riolering in Leiden

In veel delen van Leiden, vooral in oude wijkcentra, zijn de rioleringssystemen verouderd en voldoen ze niet meer aan de huidige eisen. Dit leidt tot problemen zoals terugkerende verstoppingen, lekkages en onaangename geuren. In de Rivierenbuurt, een van de oudste wijkcentra van Leiden, zijn er bijvoorbeeld twaalf aan elkaar grenzende wooncomplexen met in totaal 260 sociale huurwoningen die onderhevig zijn aan een herontwikkelingsproject. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om delen van de woningen te slopen en te vervangen door nieuwe woningen, waarbij duurzaamheid centraal staat. Ook in de Merenwijk, waar veel woningen al decennia oud zijn, zien we regelmatig problemen met verouderde rioleringssystemen.

Een nieuw rioleringssysteem is daarom van groot belang. In de gemeente Leiden wordt een nieuwe riolering aangelegd in meerdere projecten, waaronder de herinrichting van de Hoge Mors en de werkzaamheden in de Vogelwijk en de Raadsherenbuurt. Deze projecten hebben als doel om de infrastructuur te verbeteren en de leefbaarheid van de wijk te vergroten. Bijvoorbeeld in de Hoge Mors wordt een nieuw rioleringssysteem aangelegd, dat moet bijdragen aan een betere afvoer en minder lekkages. In de Vogelwijk en de Raadsherenbuurt is de uitvoering van de riolering en de bestrating gepland tot het einde van 2026.

Aansluiting op de gemeentelijke riolering

De aansluiting van een woning op het gemeentelijke rioleringssysteem is een belangrijk onderdeel van elke woningbouw of renovatie. Volgens de regels van de gemeente Leiden moet elk perceel afzonderlijk aangesloten worden op het gemeentelijk riool. De perceelaansluiting is de aansluiting vanaf de erfgrens tot en met het hoofdriool. De gemeente zorgt voor het hoofdrioolstelsel en de perceelaansluiting in de openbare ruimte. De terreinleiding, die op eigen grond ligt, moet zelf worden aangelegd.

Er zijn twee soorten riolaansluitingen: een gecombineerde en een gescheiden aansluiting. Bij een gecombineerde riolaansluiting stroomt het regenwater en het afvalwater door dezelfde buis naar het gemeentelijke riool. Bij vervanging of bij nieuwbouw moet u echter een gescheiden riolaansluiting maken, waarbij twee afzonderlijke buizen zijn aangesloten: één voor het afvalwater en één voor het regenwater.

Om een aansluiting aan te vragen, is het mogelijk om dit online te doen via het MijnPortaal-platform. Voor particulieren is DigiD vereist. Bij het aanvragen van de aansluiting moet een situatieschets worden meegestuurd, evenals eventuele andere documenten. De gemeente maakt een inschatting van de kosten en stuurt de offerte naar de aanschrijver. Nadat het bedrag is overgemaakt, wordt de aansluiting in opdracht van de gemeente door een aannemer aangelegd.

Duurzaamheid en circulaire inkoop in de riolering

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de toekomstplannen van de gemeente Leiden. De gemeente wil dat alle rioleringsprojecten in overeenstemming zijn met de principes van circulaire economie. In dit kader is er een routekaart gemaakt voor het realiseren van circulair inkopen in rioleringsprojecten. Deze routekaart is bedoeld om de gemeente te helpen bij het realiseren van circulaire doelstellingen, met als doel om in 2023 volledig circulair in te kopen, richting een 100% circulaire stad in 2050.

De routekaart bevat stappen om circulair inkopen te integreren in rioleringsprojecten. Hierbij staat het kiezen van duurzame materialen centraal, evenals het bepalen van de milieukosten en levenscycluskosten. Ook worden tools zoals beslisbomen en evaluaties aangeboden om de uitvoering van projecten te ondersteunen. Dit helpt bij het verbeteren van de levensduur en duurzaamheid van de rioleringssystemen.

Onderhoud en vervanging van de riolering

De gemeente Leiden zorgt voor het onderhoud van het hoofdrioolstelsel en de perceelaansluiting in de openbare ruimte. Daarnaast zorgt de gemeente voor de ontstopping en de vervanging van riolering in gemeentegrond. Het is echter belangrijk om te weten dat de terreinleiding op privégrond zelf moet worden aangelegd. Hierbij moet de terreinleiding aan diverse eisen voldoen, zoals de kleur van de buis, de diepte en de diameter.

Bij problemen met het riool, zoals een verstopping of een lekkage, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. In geval van spoed kan men contact opnemen met de gemeente via het klantcontactcentrum van Portaal. Daarnaast zijn er ook andere kanalen beschikbaar, zoals het contactformulier of WhatsApp.

Samenvatting en conclusie

De riolering in Leiden speelt een cruciale rol in de stedelijke infrastructuur. De gemeente zet zich sterk in het verbeteren van de riolering, met als doel om de leefbaarheid van de stadsbuurten te vergroten en tegelijkertijd duurzaamheid en circulaire economie te bevorderen. In meerdere projecten, waaronder de herinrichting van de Hoge Mors en de werkzaamheden in de Vogelwijk en de Raadsherenbuurt, wordt gewerkt aan een betere rioleringsservice. De aansluiting op het gemeentelijke rioleringssysteem is hierbij een belangrijk onderdeel dat zorgvuldig moet worden gepland en uitgevoerd. De toekomstplannen van de gemeente Leiden laten zien dat duurzaamheid centraal staat, met als doel om een 100% circulaire stad te realiseren.

Bronnen

  1. Inrichting kruising Turkooislaan – Hoge Morsweg
  2. Afvoer of riolering ontstoppen
  3. Nieuwe riolering aanleggen
  4. Inloggen Curio studentenportaal
  5. Rioolaansluiting aanvragen
  6. Wat helpt om alsnog mee te doen?
  7. Herontwikkeling Rivierenbuurt
  8. Vogelwijk en Raadsherenbuurt
  9. Over ons
  10. Routekaart Circulair Inkopen voor Riolering: Gemeente Leiden
  11. Onderzoek naar riolering in Leiden en Leiderdorp
  12. Contact
  13. Aanmelden
  14. Melding overlast

Related Posts